Maak kennis met het team

Over AFP Fact Check

AFP Fact Check is een afdeling binnen Agence France-Presse, een meertalig, multicultureel nieuwsagentschap met als missie het leveren van nauwkeurige, evenwichtige en onpartijdige berichtgeving over nieuws, waar en wanneer ook ter wereld, op een continue basis. 

Om de verspreiding van desinformatie online aan te pakken, creëerde AFP in 2017 een speciaal factcheck en digitaal onderzoeksteam, geïnspireerd door onze ervaring met het bekroonde CrossCheck samenwerkingsproject voor de Franse verkiezingen van dat jaar. 

Sindsdien is AFP Fact Check uitgegroeid tot een toonaangevende wereldwijde factcheck organisatie, met meer dan 100 toegewijde journalisten in tientallen landen over de hele wereld.

AFP factcheck journalisten controleren online content in 26 talen en werken samen met de lokale kantoren van het agentschap om te zorgen voor diepgaande en accurate verslaggeving met relevante culturele en politieke context. We controleren de feiten in het Arabisch, Bahasa Indonesia, Bahasa Malaysia, Bengaals, BirmaansBulgaars, Catalaans, Duits, Engels, Fins, Frans, Grieks, Hindi, Hongaars, Koreaans, KroatischNederlands, Pools, Portugees, Roemeens, Servisch, Slowaaks, Spaans, Thai, Tsjechisch en Zweeds. De artikelen worden bewerkt in regionale hubs en het wereldwijde team wordt aangestuurd vanuit het hoofdkantoor van AFP in Parijs.

Onze medewerkers

Wereldwijde productie

Phil Chetwynd, Global News Directeur, Frankrijk

Phil Chetwynd is algemeen verantwoordelijk voor de redactionele strategie van AFP en de 1700 journalisten van het agentschap. Sinds hij in 1996 bij het agentschap begon, heeft hij verslag gedaan vanuit zo'n 20 landen en functies bekleed als hoofdredacteur wereldwijd en hoofdredacteur van de regio Azië-Pacific.

Grégoire Lemarchand, hoofd digitale onderzoeken, adjunct-hoofdredacteur wereldwijd, Frankrijk

Grégoire Lemarchand leidt het wereldwijde digitale onderzoeksnetwerk van AFP sinds 2017 en de socialemediastrategie sinds 2012. Daarvoor werkte hij als sportverslaggever en correspondent in Rome.

Julie Charpentrat, adjunct-hoofdredacteur digitale onderzoeken

Julie Charpentrat werd in 2022 adjunct-hoofdredacteur digitaal onderzoek na meer dan twee jaar onderzoek naar misleidende/onjuiste informatie over gezondheidskwesties en de COVID-19-pandemie. Ze heeft verschillende verslagen gemaakt voor AFP, waaronder business, economie, werkgelegenheid en familiezaken. Ze was correspondent in San Francisco en New York en werkte ook voordien als videojournalist.

Sophie Nicholson, adjunct-hoofdredacteur digitale onderzoeken, Frankrijk

Sophie Nicholson beheert het wereldwijde digitale onderzoeksteam en de ontwikkeling van AFP's online trainingsplatform en videoseries. Sophie werkte eerder als correspondent in Mexico City, waar ze Latijns-Amerika versloeg. Ze begon haar carrière bij radio en televisie bij de BBC in Londen.

Elodie Martinez, coördinator wereldwijde digitale onderzoeken, Frankrijk

Elodie Martinez werd in 2022 wereldwijd opleidingscoördinator digitale onderzoeken. Daarvoor was ze het hoofd van de digitale onderzoeksafdeling voor Latijns-Amerika en Spanje en daarvoor het hoofd van AFP's Spaanse team voor online nieuws en sociale media.

Natalie Handel, coördinator digitaal onderzoeken video, Frankrijk

Natalie Handel houdt toezicht op de digitale onderzoeksvideoproductie. Ze kwam in 2009 bij AFP en werkte eerst tien jaar als videoreporter in de Verenigde Staten en Frankrijk voordat ze overstapte naar tekstverslaggeving over wetenschap, gezondheid en milieu. In 2021 trad ze toe tot het digitale onderzoeksteam.

Cristina Abellan-Matamoros, videojournalist digitale onderzoeken, Frankrijk

Cristina Abellan-Matamoros werkt als videojournalist voor het digitale onderzoeksteam. Ze produceert voornamelijk video's in het Spaans en Portugees, maar helpt ook bij de productie in het Engels en Frans. Ze kwam in 2019 bij AFP als producent voor AFPTV Live. Daarvoor werkte ze voor Euronews en Storyful. In 2023 trad ze toe tot het digitale onderzoeksteam.

Myriam Adam, videojournalist digitale onderzoeken, Frankrijk

Myriam Adam is videojournalist bij het digitale onderzoeksteam in Parijs. Ze heeft eerder gewerkt als videojournalist voor het algemene nieuws in Frankrijk, waarbij ze gebeurtenissen zoals de COVID-19 pandemie en de protesten van de Gele Hesjes versloeg, evenals in Nicosia waar ze al het nieuws versloeg uit landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Roland Lloyd Parry, klimaatverandering, digitaal onderzoeksjournalist, Frankrijk

Roland Lloyd Parry verslaat sinds 2021 klimaat- en milieudesinformatie voor AFP. Daarvoor was hij adjunct-hoofdredacteur van AFP en verslaggever in Frankrijk, Spanje, Latijns-Amerika en de Verenigde Staten.

