Deze foto toont een protest tegen de regering in Boekarest in 2017, niet in 2021

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een bericht dat naar verluidt een groot protest in Boekarest tegen de coronamaatregelen laat zien, werd meer dan 100 keer gedeeld in een week tijd. De bewering is onjuist: de foto toont een protest tegen de regering in de Roemeense hoofdstad Boekarest in 2017.

“In Boekarest zijn ze die coronawaanzin ook een beetje zat!!”, zegt deze Facebookpost van 14 februari 2021.

De bijgaande foto toont een enorme menigte die zich op straat heeft verzameld. Een identieke foto werd hier gedeeld op 16 februari 2021, waar de foto op soortgelijke wijze gepresenteerd wordt: "Boekarest afgelopen weekend."

Screenshot van de misleidende Facebookpost, gemaakt op 25 februari 2021

De beweringen zijn onjuist: de foto toont een protest tegen de regering in Boekarest, drie jaar voor de coronapandemie.

Er circuleren Facebookberichten met dezelfde onjuiste omschrijving van de foto in verschillende talen. Deze berichten zijn door AFP ook ontkracht in het Engels, Pools, Duits en Slowaaks.

Een omgekeerde zoekopdracht met Google onthulde dat de foto hier op Twitter werd gepubliceerd door geopolitiek analist Koert Debeuf op 5 februari 2017.

"Wauw. Boekarest, Roemenië vanavond. De mensen vragen de regering om te vertrekken”, luidt de tweet.

Screenshot van Koert Debeuf’s tweet gepubliceerd op 5 februari 2017, vastgelegd op 25 februari 2021

Een vergelijkbare foto gemaakt op 5 februari 2017 door AFP-journalist Andrei Pungovschi toont enorme aantallen demonstranten op hetzelfde plein in Boekarest.

Screenshot van de AFP-foto gemaakt op 5 februari 2017, vastgelegd op 24 februari 2021

Het onderschrift van de AFP-foto luidt onder andere: "Deze foto toont een groot overzicht van mensen die protesteren tegen het omstreden corruptiedecreet van de Roemeense regering voor het hoofdkantoor van de regering op het Victoriei-plein in Boekarest op 5 februari 2017."

Tijdens de protesten demonstreerden honderdduizenden Roemenen tegen een nooddecreet dat bepaalde corruptiemisdrijven gedecriminaliseerd zou hebben. Het besluit werd vervolgens ingetrokken, meldde AFP op 5 februari 2017.

De aanwezigheid op de twee afbeeldingen van verschillende voertuigen die op dezelfde plekken geparkeerd zijn (groen omcirkeld door AFP), evenals de aanwezigheid van een geel spandoek op dezelfde locatie, bevestigen dat de twee foto's op dezelfde avond zijn gemaakt.

Vergelijking van de foto in de Facebookberichten (links), en de foto van Andrei Pungovschi (rechts), gemaakt op 25 februari 2021


De foto van de massale demonstratie lijkt te fungeren als inspiratiebron voor mensen in Nederland die kritisch staan ​​tegenover de overheidsmaatregelen tegen de verspreidingen van het coronavirus. In Nederland zijn er regelmatig coronaprotesten. Deze zijn niet altijd toegestaan en worden derhalve beëindigd door het optreden van de politie - dit heeft geregeld tot geweld geleid.

Vertaling en aanpassing:
COVID-19