Deze foto toont een Amerikaanse protestmars tegen wapengeweld in 2018, geen recente bijeenkomst in Montreal

  • Dit artikel is meer dan een jaar oud.
  • Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 20:15
  • Laatst bijgewerkt op 4 mei 2021 om 20:18
  • Leestijd: 3 min
  • Door: AFP Canada
Een foto van een grote demonstratie in Washington D.C. is honderden keren gedeeld op Facebook in een Nederlandstalige post die onterecht beweert dat deze op 2 mei 2021 in het Canadese Montreal is vastgelegd. De bewering is onjuist; de foto circuleert sinds maart 2018 en toont een protestmars tegen wapengeweld in de hoofdstad van de Verenigde Staten.

“Je staat niet alleen als wappie”, staat in dit Facebookbericht, gepubliceerd op 3 mei 2021, met een foto van een grote menigte die een lange straat vult. De foto bevat de tekst: "Montreal, Canada, 2 mei 2021".

Het woord ‘wappie’ is een spottende term die tegenwoordig vaak verwijst naar mensen die demonstreren tegen de coronamaatregelen. Door dit woord te gebruiken suggereert de auteur dat de indrukwekkende foto een massale coronademonstratie laat zien.

Een vermeende link van deze foto met COVID-19 en haar oorsprong werden geverifieerd door AFP Canada op 22 maart 2021 - toen onjuist omschreven als een afbeelding van 20 maart. De foto werd opnieuw geverifieerd op 3 mei naar aanleiding van recentere berichten waarin de foto onterecht werd omschreven als een foto van een coronademonstratie op 1 mei.

Image
Screenshot van het Facebookbericht, vastgelegd op 4 mei 2021

Washington DC in 2018

AFP Factcheck maakte gebruik van een omgekeerde zoekopdracht met Google van de afbeelding om vast te stellen dat de foto in werkelijkheid een demonstratie toont tegen wapengeweld in Washington D.C. in maart 2018.

De foto is hier gepubliceerd door The Washington Post met het onderschrift: "Deelnemers aan de March for Our Lives-bijeenkomst op 24 maart in Washington."

Het werd toegeschreven aan Washing Post-fotojournalist Salwan Georges.

Google maps laat ook zien dat de foto Pennsylvania Avenue weergeeft. De Canadese ambassade bevindt zich aan de rechterkant van de afbeelding en het hoge gebouw in het midden van de afbeelding is de Old Post Office Tower.

Een zij-aan-zij vergelijking van de Facebookfoto en de foto in de Washington Post laat zien dat ze een identieke scène weergeven.
 

Image
Vergelijking van de foto in de misleidende Facebookpost (links) en in het artikel van de Washington Post (rechts)

Dit is niet de eerste keer dat de afbeelding uit zijn verband is getrokken. AFP Factcheck ontdekte in januari 2021 dat de foto onterecht werd omschreven als een pro-Trump-demonstratie.

De fotograaf Georges tweette destijds: "Ik wil duidelijk maken dat ik deze foto heb gemaakt op 24 maart 2018 terwijl ik verslag deed van het March for Our Lives-evenement in de hoofdstad."

Situatie in Canada

In de stad Montreal gelden tegenwoordig een van de zwaarste coronamaatregelen van Canada, inclusief een avondklok tussen 21:30 en 05:00. Meer dan 10.900 mensen zijn overleden aan het coronavirus in de provincie Quebec. De situatie in andere Canadese provincies is ook zorgwekkend, zoals in Alberta - waar het aantal gevallen blijft toenemen en waar naar verwachting zwaardere maatregelen zullen worden aangekondigd - en in Ontario - waar scholen op 19 april 2021 opnieuw zijn teruggegaan naar virtueel onderwijs.

Een dag voor de genoemde datum op de Facebookfoto, op 1 mei 2020, marcheerden demonstranten in Montreal tegen de coronamaatregelen. De politie weigerde om AFP Canada een schatting van het publiek te geven, maar Canadese media zeiden dat dit het grootste coronaprotest was in Quebec van de afgelopen maanden. De foto in de Facebookpost heeft echter niets met deze demonstratie te maken.

Dergelijke verkeerd omschreven foto’s proberen een overdreven beeld te schetsen van de maatschappelijke weerstand tegen coronamaatregelen. AFP heeft eerder beeldmateriaal geverifieerd dat onterecht een verband suggereerde met coronademonstraties, zoals in Kiev (2014), Boekarest (2017), Spanje (2019), Londen (2019) en Buenos Aires (2019).

Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?

Neem contact met ons op