Over AFP

AFP Fact Check is een afdeling binnen Agence France-Presse (AFP), een meertalig, multicultureel nieuwsagentschap met als missie het verzorgen van nauwkeurige, evenwichtige en onpartijdige berichtgeving over nieuws dat zich waar en wanneer ook ter wereld afspeelt.

Zoals gegarandeerd door zijn oprichtingsstatuut, spreekt AFP met een onafhankelijke stem, vrij van politieke, commerciële of ideologische invloed. Deze verplichtingen worden weerspiegeld in AFP's Handvest en redactionele normen, die hier gedetailleerd worden beschreven.

Beheer en bestuur

AFP heeft onder de Franse wet een uniek statuut: het agentschap mag nooit de nauwkeurigheid en objectiviteit van zijn informatie in gevaar brengen of onder controle komen van een ideologische, politieke of economische groepering. Zoals uiteengezet in het oprichtingsstatuut van AFP is een toezichthoudend orgaan, de Hoge Raad, belast met het waarborgen van de continuïteit van het agentschap en het toezicht op de naleving van deze fundamentele verplichtingen.

AFP heeft ook een Raad van Bestuur die verantwoordelijk is voor het bestuur van het agentschap en zijn CEO kiest. Deze raad bestaat uit de voorzitter en CEO Fabrice Fries, vijf vertegenwoordigers van de Franse pers, drie regeringsvertegenwoordigers van de Franse ministeries van cultuur, buitenlandse zaken en economie, twee leden van de Franse audiovisuele sector, drie door het personeel van AFP gekozen leden en vijf externe deskundigen die door de Hoge Raad van het Agentschap worden gekozen.

De jaarlijkse staat van ontvangsten en uitgaven van AFP wordt beoordeeld door een Financiële Commissie die moet nagaan of de geraamde cijfers naar verwachting tot een evenwichtige begroting zullen leiden.

De leden van de Hoge Raad, de Raad van Bestuur en de Financiële Commissie worden hier vermeld.

Het uitvoerend comité van AFP dat de dagelijkse activiteiten van het agentschap beheert, wordt geleid door de voorzitter en CEO (momenteel Fabrice Fries), de directeur Wereldnieuws (momenteel Phil Chetwynd) en de algemeen directeur (momenteel Dalila Zein). Het volledige organigram van het uitvoerend comité vindt u hier.

Redactionele leiding

De redactie van AFP wordt geleid door Wereldnieuwsdirecteur Phil Chetwynd, hoofdredacteur wereldwijd Sophie Huet-Trupheme en Adjunct-hoofdredacteur wereldwijd Chris Otton.

Fact-checking bij AFP staat onder toezicht van de hoofdredacteuren van digitaal onderzoek die gevestigd zijn op het hoofdkantoor van het agentschap in Parijs, met regionale redacteuren in Beiroet, Hong Kong, Johannesburg, Montevideo en Washington DC. Dit zijn:

Hoofd digitale onderzoeken, adjunct-hoofdredacteur wereldwijd: Gregoire Lemarchand

Adjunct-hoofdredacteuren: Sophie Nicholson en Julie Charpentrat

Regionale hoofden: Rachel Blundy (Azië-Pacific), Leila Macor (Latijns-Amerika en Spanje), Nina Lamparski (Afrika), Bronwen Roberts (Europa), Khaled Soubeih (Midden-Oosten en Noord-Afrika) en Arthur MacMillan (VS en Canada).

Lees hier meer over de redactie en het hele AFP Fact Check team.

Partnerschappen en financiering

AFP genereert inkomsten uit een mix van bronnen, zoals mediaklanten, online platforms en de Franse staat.

In 2021 rapporteerde AFP een omzet van 309,5 miljoen euro. Meer details vindt u hier.

Hieronder volgt een uitsplitsing van AFP's belangrijkste financieringsbronnen. AFP oefent strikte redactionele onafhankelijkheid uit bij het nakomen van de voorwaarden van alle contracten.

Franse overheidsfinanciering

AFP heeft een financieel contract met de Franse staat dat verdeeld is tussen een commercieel contract voor de levering van AFP-diensten aan Franse overheidsdiensten en missies in het buitenland, en een vergoeding voor de kosten van de taken van het agentschap van algemeen belang. Dit is vastgelegd in het statuut van 1957 dat de onafhankelijkheid van het AFP van staats- of andere invloeden garandeert.

Mediaklanten

AFP ontvangt inkomsten van duizenden mediaklanten over de hele wereld die zich abonneren op AFP's verschillende tekst-, multimedia-, foto-, video- en grafische nieuwsdraden.

Voorbeelden van klanten in Europa zijn mediaorganisaties zoals de BBC, Brut, Deutsche Welle, France Télévisions, Funke Mediengruppe, Le Monde, Rai, Tamedia, The Times en Unidad Editorial. In Noord- en Zuid-Amerika zijn de klanten van AFP onder meer Caracol TV, Infobae, El Comercio, The New York Times en Radio-Canada. Al Jazeera, Al Arabiya, Al-Nahar en Sky News Arabia zijn voorbeelden van klanten in het Midden-Oosten, en Radiodiffusion Télévision Ivoirienne, Nation Media Group en Arise News zijn enkele van AFP's klanten in Afrika. In Azië-Pacific zijn de mediaklanten van AFP onder andere South China Morning Post, SPH Media, Mediacorp, The Times of India, NHK en News Corp.