Julie Pacorel, gezondheid, digitaal onderzoeksjournalist, Frankrijk

Julie Pacorel is gespecialiseerd in desinformatie over gezondheidskwesties. Voordat ze in 2022 bij het team kwam, werkte ze voor AFP in Marseille waar ze verslag deed van politiek, misdaad en biodiversiteit in het Middellandse Zeegebied. Eerder werkte ze als freelance journalist in Zuid-Amerika voor Franse media als Libération.

Marie Bohner, hoofd ontwikkeling en partnerschappen, Digital Onderzoek, Frankrijk

Marie Bohner werkt aan de ontwikkeling van het wereldwijde digitale onderzoeksteam. Ze beheert partnerschappen met vergelijkbare digitale onderzoeksorganisaties. Ze coördineerde het CrossCheck Frankrijk project in 2017 ten behoeve van First Draft, en was hun wereldwijde hoofd van partnerschappen tot 2021.

Jacqueline Pietsch, technisch projectmanager, Digital Onderzoek, Frankrijk

Jacqueline Pietsch houdt toezicht op de technische ontwikkelingen voor het team. Sinds ze in 1996 bij AFP kwam, heeft ze in een groot aantal functies, disciplines en landen gewerkt. Zo was ze hoofd van AFP's Engelstalige tv-productie, correspondent in Nederland en videojournalist verantwoordelijk voor Zuidoost-Azië.

Denis Teyssou, AFP Medialab Manager, Frankrijk

Denis Teyssou is de innovatiemanager van het Horizon-project vera.ai (2022-2025) dat door de EU gefinancierd wordt en de oprichter van de verificatieplugin InVID-WeVerify, die is voortgekomen uit eerdere EU-projecten InVID (2016-2018) en WeVerify (2018-2021).

Bertrand Goupil, Solution Architect Engineer, AFP Medialab, Frankrijk

Bertrand Goupil is de belangrijkste technische leider voor de InVID-WeVerify verificatieplugin en neemt binnen het AFP Medialab deel aan door de EU gefinancierde projecten (InVID, WeVerify, vera.ai) tegen desinformatie en het creëren van tools voor factcheckers.

Valentin Porcellini, Software-ingenieur, AFP Medialab, Frankrijk

Valentin Porcellini ontwerpt en onderhoudt het gereedschap van AFP Medialab en neemt deel aan het door de EU gefinancierde project vera.ai.

 

Europa

Bronwen Roberts, hoofd digitale onderzoeken voor Europa, Frankrijk

Bronwen Roberts leidt het Europese team. Sinds ze in 1998 bij AFP kwam, is ze journalist, redacteur en bureauchef geweest, onder andere in Zuid-Afrika, Hong Kong, Parijs en Afghanistan. In 2020 is ze toegetreden tot het digitale onderzoeksteam.

Juliette Montesse, adjunct-hoofd digitale onderzoeken voor Europa, Verenigd Koninkrijk

Juliette Montesse is het adjunct-hoofd van het team Europa. Ze is sinds 2010 journalist bij AFP. Ze was eerder rechtbankverslaggever en correspondent voor de Parijse voorsteden voordat ze in 2020 toetrad tot het digitale onderzoeksteam.

Estelle Péard, redacteur en Digital Training Manager voor Azië-Pacific, Frankrijk

Estelle Péard werkt sinds 2010 bij AFP. Voordat ze in 2021 als redacteur toetrad tot het digitale onderzoeksteam Europa, was ze economisch correspondent in Duitsland, verslaggever over sociale conflicten in Frankrijk en nieuwsredacteur.

Jastinder Khera, redacteur, Oostenrijk

Jastinder Khera is redacteur voor het Europateam in Wenen, nadat hij daar eerder werkte voor de tekstnieuwsdraad van AFP. Voordat hij in 2018 bij AFP kwam, werkte hij bij de BBC, onder andere als producent bij enkele van de belangrijkste radionieuwsprogramma's en bij BBC World TV.

Laura Mannering, redacteur, Spanje

Laura Mannering werkt sinds 2021 als redacteur voor het team Europa. Ze kwam in 2012 bij AFP als redacteur voor de nieuwsdesk Azië-Pacific en was later vier jaar lang bureauchef voor Hongkong en Taiwan. Eerder werkte ze voor kranten en tijdschriften in het Verenigd Koninkrijk.

Simon Morgan, redacteur, Frankrijk

Simon Morgan is redacteur voor het team Europa. Hij kwam in 1998 bij AFP en werkte als verslaggever in Frankfurt en Wenen. Hij verhuisde in 2017 naar de Engelse redactie op het hoofdkantoor in Parijs en kwam in 2022 bij het digitale onderzoeksteam.

Jennifer O'Mahony, redacteur, Spanje

Jennifer O'Mahony is sinds juli 2023 werkzaam als redacteur bij het Europese team. Ze werkte eerder bij AFP van 2013-2018 als redacteur en correspondent voor West-Afrika. Ze heeft ook gewerkt als documentairemaker en onderzoeksjournalist voor de BBC en Channel 4.

