Een gezondheidswerker bereidt een COVID-19-vaccin voor bij de start van de COVID-19-vaccinatiecampagne voor mensen met een handicap, in Overijse, België, op 18 februari 2021 (AFP / Eric Lalmand)

Immunologe verspreidt ongefundeerde voorspellingen over de gevolgen van mRNA-vaccins

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Verhalen die sinds begin april duizenden keren op Facebook zijn gedeeld, beweren dat mRNA-vaccins tegen COVID-19 de levensverwachting drastisch verminderen en een reeks gezondheidsproblemen veroorzaken. Deze beweringen zijn afkomstig van de Ierse immunologe Dolores Cahill die al eerder desinformatie over COVID-19 heeft verspreid. Experts bevestigen tegen AFP dat haar onheilspellende voorspellingen ongefundeerd zijn en dat het extreem onwaarschijnlijk is dat ze zullen plaatsvinden.

"Mensen ouder dan 70 die één van deze mRNA-vaccins nemen, zullen waarschijnlijk binnen twee tot drie jaar sterven", beweert deze blogpost die sinds 7 april 2021 honderden keren is gedeeld. Hetzelfde verhaal werd hier, hier en hier gepubliceerd op dezelfde dag. De claim is afkomstig uit een Twittervideo, geciteerd in de blogposts, waarin de Ierse immunologe Dolores Cahill ook beweert dat mensen ouder dan 30 die een mRNA-vaccin krijgen binnen vijf tot tien jaar zullen overlijden en waarschijnlijk allergieën, neurocognitieve problemen en ontstekingen zullen ontwikkelen en onvruchtbaar zullen worden.

Cahill heeft de vermeende oorzaak van deze vroege dood ‘onderbouwd’ in een Facebookvideo van 12 januari met de omschrijving "Waarom mensen een paar maanden na de Gates-vaccinatie kunnen sterven" alsmede in dit interview met een talkshow genaamd ‘Asia Pacific Today' op 21 mei. In deze interviews beweert Cahill dat mRNA-vaccins "cytokinestormen" zullen veroorzaken; een overreactie van het immuunsysteem dat organen aanvalt.

Volgens Cahill zal deze overreactie enkele maanden na vaccinatie optreden, wanneer het immuunsysteem van de patiënt reageert op de aanwezigheid van nieuwe coronavirussen. "Dus dit is de reden waarom er al tientallen jaren geen vaccin is voor het coronavirus", betoogt Cahill. De beweringen worden ook aangehaald in deze Nederlandse blogpost van 7 juni.

Experts bevestigden aan AFP België dat het risico van cytokinestormen door vaccinatie uiterst laag is, en dat het mechanisme dat Cahill omschrijft misleidend is. Cahills onheilspellende voorspellingen over andere gezondheidskwesties zijn ook ongegrond en experts benadrukken dat mRNA-vaccins veilig en effectief zijn.

Screenshot van de misleidende Twittervideo, vastgelegd op 11 juni 2021

Zeer onwaarschijnlijk dat mRNA-vaccins een cytokinestorm veroorzaken

Een cytokinestorm verwijst naar een overreactie van het immuunsysteem waarbij sprake is van een overproductie van ontstekingseiwitten (cytokines) die kunnen leiden tot orgaanfalen en overlijden.

Cahill beweert dat mRNA-vaccins ervoor zorgen dat je immuunsysteem zich tegen zichzelf zal verzetten.

In werkelijkheid werken de mRNA-vaccins door instructies naar de lichaamscellen te sturen om een ​​kopie van het spike-eiwit van SARS-CoV-2 aan te maken, zodat het immuunsysteem klaar is om het echte virus te bestrijden wanneer het hiermee in aanraking komt.

Cahill beweert dat deze mRNA-moleculen ervoor zorgen dat je lichaam het spike-eiwit zo produceert dat het "je cellen en organen kan integreren zodat je immuunsysteem" de lichaamseigen cellen "begint aan te vallen". Dit zou vervolgens leiden tot chronische vermoeidheid, orgaanfalen en de dood als het lichaam later een ander coronavirus tegenkomt, beweert ze in dit interview.

Experts zeggen dat er geen bewijs is voor dergelijke bijwerkingen, en dat zulke zorgen niet naar voren zijn gekomen in klinische onderzoeken of na de vaccinaties van miljoenen mensen met COVID-19-vaccins.

Het is waar dat mRNA-vaccins meer ontstekingen kunnen veroorzaken dan andere vaccins. "De eerste technologieën werden vertraagd in klinische proeven omdat ze sterke ontstekingen veroorzaakten", verklaarde Eric Muraille, bioloog en immunoloog aan de Vrije Universiteit van Brussel op 17 februari 2021 aan AFP. Maar hij benadrukte dat de onderzoekers er in twintig jaar tijd in zijn geslaagd om "het RNA te stabiliseren om een ​​goede immuunrespons op te wekken".

Hij verwijst naar de eerste klinische studie ter evaluatie van de immunogeniciteit en veiligheid van een messenger-RNA-vaccin bij volwassenen, gepubliceerd in 2017 in het tijdschrift The Lancet. "We zijn nu drie jaar verder", vervolgde hij.