Google

AFP heeft eind 2021 een vijfjarige overeenkomst over naburige rechten gesloten met Google, waarbij de internetgigant betaalt voor het gebruik van content van het persbureau.

AFP ondertekende ook twee andere deals met het platform voor vijf jaar. Een daarvan financiert de ontwikkeling van "verhalen op mobiele telefoon" - verticale visuele formats voor smartphones - terwijl de andere deal een contract is om journalisten en studenten in journalistiek over de hele wereld op te leiden in digitale onderzoekstechnieken.

Voor dit laatste heeft AFP een online cursus over digitaal onderzoeken voor journalisten gemaakt en korte instructievideo's geüpload om online onderzoekstips te delen. Als onderdeel van dit werk met Google News Initiative heeft AFP ook fact-checks en collaboratief mediawerk geproduceerd gericht op het bestrijden van desinformatie rond de Franse verkiezingen van 2022.

Meta

AFP heeft een commerciële overeenkomst met Meta via haar derde partij Fact-Checking programma, waarbij Meta betaalt om fact-checks van AFP te gebruiken op haar socialmediaplatforms. Als partner onderzoekt het fact-checking team van AFP potentieel onjuiste of misleidende inhoud die op Facebook en Instagram wordt gesignaleerd.

AFP werkt ook samen met WhatsApp van Meta aan tiplines om online desinformatie te bestrijden in Brazilië, Mexico, de Verenigde Staten (in het Spaans), Frankrijk, Duitsland en India.

TikTok

AFP wordt, samen met meer dan een dozijn fact-checking organisaties, betaald door TikTok in verschillende landen in Azië en Oceanië, Europa, het Midden-Oosten en Spaanstalig Latijns-Amerika om voor interne moderatie video's te controleren die mogelijk valse informatie bevatten. De video's worden door TikTok verwijderd als de informatie als vals wordt bestempeld door de AFP-teams.

Europese Unie

Sinds 2021 is AFP in toenemende mate betrokken bij samenwerkingsprojecten tussen Europese media, onderzoekers en andere deskundigen die medegefinancierd worden door de Europese Commissie en andere Europese instellingen, om desinformatie te bestrijden. AFP ontvangt met name EU-financiering voor zijn betrokkenheid bij verschillende fact-checking- en onderzoekhubs die behoren tot het netwerk van European Digital Media Observatory (EDMO):  DE FACTO voor Frankrijk, CEDMO voor Tsjechië, Polen en Slowakije,  EDMO BELUX voor België en Luxemburg,  HDMO-Lakmusz voor Hongarije, GADMO voor Duitsland en Oostenrijk, BROD voor Roemenië en Bulgarije, ADMO voor Kroatië en Slovenië, en MedMO voor Griekenland, Cyprus en Malta.

AFP draagt ook bij aan de volgende projecten die door de Europese Unie worden gefinancierd:

  • EFCSN, een project om een code van professionele normen voor onafhankelijke Europese fact-checking organisaties te creëren en te implementeren.
  • Vera.ai, een onderzoeks- en ontwikkelingsproject gericht op desinformatieanalyse en AI-ondersteunde verificatie-instrumenten en -diensten.
  • A European Perspective, een project dat publieke media samenbrengt die online nieuws willen delen dat een nieuw inzicht biedt in pan-Europese kwesties.
  • MediaNumeric, een opleidingsprogramma in datavaardigheden en het ontkrachten van desinformatie voor Europese studenten en jonge professionals.
  • The European Newsroom, een project dat nieuwsagentschappen uit heel Europa samenbrengt om samen te werken rond verschillende thema's, waaronder het aanpakken van desinformatie.
  • Transmixr, een consortium dat innovatieve manieren onderzoekt om media-ervaringen te ontwerpen.
  • The European Data News Hub, een platform dat journalisten voorziet van gegevens en informatie over Europese onderwerpen.
  • European Narrative Observatory, een project dat journalisten en onderzoekers samenbrengt om te analyseren hoe verhalen die in Europa circuleren desinformatie tot stand brengen of verspreiden.

AFP heeft ook samen met Austria Press Agency (APA) deelgenomen aan een project gefinancierd door het Europees Media en Informatie Fonds (EMIF) om training in fact-check productie te geven aan Oekraïnes nationale nieuwsagentschap Ukrinform. Het EMIF is opgericht door het Europees Universitair Instituut en de Calouste Gulbenkian-stichting.

Factstory

Factstory is een dochteronderneming van AFP die inhoud op maat levert aan bedrijven en instellingen. Het opereert als een afzonderlijke entiteit van het moederbedrijf AFP en de productie heeft de merknaam Factstory.

Juridische informatie

Agence France-Presse is een autonome civiele entiteit die volgens commerciële regels werkt. Ze is ingeschreven in het handels- en vennootschapsregister van Parijs onder nummer 775 658 354.