Eva Wackenreuther, redacteur, Oostenrijk

Eva Wackenreuther is verantwoordelijk voor de berichtgeving in het Duits. Voordat ze in 2020 bij AFP kwam, werkte ze als verslaggever en was ze medeoprichter van een factcheckblog.

Robert Barca, verslaggever, Tsjechië

Robert Barca rapporteert over desinformatie in Slowakije. Voordat hij in 2020 bij AFP kwam, werkte hij als online redacteur bij het Slowaakse weekblad .týždeň, als verslaggever bij Denník N en als reportagefotograaf voor verschillende media. Hij is ook betrokken bij trainingen voor AFP.

Théophile Bloudanis, verslaggever, Griekenland

Théophile Bloudanis doet verslag van desinformatie in Griekenland en Cyprus. Voordat hij in 2022 toetrad tot AFP's digitale verificatieteam, werkte hij als journalist voor de Zwitserse lokale krant Le Journal du Jura en voor AFP als fotograaf.

Rossen Bossev, verslaggever, Oostenrijk

Rossen Bossev doet verslag van desinformatie in Bulgarije. Voordat hij in 2021 bij AFP kwam, werkte hij 15 jaar als journalist bij Capital, waar hij verslag deed van justitie, rechtshandhaving en mensenrechten.

Paula Căbescu, verslaggever, Oostenrijk

Paula Căbescu doet verslag van desinformatie in Roemenië. Voordat ze in 2021 bij AFP kwam, werkte ze bij de Roemeense factcheckwebsite "Factual" en voor het lokale onderzoeksjournalistieke project Să Fie Lumină.

Maja Czarnecka, verslaggever, Polen

Maja Czarnecka doet verslag van desinformatie in Polen. Voordat ze in 2019 toetrad tot het digitale verificatieteam, werkte ze als tekst- en videojournalist voor AFP in Warschau, waar ze politiek, sociaal, economisch en cultureel nieuws versloeg.

Marion Dautry, verslaggever, Servië

Marion Dautry is een journalist die Servië, Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina verslaat. Voordat ze in 2020 bij AFP kwam, werkte ze als freelance correspondent voor Franse en Engelstalige media over het nieuws in de westelijke Balkan.

Till Eichenauer, verslaggever, Duitsland

Till Eichenauer doet verslag van desinformatie in Duitstalige landen. Voordat hij in 2023 bij AFP kwam, was hij verslaggever voor de Märkische Allgemeine Zeitung en werkte hij voor kranten en radio's in Oost-Europa en Kazachstan.

Ivan Fischer, verslaggever, Kroatië

Ivan Fischer begon in 2023 bij AFP als Factcheck journalist in Kroatië. Daarvoor werkte hij tien jaar als verslaggever en analist bij Jutarnji list, waar hij zich bezighield met wetenschap, technologie en buitenlands beleid. Hij presenteerde ook wekelijkse shows over wetenschap en technologie op de Kroatische publieke radio.

Anna Hollingsworth, verslaggever, Finland

Anna Hollingsworth doet verslag van desinformatie in Finland. Voordat ze in 2022 bij AFP kwam, werkte ze als verslaggever bij The Times and Sunday Times in Londen, waar ze schreef over onderwerpen variërend van gezondheid tot sociale verandering en cultuur.

Petros Konstantinidis, verslaggever, Griekenland

Petros Konstantinidis doet verslag van desinformatie in Griekenland en Cyprus. Voordat hij in 2022 bij AFP kwam, werkte hij als nieuwsredacteur bij Eleftherostypos.gr en voor France 24 in Parijs. Hij werkt ook als onderzoeksjournalist voor het Griekse dagblad TA NEA.

Matúš Krčmárik, verslaggever, Slowakije 

Matúš Krčmárik verslaat desinformatie in Slowakije. Voordat hij in 2023 bij AFP begon, was hij journalist voor buitenlandse zaken en redacteur bij het Slowaakse dagblad SME, waar hij acht jaar lang de buitenlandse nieuwsdesk leidde.

Johanna Lehn, verslaggever, Duitsland 

Johanna Lehn doet verslag van desinformatie in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Voordat ze in 2023 bij AFP kwam, werkte ze voor Kieler Nachrichten dat deel uitmaakt van het Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Ladka Mortkowitz, verslaggever, Tsjechië

Ladka Mortkowitz doet verslag over desinformatie in Tsjechië. Voordat ze in 2020 bij AFP kwam, werkte Ladka als verslaggever voor verschillende internationale media, waaronder Bloomberg News en The New York Times. De afgelopen twee decennia heeft ze verslag gedaan vanuit Praag, Parijs en Berlijn.

Natalia Sawka, verslaggever, Polen

Natalia Sawka is een journalist die Polen verslaat. Ze werkt sinds 2019 bij AFP. Daarvoor werkte ze bij het Poolse dagblad Gazeta Wyborcza, waar ze nationaal nieuws versloeg. Ze is ook betrokken bij trainingen voor AFP.

Charlotte Steenackers, verslaggever, België

Charlotte Steenackers doet verslag van desinformatie in Nederland. Voordat ze in 2022 bij AFP kwam, was ze freelance journalist in Libanon en Brussel. Ze werkte ook bij Reuters en Le Soir.