Met betrekking tot de bewering van Cahill merken experts op dat de mRNA-moleculen niet langdurig in het lichaam blijven.

"Wanneer RNA in de schouderspier wordt geïnjecteerd, beginnen de cellen in dat gebied virale eiwitten te produceren, maar niet alle cellen in het lichaam maken virale eiwitten aan", vertelde Cyril Gueydan, professor moleculaire biologie aan de Vrije Universiteit van Brussel aan AFP op 17 februari 2021.

Dit persbericht van 6 januari 2021 van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) over de goedkeuring van Moderna's mRNA-vaccin in de Europese Unie, legt ook uit: "Wanneer een persoon het vaccin krijgt, lezen sommige van hun cellen de RNA-instructies en produceren tijdelijk het spike-eiwit. Het immuunsysteem van het persoon zal dit eiwit dan herkennen als iets vreemds en zal antilichamen produceren en T-cellen activeren om het aan te vallen." Als het persoon opnieuw met het Sars-Cov-2-virus wordt geconfronteerd, "zal hun immuunsysteem het herkennen en klaar zijn om het lichaam ertegen te verdedigen."

"Het RNA van het vaccin blijft niet in het lichaam, maar wordt kort na de vaccinatie afgebroken", legt de EMA uit, wat Eric Muraille bevestigt: "De organen produceren virale eiwitten dankzij het RNA van de vaccins, maar ze doen het voor een zeer korte tijd: het RNA is niet stabiel en de aanwezigheid bij dieren is geschat op 48 uur. Dan is het messenger-RNA niet meer aanwezig in onze cellen", legde hij op 17 februari 2021 uit aan AFP. Antilichamen kunnen daarom geen virale eiwitten vinden enkele maanden na vaccinatie in cellen of organen.

"Als het virale eiwit continu zou worden geproduceerd, zou er inderdaad een risico zijn op immuunontsteking (en dus cytokinestorm, red.), maar zo werkt het vaccin niet", zei Eric Muraille. Hier hebben we "een tijdelijke aanwezigheid van het virale eiwit om een ​​immuunrespons te induceren".

"We kunnen ons voorstellen dat enkelen die twee weken na vaccinatie met een nieuwe variant zijn geïnfecteerd, cytokinestormen kunnen ervaren", legde de onderzoeker verder uit, die verduidelijkte dat deze reactie op vaccins die op de markt zijn gebracht onwaarschijnlijk is.

Om ontsteking van het immuunsysteem te voorkomen, "adviseren we om niet te snel gevaccineerd te worden na een coronavirusinfectie", vervolgde Eric Muraille. In Nederland zegt het RIVM dat je je minimaal 4 weken na COVID-19-symptomen kunt laten vaccineren.

Een onderzoek uit 2012 dat geen mRNA-vaccins bestudeert

Cahill noemt regelmatig dat er onderzoeken zijn waarin "alle dieren" werden gedood door mRNA-vaccins nadat ze waren blootgesteld aan het virus waartegen ze waren gevaccineerd.

Om haar opmerkingen te bekrachtigen, haalde Cahill een studie uit 2012 aan in haar Facebookvideo die waarschuwde voor de mogelijkheid van een overreactie van immuunsystemen bij muizen die zijn gevaccineerd tegen het SARS-virus (dat in 2002 in China verscheen) en vervolgens werden geconfronteerd met nieuwe virussen. Maar geen van de vaccins die in de studie werden gebruikt, was gebaseerd op mRNA-technologie.

In deze studie keken de auteurs naar vier soorten vaccins: een "virus-like particle" vaccin (VLP), een vaccin voor fretten en niet-menselijke primaten, een ander volledig virusvaccin en een S-eiwit geproduceerd door rDNA. De studie vermeldt niet dat dieren stierven, maar dat ze werden "opgeofferd" voor autopsie.

"De vier vaccins die in deze studie werden gebruikt, zijn geen RNA-vaccins", bevestigde Cyril Gueydan. De twee huidige mRNA-vaccins voor COVID-19 hebben dierproeven met succes doorstaan, zoals werd gemeld door de fabrikanten Moderna en Pfizer.

In deze factcheck over dierproeven uit mei 2021 vertelde Kirk Leech, uitvoerend directeur van de European Animal Research Association, aan AFP dat dieren doorgaans in twee afzonderlijke fasen worden gebruikt bij het maken van alle vaccins, inclusief die tegen COVID-19.

"Studies met muizen, fretten en apen identificeren in eerste instantie welke vaccins waarschijnlijk effectief zullen zijn en als er eenmaal een vaccin is ontwikkeld, worden dieren, meestal apen, gebruikt om te testen of het eindproduct veilig is voor menselijke proeven", zei hij.

"Als de veiligheid en werkzaamheid niet worden gegarandeerd in de preklinische onderzoeken, zou de studie niet doorgaan", zei Leech - iets dat niet gebeurde met de COVID-19-vaccins.

