Deze foto is niet recent: het toont een anti-Brexit-demonstratie in Londen in 2019
- Dit artikel is meer dan een jaar oud.
- Gepubliceerd op 26 maart 2021 om 14:45
- Leestijd: 2 min
- Door: AFP Australië
Copyright © AFP 2017-2025. Voor commercieel gebruik van deze inhoud is een abonnement vereist. Klik hier voor meer informatie.
“Ook in Londen waren gisteren 100 mensen die opkwamen voor hun vrijheid”, stelt dit Facebookbericht, gepubliceerd op 21 maart, op sarcastische wijze. De auteur klaagt dat de "mainstream media" ten onrechte een lagere opkomst van de demonstratie heeft gemeld, en dat ze "eerlijk” moeten toegeven “dat het om duizenden mensen gaat".
De afbeelding van het Facebookbericht toont een bericht over een massale demonstratie met de Engelse omschrijving: "Londen gisteren ... BBC meldde dat er honderden aanwezigen waren..."
Een dag voordat de Facebookpost werd gepubliceerd, op 20 maart 2021, vond in Londen een grote demonstratie plaats tegen coronamaatregelen en de lockdown, zo meldde AFP hier. Naast AFP, meldden verschillende media dat duizenden bezoekers aanwezig waren, zoals NU.nl, RTL Nieuws en de BBC.
De afbeelding circuleert in verschillende talen en landen. AFP Australië heeft de claim ontkracht.
Anti-Brexit-demonstratie in 2019
Door middel van een omgekeerde Googlezoekopdracht vonden we de foto terug in dit BBC-artikel van 23 maart 2019. Het artikel draagt de kop "Brexit-mars: miljoen mensen sloten zich aan bij Brexit-protest, zeggen organisatoren".
"Luchtfoto's gemaakt vanuit een helikopter tonen de omvang van de menigte", luidt het bijschrift van de afbeelding.
De vergelijking hieronder toont aan dat het nieuwsbericht en de Facebookpost dezelfde foto hebben gebruikt:
Het beeld is ook te zien vanuit een vergelijkbare hoek in deze video van BBC vanaf 00:21. Hierin is de omvang van het protest van Park Lane in Londen naar Parliament Square te zien.
Een andere foto van dezelfde demonstratie in Londen werd eerder gepresenteerd als een opname van een pro-Trumpdemonstratie in de Verenigde Staten, zoals AFP hier in het Servisch schreef.
In Nederland vonden de afgelopen tijd voornamelijk coronademonstraties plaats in de weekenden, zoals in Den Haag op zondag 14 maart en in Amsterdam op zaterdag 20 maart.
AFP Factcheck heeft verschillende berichten met verkeerde omschreven opnames van oude demonstraties en rellen die zogenaamd in 2021 plaatsvonden weerlegd. Dit schreven wij bijvoorbeeld over gebeurtenissen in Madrid (2019) Boekarest (2017) en Buenos Aires (2017).
Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?
Neem contact met ons op