Katarina Subasic, verslaggever, Servië

Katarina Subasic kwam in 2020 bij het digitale verificatieteam als factchecker voor Servië, Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Ze werkt sinds 1998 voor AFP als verslaggever en redacteur voor Servië en de westelijke Balkan.

Ede Záborszky, verslaggever, Oostenrijk

Ede Záborszky doet verslag van desinformatie in Hongarije. Voordat hij in 2021 bij AFP kwam, werkte hij voor Index.hu, een van de grootste en oudste online nieuwssites in Hongarije, en als freelancer voor de Hongaarse nieuwsdienst van Radio Free Europe (RFE/RL).

Katharina Zwins, verslaggever, Oostenrijk

Katharina Zwins doet verslag van desinformatie in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Voordat ze in 2023 bij AFP kwam, volgde ze een opleiding tot advocaat en werkte ze voor het Oostenrijkse nieuwsmagazine Profil, waar ze medeoprichter was van het factcheckproject Faktiv.

 

Afrika

Hoewel we ernaar streven zo transparant mogelijk te zijn over onze medewerkers, zijn sommige landen en omgevingen vijandiger dan andere als het om journalistiek gaat. Om die reden worden sommige journalisten van ons Afrikaanse team hieronder niet bij naam genoemd om hun veiligheid te beschermen.

Nina Lamparski, hoofd digitale onderzoeken voor Afrika

Nina Lamparski leidt het digitale onderzoeksteam voor Afrika. Ze kwam in 2015 bij AFP van de BBC als buitenlandcorrespondent in Wenen. Haar carrière, die digitale media, radio en print omvat, bracht haar naar Sydney, Phnom Penh, Londen en Brussel.

Gaëlle Faure, adjunct-hoofd digitale onderzoeken voor Afrika, Frankrijk

Gaëlle Faure is sinds 2020 plaatsvervangend hoofd van het digitale onderzoeksteam voor Afrika. Ze werkte eerder als redacteur en verslaggever voor Franse en Amerikaanse media organisaties, met een focus op onderzoek en verificatie.

Brett Horner, Senior Africa Editor, Zuid-Afrika

Brett Horner kwam in 2019 bij AFP en helpt bij het toezicht op AFP's pan-Afrikaanse digitale onderzoeksoperatie. Als journalist met 20 jaar ervaring was hij eerder hoofdredacteur van twee regionale kranten en een nieuwswebsite in Zuid-Afrika.

Célia Lebur, redacteur, Frankrijk

Célia Lebur kwam in 2022 bij het digitale onderzoeksteam als redacteur voor Franstalige landen in Afrika. Ze begon in 2012 bij AFP als algemeen nieuwsverslaggever, eerst in Gabon en daarna in Nigeria, waar ze uitgebreid verslag deed van landen in Centraal- en West-Afrika.

Tonye Bakare, verslaggever, Nigeria

Tonye Bakare doet verslag van mis-/desinformatie uit Nigeria. Als winnaar van de Sigma Awards voor datajournalistiek kwam hij bij AFP van The Guardian Nigeria, waar hij het digitale nieuwsteam leidde. Hij werkte ook met Business Eye, waar hij zich bezighield met de aandelenmarkt en telecommunicatie.

Tendai Dube, verslaggever, Zuid-Afrika

Tendai Dube deed sinds 2018 verslag van mis-/desinformatie in zuidelijk Afrika voor AFP. Ze werkte eerder op internationale redacties voor CNBC Africa en Reuters.

Tolera Fikru Gemta, verslaggever, Ethiopië

Tolera Fikru Gemta doet verslag van desinformatie in Ethiopië. Voordat hij bij AFP kwam, werkte Tolera als senior factcheckjournalist bij PesaCheck.

Suy Kahofi, verslaggever, Ivoorkust

Suy Kahofi kwam in 2022 bij AFP's bureau in Abidjan. Hij werkt al bijna twee decennia voor nationale en internationale media in Ivoorkust en Afrika. In 2016 begon hij met het ontmaskeren van desinformatie toen hij als journalist voor de multimedia afdeling van BBC Afrika werkte.

Mary Kulundu, verslaggever, Kenia

Mary Kulundu verslaat desinformatie in Oost-Afrikaanse landen. Ze was voormalig verslaggever voor topnieuwswebsites in Kenia en heeft een master in digitale journalistiek waarbij ze heeft onderzocht hoe Keniaanse nieuwsredacties omgaan met desinformatie tijdens breaking nieuws.

Monique Ngo Mayag, verslaggever, Senegal

Monique Ngo Mayag verslaat sinds 2019 mis-/desinformatie voor AFP, eerst in Gabon en nu in Senegal. Voordat ze bij AFP kwam, werkte Monique bijna tien jaar als verslaggever voor Kameroense privémedia voordat ze overstapte naar digitaal onderzoek voor een online nieuwssite.

James Okong'o, verslaggever, Zuid-Afrika

Vanuit Johannesburg doet James Okong'o verslag van onjuiste informatie die zich in Engelstalige landen in Afrika verspreidt. James werkte eerder bij PesaCheck, Afrika's grootste inheemse factcheck organisatie, en als schrijver en contentproducer voor Johanniter International Assistance en Echo Network Africa in Kenia.

Fikayo Owoeye, verslaggever, Nigeria

Fikayo Owoeye doet verslag van desinformatie in Nigeria. Hij was eerder verslaggever bij Reuters Nigeria met een focus op economie, milieu en overheidsbeleid. Fikayo was ook hoofd van de business desk bij de online krant TheCable.

