
De Morgen publiceerde geen interview waarin de Belgische minister van Volksgezondheid ontkent gevaccineerd te zijn tegen covid
- Gepubliceerd op 15 mei 2025 om 15:29
- Leestijd: 6 min
- Door: Liesa PAUWELS, AFP Nederland
Copyright © AFP 2017-2025. Voor commercieel gebruik van deze inhoud is een abonnement vereist. Klik hier voor meer informatie.
"STRAF DIT.... Heeeeeeel straf !!!" schreef een Facebookgebruiker op 1 mei 2025, samen met een screenshot van wat op het eerste gezicht lijkt op een artikel uit de gedrukte versie van de krant De Morgen van 28 december 2024. De kop luidt: "Frank Vandenbroucke niet gevaccineerd: 'Ik heb gewoon mijn recht uitgeoefend'".
In het artikel wordt beschreven hoe de minister van Volksgezondheid "een opvallende onthulling" deed in een interview waarin hij zei dat hij "niet gevaccineerd was". "Ik had vragen, zoals velen. Maar als minister moet je stabiliteit uitstralen. Daarom hield ik het privé," gaat het artikel verder, waarbij Vandenbroucke zogenaamd geciteerd wordt.
De reacties van verontwaardigde socialemediagebruikers stapelden zich op in de commentarensectie: "Corruptie op het hoogste niveau. Degoutant" of "Ben er vrij zeker van dat hij niet de enige is" schreven gebruikers.
De post, die meer dan 500 keer werd gedeeld, is een van vele, en dezelfde screenshot werd ook op grote schaal gedeeld op andere socialemediaplatforms zoals X, evenals in de andere Belgische landstalen: Frans en Duits.
Maar het artikel in kwestie werd nooit gepubliceerd door De Morgen, vertelde de hoofdredacteur van de krant aan AFP. Verschillende aanwijzingen duiden erop dat het verzonnen is: het artikel staat vol met schrijffouten en ook de lay-out komt niet overeen met die in de echte gedrukte versie van de krant.

Frank Vandenbroucke is minister van Volksgezondheid in zowel de huidige als de vorige federale regering in België voor de Vlaamse socialistische partij Vooruit. Tijdens zijn mandaat is hij een consequent pleitbezorger geweest voor het gebruik van coronavaccins.
Niet gepubliceerd door De Morgen
Een geavanceerde zoekopdracht op het internet met sleutelwoorden uit de titel van het artikel op de site van De Morgen leidt niet tot resultaten die naar het artikel in kwestie verwijzen. Evenmin pikten andere Belgische media het nieuws op of publiceerden ze een gelijkaardig artikel.
Toen AFP op 13 mei 2025 contact met hem opnam, vertelde de hoofdredacteur van De Morgen, Remy Amkreutz, dat het artikel inderdaad niet bestaat. Volgens Amkreutz is het nepartikel geen alleenstaand geval: "We hebben al veel van dit soort van valse artikelen of advertenties afkomstig van oplichters gezien, waarin misbruik gemaakt wordt van De Morgen of andere DPG-titels."
"Facebook en Google filteren al veel van dat soort artikelen en advertenties uit, maar er zijn er altijd wel die door de mazen van het net glippen. Het is ook quasi onmogelijk om te weten te komen wie er achter schuilgaat," voegde hij eraan toe.
Verspreiders van desinformatie imiteren regelmatig bestaande kranten of media om het te laten lijken alsof de beweringen werden gepubliceerd door een betrouwbare bron. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van AI of andere softwaretools. AFP factcheckt regelmatig dergelijke berichten, zoals deze bewerkte kop van de Nederlandse krant de Volkskrant of deze wijdverspreide AI-gegenereerde video, zogezegd afkomstig van een Frans medium.
In een verklaring aan AFP ontkende minister Vandenbroucke de beweringen: "Dit toont aan hoe gevaarlijk fake news is. Het covidvaccin redt niet alleen levens, het zorgde ervoor dat we als samenleving onze vrijheid hebben teruggewonnen. Daar nu twijfel over zaaien is ontzettend schadelijk". In een antwoord aan factchecking organisatie Factcheck Vlaanderen, voegde zijn woordvoerder eraan toe dat "zijn laatste prik dateert van 8 oktober 2024 bij de huisarts".
Talrijke nieuwsberichten, die teruggaan tot 2021, vermelden ook dat Vandenbroucke zijn eerste COVID-19-vaccinatie kreeg op 27 april 2021. Omdat hij ouder was dan 65, behoorde hij tot de eersten die in aanmerking kwamen om gevaccineerd te worden. In een interview met De Morgen benadrukte hij destijds het belang van de vaccinatie: "Het is belangrijk dat iedereen zich laat inenten, want het risico dat je besmet geraakt, in het ziekenhuis belandt en zelfs overlijdt, is reëel. Met een vaccin verlaag je dat risico drastisch." (Hier gearchiveerd).

Hij werd ook gefilmd toen hij het vaccinatiecentrum binnenging door de Waalse zender RTL info (hier gearchiveerd) en plaatste diezelfde dag een foto van zijn vaccinatie op Facebook. Na afloop zei hij opgewekt tegen de RTL-journalist in het Frans: "Ik ben blij dat ik gevaccineerd ben, want het is nog steeds een bescherming. Ik ben 65, dus ik behoor eerder tot de categorie oudere mensen die een hoger risico lopen."
Vol met schrijffouten en een opmaak die niet overeenkomt
Er zijn ook verschillende andere onregelmatigheden die erop wijzen dat het artikel overduidelijk nep is.
In de hele tekst staan veel schrijffouten, zoals in de afbeelding hieronder wordt aangegeven. Het woord "persoonlijk" is bijvoorbeeld gespeld als "persooniijk" en "steunde" - "stuende", "verdeelde" - "verdeedde", enzovoort. De letters 'i', 'j' en 'l' worden verschillende keren door elkaar gehaald, en de interpunctie van een van de aanhalingstekens is anders dan de rest.

In het artikel wordt ook verwezen naar Vandenbroucke als de "voormalige" minister, terwijl hij nog steeds minister van Volksgezondheid was in december 2024, toen het nepinterview zogezegd werd gepubliceerd.
Amkreutz wees er ook op dat "er weinig moeite werd gedaan om de exacte vormgeving van de krant na te bootsen".
In de vergelijking hieronder zien we dat de originele versie van de gedrukte krant (links) er inderdaad heel anders uitziet dan de nepversie. In de echte lay-out is bijvoorbeeld de dag van de week toegevoegd en is de maand niet voluit geschreven, zoals het geval is in het vervalste artikel.

Het logo staat ook in kleine letters naast de datum in de originele publicatie, niet erboven, en staat alleen in een groot lettertype in kleur op de voorpagina. Ook staat er een punt na 'DeMorgen', die ontbreekt in de vervalste versie.

"Meestal is de namaak iets subtieler en is het risico op misleiding dus nog groter," voegde Amkreutz toe. "Vermoedelijk is dit nepartikel erop gericht om te destabiliseren."
Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?
Neem contact met ons op