Mogelijke bijwerkingen door vaccinatie worden nauwlettend in de gaten gehouden

In haar voorspellingen noemt Cahill ook "allergie, neuro-cognitieve problemen, ontsteking en natuurlijk onvruchtbaarheid" als effecten van de vaccins.

Van allergische reacties is bekend dat ze optreden snel na blootstelling aan een allergeen. Ernstige allergische reacties, ook bekend als anafylaxie, op mRNA-vaccins, zijn gemeld binnen enkele uren na vaccinatie, maar zijn uiterst zeldzaam.

Volgens dit wetenschappelijke artikel, met gegevens van het Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) door de CDC, waren er 4,7 gevallen van anafylaxie per miljoen toegediende doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin en 2,5 voor Moderna in de periode van 14 december 2020 tot 18 januari 2021.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vertelde AFP op 11 juni per e-mail dat een extreme allergische reactie zoals anafylaxie "kan ontstaan binnen een paar seconden tot een aantal uren na blootstelling aan de stof (het allergeen) waar je allergisch voor bent." Daarom is het ook ondenkbaar dat zo’n reactie maanden of jaren na vaccinatie optreedt.

Gevraagd naar de vermeende neurocognitieve problemen, vertelde het CBG tegen AFP: "Er is geen bewijs dat suggereert dat de COVID-19-mRNA-vaccins zouden leiden tot neurocognitieve problemen. Er zijn miljoenen mensen gevaccineerd. Dan kan het voorkomen dat een aantal mensen neurocognitieve stoornissen zullen krijgen na vaccinatie. Dat betekent niet dat dit door de vaccins komt."

AFP heeft onderzoek gedaan naar claims dat COVID-19-vaccins neurodegeneratieve aandoeningen zouden veroorzaken, een soort neurocognitieve aandoening. In deze factcheck keek AFP USA naar een artikel dat mRNA-prikken koppelde aan neurodegeneratieve ziekten. Medische experts ontdekten dat het artikel geen wetenschappelijke basis had.

Claims over de vermeende onvruchtbaarheid als gevolg van vaccinatie zijn ook geverifieerd door AFP. In deze factcheck van 11 maart legden experts uit dat er geen vaccin ter wereld is dat onvruchtbaarheid kan veroorzaken. We hebben soortgelijke beweringen onderzocht in dit verhaal van 11 mei, waarin experts uitlegden dat er geen bewijs is dat vaccins vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaken, zoals het toenemend aantal miskramen.

Dezelfde beweringen over deze vermeende gezondheidsproblemen werden geverifieerd in deze factcheck door Reuters, waar ze allemaal onjuist bleken.

Het risico dat een vaccin wordt geassocieerd met een ernstige ziekte draagt ​​de afkorting VAED, dat staat voor "Vaccine-associated Enhanced Disease". De twijfels over de gevaren van vaccins zijn niet nieuw: "Dit komt van het trauma van het vaccin tegen het RSV-virus (tegen bronchiolitis, red.) in de jaren zestig", legde Nicolas Dauby uit aan AFP, specialist in infectieziekten aan het UMC Sint-Pieter in België. "Sommige van de gevaccineerde kinderen hadden ernstige ziekten" - wat leidde tot de dood van twee van hen. Dit vaccin wordt ook genoemd door Cahill in haar Facebookvideo.

Sindsdien wordt het risico op VAED zeer nauwlettend gevolgd, legt Nicolas Dauby uit: "Vandaag weten we welke soorten antilichamen deze ziekten kunnen veroorzaken." Dauby betoogd dat de COVID-19 vaccins "sterk geneutraliserende antilichamen induceren die een gecontroleerde immuunrespons opwekken, dus het is zeer onwaarschijnlijk dat gevaccineerden een ontstekingsziekte zullen ontwikkelen."

"Gevallen van onderliggende ziekten die kunnen leiden tot cytokineschokken zijn zeker aanwezig" vervolgde Cyril Gueydan, verwijzend naar bepaalde auto-immuunziekten waarbij het immuunsysteem overstuur raakt, "maar we weten hoe we ze moeten identificeren".

Het Europees Geneesmiddelenbureau vraagt bedrijven die een ​​medische behandeling op de markt willen brengen een risicobeheerplan te presenteren, inclusief mogelijke VAED-risico's.

Het EMA legt uit dat naast risicoplannen en maandelijkse veiligheidsrapporten van bedrijven, dat "EU-autoriteiten ook onafhankelijke studies zullen coördineren over het gebruik van COVID-19-vaccins in het echte leven, om meer informatie te verzamelen over hun veiligheid op de lange termijn en voordelen voor de algemene bevolking".

Volgens het coronadashboard zijn er op het moment van schrijven meer dan 11 miljoen coronaprikken gezet in Nederland - waarvan ongeveer 74,5% met mRNA-vaccins. De onheilspellende beweringen van Cahill passen in een langere reeks misleidende verhalen die de vaccinatiebereidheid ondermijnen. Eerder ontkrachtte AFP de bewering dat vaccins je magnetisch maken, de vermeende dodelijkheid van mRNA-vaccins, en we onderzochten een reeks onjuiste en misleidende beweringen over COVID-19-vaccins door een Nederlandse politicus.

COVID-19 VACCINS