 

Azië-Pacific

Hoewel we ernaar streven zo transparant mogelijk te zijn over ons personeel, zijn sommige landen en omgevingen vijandiger dan andere als het om journalistiek gaat. Om die reden worden sommige journalisten in ons Azië-Pacific-team hieronder niet genoemd om hun veiligheid te beschermen.

Rachel Blundy, hoofd Digitale Onderzoeken voor Azië-Pacific, Hongkong

Rachel Blundy leidt het digitale onderzoeksteam Azië-Pacific. Oorspronkelijk is ze afkomstig uit Londen en werkte ze in verschillende verslag- en digitale productierollen voor kranten in het Verenigd Koninkrijk.

Charlotte Mason, adjunct-hoofd Digitale Onderzoeken voor Azië-Pacific, Hongkong

Charlotte Mason helpt het Azië-Pacific-team te leiden. Ze trad in 2018 in dienst bij AFP als verslaggever en redacteur in Parijs, voordat ze verslag deed van desinformatie in Afrika, Europa en Noord-Amerika. Ze heeft eerder geschreven voor verschillende media in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Jake Soriano, adjunct-hoofd Digitale Onderzoeken voor Azië-Pacific, Hongkong

Jake Soriano helpt het Azië-Pacific-team te leiden. Hij trad in 2019 in dienst bij het bureau van AFP in Manilla als digitale onderzoeksverslaggever. Eerder werkte hij aan factcheckprojecten in de Filippijnen.

Sophia Xu, Digital Training Manager voor Azië-Pacific, Hongkong

Sophia Xu leidt het AFP-trainingsprogramma voor digitale journalistiek in Azië-Pacific. Ze kwam in 2020 bij AFP als redacteur digitale onderzoeken. Ze heeft honderden journalisten en studenten getraind in digitale journalistiek op mediaconferenties en universiteiten in heel Azië.

Sumit Dubey, redacteur, India

Sumit Dubey is redacteur voor het digitale onderzoeksteam in New Delhi. Voordat hij in 2022 bij AFP kwam, werkte hij voor verschillende toonaangevende Indiase kranten.

Yenni Kwok, redacteur, Hongkong

Yenni Kwok houdt toezicht op de dekking van de digitale onderzoeksteams in Indonesië en Maleisië. Ze werkte eerder als journalist en redacteur bij verschillende internationale media.

Shim Kyu-seok, redacteur, Zuid-Korea

Shim Kyu-seok is redacteur voor het Azië-Pacific-team dat desinformatie in Zuid-Korea in de gaten houdt. Voordat hij in 2021 bij AFP kwam, werkte hij als verslaggever over de binnenlandse politiek van Noord- en Zuid-Korea voor de Korea JoongAng Daily.

Jeff Li, redacteur, Hongkong

Jeff Li is redacteur voor het Azië-Pacific-team. Voordat hij in 2022 bij AFP kwam, werkte hij als journalist bij de BBC, waar hij verslag deed over Hongkong en China.

Zoe Low, redacteur, Hongkong

Zoe Low is redacteur voor het Azië-Pacific-team. Voordat ze in 2022 bij AFP kwam, werkte ze als verslaggever bij de South China Morning Post.

Nattakorn Ploddee, redacteur, Thailand

Nattakorn Ploddee is verantwoordelijk voor de uitvoer in de Thaise taal en neemt deel aan de digitale onderzoeksworkshops van AFP. Voordat hij in 2019 bij AFP kwam, werkte hij als nieuwsanker voor internationaal nieuws.

Richard Pyne, redacteur, Hongkong

Richard Pyne is redacteur voor het Azië-Pacific-team. Voordat hij in 2022 bij AFP kwam, was hij verslaggever, presentator en redacteur voor Radio Television Hong Kong.

Qadaruddin Shishir, redacteur, Bangladesh

Qadaruddin Shishir coördineert de productie in het Bengaals. Hij kwam bij AFP nadat hij als redacteur voor verschillende media in Bangladesh had gewerkt.

Satya Adhi, Verslaggever, Indonesië

Satya Adhi doet verslag van desinformatie in Indonesië. Voordat hij in 2023 bij AFP kwam, versloeg hij als multimediajournalist algemeen nieuws voor de Indonesische nieuwsuitgever Narasi.

Panisa Aemocha, verslaggever, Thailand

Panisa Aemocha doet verslag van desinformatie in Thailand. Voordat ze in 2022 bij AFP kwam, versloeg ze zaken en politiek voor de BBC World Service in Londen.

Ara Eugenio, verslaggever, Filipijnen

Ara Eugenio is een digitale onderzoeksverslaggever in de Filipijnen. Ze kwam in 2022 bij AFP nadat ze als multimediajournalist bij Summit Media had gewerkt.

Rimal Farrukh, verslaggever, Pakistan

Rimal Farrukh is een digitale onderzoeksjournalist gevestigd in Islamabad, Pakistan. Voordat ze bij AFP kwam, werkte ze als Zuid-Azië correspondent voor VICE World News.

Masroor Gilani, verslaggever, Pakistan

Masroor Gilani is een digitale onderzoeksjournalist die in 2003 bij AFP begon als correspondent Pakistan, nadat hij bij Associated Press of Pakistan en de krant The Muslim had gewerkt.

Gemma Holliani Cahya, verslaggever, Indonesië

Gemma Holliani Cahya is een digitale onderzoeksverslaggever gevestigd in Jakarta. Voordat ze in 2022 bij AFP kwam, werkte ze als verslaggever voor The Guardian, Los Angeles Times en The Jakarta Post.

Clara Ip, verslaggever, Hongkong

Clara Ip is een digitale onderzoeksverslaggever die voornamelijk desinformatie in China, Hong Kong en Taiwan in de gaten houdt. Ze kwam in 2020 bij AFP.

Chayanit Itthipongmaetee, verslaggever, Thailand

Chayanit Itthipongmaetee is een Factcheck journalist gevestigd in Bangkok, Thailand. Voor die bij AFP kwam, werkte Chayanit als journalist voor Coconuts Bangkok en Khaosod English.

Nisya Kunto, verslaggever, Indonesië

Nisya Kunto doet verslag van desinformatie in Indonesië. Voordat ze in 2023 bij AFP kwam, was ze betrokken als redacteur bij Southeast Asia Globe en als voedselredacteur bij FoodieS Media.

Safrin La Batu, verslaggever, Indonesië

Safrin La Batu ontmaskert en doet verslag van desinformatie in Indonesië. Voordat hij in 2019 bij AFP kwam, was hij onderzoeksverslaggever bij The Jakarta Post.

Devesh Mishra, verslaggever, India

Devesh Mishra ontmaskert desinformatie die in India circuleert. Voordat hij bij AFP kwam, werkte hij als verslaggever voor de factcheckwebsite BOOM Live in New Delhi en als mediatrainer voor het Google News Initiative-programma FactShala.

Joseph Olbrycht-Palmer, verslaggever, Australië

Joseph is een digitaal onderzoeksjournalist gevestigd in Sydney. Voordat hij bij AFP begon, werkte hij bij Storyful, waar hij wereldwijd breaking news versloeg met een focus op Oekraïne, Iran en Zuid-Amerika.

Moses Ompusunggu, verslaggever, Indonesië

Moses Ompusunggu doet verslag van desinformatie in Indonesië. Voordat hij in 2018 bij AFP kwam, werkte hij als milieu- en politiek journalist bij The Jakarta Post.

Lakna Paranamanna, verslaggever, Sri Lanka

Lakna Paranamanna is een digitale onderzoeksverslaggever in Colombo. Voordat ze in 2019 bij AFP kwam, werkte ze als verslaggever voor Sri Lanka's Daily Mirror en verschillende andere Engelstalige kranten.

Lucille Sodipe, verslaggeefster, Filipijnen

Lucille Sodipe doet verslag van desinformatie die in de Filipijnen circuleert. Voordat ze in 2020 bij AFP kwam, werkte Lucille in de omroepmedia, waar ze meer dan tien jaar lang televisiedocumentaires produceerde. Ze was ook verslaggever en redacteur bij de Filipijnse factchecking organisatie Vera Files.

Kate Tan, verslaggever, Australië

Kate Tan is een digitale onderzoeksverslaggever gevestigd in Sydney. Ze komt bij AFP vanuit Storyful en werkte eerder als tenniscorrespondent in Beijing.

Tommy Wang, Verslaggever, Hongkong

Tommy Wang doet verslag van desinformatie in China, Hongkong, Macau en Taiwan. Voordat hij in 2023 bij AFP begon, was hij bezig met Chinese factcheckprojecten.

 

Frankrijk

Emilie Beraud, verslaggever, Frankrijk

Emilie Beraud doet verslag van desinformatie in Frankrijk. Voordat ze in 2022 bij AFP kwam, werkte ze als cultuur- en vervolgens als gezondheidsverslaggever bij France Télévision. Ze werkte ook bij France 24 uit Parijs als verslaggever van internationaal nieuws uit Libanon, Tunesië en Soedan.

Gaëlle Geoffroy, verslaggever, Frankrijk

Gaëlle Geoffroy doet verslag van desinformatie in Frankrijk. Ze kwam in 2002 bij AFP en werkte in verschillende functies op het hoofdkantoor in Parijs, onder andere voor de afdelingen economie, algemeen nieuws en politiek. Ze werkte ook als economisch correspondent in Washington D.C.

Juliette Mansour, verslaggever, Frankrijk

Juliette Mansour doet verslag van desinformatie in Frankrijk. Voordat ze in 2020 bij AFP kwam, werkte ze aan onderzoeken en verificatie-artikelen voor de factchecking afdeling Le Vrai du Faux bij franceinfo en Les Décodeurs bij Le Monde; en versloeg ze wereldnieuws voor de webdienst van Le Parisien.

Claire-Line Nass, verslaggever, Frankrijk

Claire-Line Nass doet verslag van desinformatie in Frankrijk. Voordat ze in 2021 bij het AFP kwam, werkte ze in het factcheckingteam van de Franse krant Libération en behandelde ze verschillende onderwerpen op het gebied van desinformatie.

Alexis Orsini, verslaggever, Frankrijk

Alexis Orsini doet verslag van desinformatie in Frankrijk. Voordat hij in 2022 bij AFP kwam, werkte hij als factchecker voor de krant 20 Minutes.

 

Latijns-Amerika en Spanje

Hoewel we ernaar streven zo transparant mogelijk te zijn over onze medewerkers, zijn sommige landen en omgevingen vijandiger dan andere als het om journalistiek gaat. Om die reden worden sommige journalisten van ons team in Latijns-Amerika hieronder niet bij naam genoemd om hun veiligheid te beschermen.

Leila Macor, hoofd digitale onderzoeken in het Spaans en Portugees, Uruguay

Leila Macor is hoofd van AFP's digitale onderzoeksteams voor Latijns-Amerika en Spanje, die zich bezighouden met desinformatie in het Spaans, Catalaans en Portugees. Sinds ze in 2005 bij AFP kwam, heeft ze ook gewerkt als redacteur voor de Latijns-Amerika afdeling in Montevideo en als correspondent voor de west- en oostkust van de Verenigde Staten.

Sonia González, redactioneel coördinator Spaans, Spanje

Sonia González is redactiecoördinator voor het Spaanse taalteam gevestigd in Madrid, evenals redacteur voor de blog in het Catalaans. Voordat ze in 2019 toetrad tot AFP's digitale verificatieteam, werkte ze bij AFP's regionale, grafische en online diensten in Madrid, Montevideo en Parijs.

Anella Reta, Portugese redactiecoördinator, Uruguay

Anella Reta is redacteur en redactiecoördinator voor het Portugese taalteam. Sinds ze in 2004 bij AFP kwam, heeft ze gewerkt als redacteur voor de Spaanstalige grafische dienst, als senior redacteur voor de Latijns-Amerika afdeling in Montevideo en als correspondent in Sao Paulo. In 2019 is ze toegetreden tot het digitale verificatieteam.

Nadia Nasanovsky, digitale opleidingsmanager voor Latijns-Amerika, Uruguay

Nadia Nasanovsky leidt AFP's opleidingsprogramma voor digitale journalistiek in Latijns-Amerika. Ze kwam in 2019 bij AFP als digitaal onderzoeksverslaggever in Buenos Aires. Voordat ze bij AFP kwam werken werkte ze als factchecker en als verslaggever voor verschillende Argentijnse mediakanalen.

Miguel Bravo, redacteur, Mexico

Miguel Bravo is redacteur voor het Spaanse taalteam, gevestigd in Mexico. Hij werkt sinds 2019 bij AFP aan het ontmaskeren van desinformatie. Daarvoor was hij verslaggever voor verschillende Mexicaanse media, gespecialiseerd in gebieden als overheid, gezondheid en economie.

Denise Mota, redacteur, Uruguay

Denise Mota is redacteur voor de Spaanse en Portugese taalteams. Voordat ze in 2021 bij AFP in dienst trad, werkte ze als redacteur bij Braziliaanse onderzoeksnieuwszenders.

Maria Clara Pestre, redacteur, Brazilië

Na enkele jaren als digitaal onderzoeksverslaggever is Maria Clara Pestre nu redacteur voor het Portugese taalteam in Brazilië. Voordat ze in 2019 bij het verificatieteam kwam, werkte ze bij de Portugeestalige dienst van Reuters en de technologiewebsite van Globo.com.

Ana Prieto, redacteur, Argentinië

Ana Prieto is redacteur voor het Spaanse taalteam, gevestigd in Buenos Aires. Ze was eerder AFP's digitale onderzoeksverslaggever in Argentinië, werkte als factchecker bij Radio Ambulante en leverde bijdragen aan verschillende media in de regio, waaronder Revista Ñ, Orsai, Univision en El Nuevo Herald.

Cecília Sorgine, redacteur, Brazilië

Na verschillende jaren als digitaal onderzoeksverslaggever werkt Cecília Sorgine nu als redacteur voor het Portugese taalteam in Brazilië. Voordat ze bij het verificatieteam kwam, werkte ze voor de Portugese tekst- en multimediadiensten van AFP.

Magdalena Advis, verslaggever, Chili

Magdalena Advis is een digitale onderzoeksjournalist gevestigd in Santiago. Voordat ze in februari 2023 bij AFP begon te werken, controleerde ze desinformatie bij het Chileense constitutionele proces (2021-2022) en werkte ze aan onderzoeken naar sociale ongelijkheid.

Sofía Barragán, verslaggever, Argentinië

Sofía Barragán is een digitale onderzoeksjournalist in Buenos Aires. Voordat ze in juli 2023 bij AFP kwam, werkte ze als SEO-schrijver bij Ámbito Financiero.

Adrià Laborda, verslaggever, Spanje

Adrià Laborda is een digitale onderzoeksverslaggever die in het Spaans en Catalaans werkt en gevestigd is in Barcelona. Voordat hij in februari 2021 bij AFP in dienst trad, werkte hij als verslaggever bij de regionale publieke omroep in Catalonië en als redacteur voor lokale media in Barcelona.

Martín Rachinsky, verslaggever, Argentinië

Martín Rachinsky is een digitale onderzoeksjournalist gevestigd in Buenos Aires. Hij heeft ervaring met online nieuwsmedia en werkte als radioproducent voor verschillende radiozenders in Argentinië.

Natalia Sanguino, verslaggever, Spanje

Natalia Sanguino is een digitale onderzoeksjournalist gevestigd in Madrid. Ze werkt al meer dan 15 jaar voor AFP, waarin ze ook redacteur was voor de Spaanse multimediadienst, waar ze tekst, afbeeldingen en video's redigeerde.

Manuela Silva, verslaggever, Uruguay

Manuela Silva is een digitale onderzoeksjournalist en schrijfdocent aan de Universiteit van Montevideo. Voordat ze in 2021 bij AFP kwam, werkte ze bij een regionaal agentschap en een nationaal factcheckingproject.

Ernesto Tovar, verslaggever, Peru

Ernesto Tovar is een digitale onderzoeksjournalist voor de Spaanse dienst. Hij werkte tussen 2014-2016 voor AFP in Venezuela en keerde daarna in 2020 terug naar France-Presse in Lima als freelance journalist. In 2023 begon hij te werken als fulltime factchecker. Hij heeft bijna twintig jaar gewerkt voor persbureaus en digitale media, zoals Dow Jones, Univision, El Universal of El Economista, over onderwerpen als economie, politiek, sport of internationaal nieuws.

Tomás Viola, verslaggever, Argentinië

Tomás Viola is als digitale onderzoeksjournalist gevestigd in Buenos Aires. Voordat hij in januari 2023 bij AFP begon, werkte hij een aantal jaren als consultant en schrijver op het gebied van kunst en cultuur. Daarna besloot hij zich te specialiseren in de journalistiek.

 

Midden-Oosten

Hoewel we ernaar streven zo transparant mogelijk te zijn over onze medewerkers, zijn sommige landen en omgevingen vijandiger dan andere als het gaat om journalistiek. Daarom worden de journalisten van het team in het Midden-Oosten niet bij naam genoemd om hun veiligheid te beschermen.

 

Noord-Amerika

Arthur MacMillan, hoofd digitaal onderzoek voor Noord-Amerika, VS

Arthur MacMillan leidt het Amerikaanse digitale onderzoeksteam. In 2007 begon hij als redacteur bij AFP in Hong Kong. Als correspondent heeft hij verslag gedaan vanuit verschillende landen, waaronder Iran, Zuid-Afrika, Irak en Pakistan, alsmede de Verenigde Staten.

Marisha Goldhamer, adjunct-hoofd Digitale Onderzoeken voor Noord-Amerika, VS

Marisha Goldhamer houdt toezicht op de productie vanuit Canada en coördineert de journalisten in Montreal en Washington D.C.. Marisha kwam in 2003 bij AFP en werkte bij de diensten multimedia en de sociale media.

Juan Ignacio Berro, redacteur, Mexico

Juan Ignacio Berro is een redacteur die zich richt op desinformatie die in de Verenigde Staten in het Spaans circuleert. Hij kwam in 2021 bij AFP als digitaal onderzoeksverslaggever in Uruguay, waar hij eerder werkte als journalist bij El Observador, een van de grootste kranten van het land.

Daniel Funke, redacteur, VS

Daniel Funke kwam in 2022 bij AFP als redacteur digitaal onderzoek, nadat hij als verslaggever en redacteur had gewerkt bij USA Today, PolitiFact, het International Fact-Checking Network en het Poynter Institute for Media Studies. Daniel heeft expertise in online desinformatie, verificatie, politiek en technologie.

Rob Lever, redacteur, VS

Rob Lever kwam in 2021 bij het Amerikaanse digitale onderzoeksteam nadat hij verschillende functies in AFP's bureau in Washington D.C. had bekleed. Hij kwam in 1992 bij AFP en heeft gewerkt als economisch verslaggever, nieuwsredacteur van de VS en als verslaggever en redacteur voor technologie en media.

Naharia S. Alonso, verslaggever, VS

Nahiara S. Alonso ontkracht desinformatie die in de Verenigde Staten circuleert in het Spaans. Ze kwam in 2022 bij AFP nadat ze in Spanje als financieel verslaggever had gewerkt bij El Pais en Newtral.

Valentín Díaz, verslaggever, Mexico

Valentín Díaz ontkracht desinformatie die in de Verenigde Staten circuleert in het Spaans. Hij kwam in 2022 bij AFP nadat hij als digitaal coördinator had gewerkt voor El Comercio in Ecuador.

Manon Jacob, verslaggever, VS

Manon Jacob houdt zich bezig met desinformatie, waaronder het ontkrachten van mythes over klimaatverandering. Ze kwam in 2018 bij AFP als onderdeel van het journalistieke fellowshipprogramma van het agentschap. Eerder werkte ze voor Reuters en Politico Europe.

Bill McCarthy, verslaggever, VS

Bill McCarthy doet verslag van desinformatie in de Verenigde Staten. Hij kwam in 2022 bij AFP nadat hij als verslaggever had gewerkt voor PolitiFact, waar hij zich bezighield met Amerikaanse media en politiek, online desinformatie en de factchecking van politieke deskundigen leidde.

Gwen Roley, verslaggever, Canada

Gwen Roley controleert desinformatie uit Canada over een breed scala aan onderwerpen. Ze begon in 2023 voor AFP te werken nadat ze als verslaggever en onderzoeker in de VS en Canada had gewerkt.

Natalie Wade, verslaggever, VS

Natalie Wade kwam in 2021 bij AFP als lid van het NABJ factcheck fellowship en ontmaskert desinformatie over een breed scala aan onderwerpen in de Verenigde Staten.