Nee, coronavaccins zorgen er niet voor dat magneten op je huid blijven plakken

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een video die honderden keren op sociale media is gedeeld, toont verschillende mensen die magneten op hun huid plakken met de bewering dat dat komt door COVID-19-vaccins. Dit is een hoax. De bewering past in een langere reeks bangmakende verhalen die coronavaccins als iets schadelijks presenteren en ondermijnen de vaccinatiebereidheid.

“Waarom blijven magneten aan de COVID gevaccineerden kleven?”, luidt de kop van deze blogpost, die sinds de publicatie op 13 mei meer dan 200 keer is gedeeld op Facebook. De pagina bevat een compilatievideo van 22 minuten waarin verschillende mensen te zien zijn die 'demonstreren' dat magneten op hun bovenarm blijven plakken, naar verluidt op de plek waar ze een coronavaccin hebben ontvangen. Het is niet bekend of ze gebruik maken van echte magneten en of als ze inderdaad zijn ingeënt.

De webblogpost suggereert dat dit "magnetisme" wordt veroorzaakt door "nanodeeltjes" en dat de vaccins waarschijnlijk "nanobots" bevatten, een bewering die sterk gerelateerd is aan de complottheorie dat de vaccins microchips bevatten. Het zogenaamde bewijs voor deze nanobots is dat sommige medische klinieken patiënten adviseren om enkele weken na de COVID-19-injectie te wachten voordat ze een MRI-scan ondergaan, "omdat de nanobots zich moeten verspreiden, anders trekt de MRI je arm uit elkaar."

De claims circuleren ook in Facebookberichten (zoals hier en hier), met een vergelijkbare compilatievideo van vijf minuten waarin mensen hun 'magnetisme' demonstreren.

De video's circuleerden ook in andere talen, zoals in het Frans en Engels. Deze vermeende bijwerking van vaccinatie is ontkracht door AFP USA.

Screenshot van een van de misleidende Facebookberichten, vastgelegd op 17 mei 2021

Experts beweren dat deze video's misleidend zijn en dat geen enkel element van de vaccins een magnetische reactie kan veroorzaken. “Het krijgen van een COVID-19-vaccin kan er niet voor zorgen dat je arm wordt gemagnetiseerd. Dit is een hoax, duidelijk en eenvoudig” vertelde Dr. Stephen Schrantz, een specialist in infectieziekten aan de Universiteit van Chicago, aan AFP.

"Er is absoluut geen enkele manier waarop een vaccin kan leiden tot de reactie die wordt getoond in deze video's die op Instagram en / of YouTube zijn gepost", voegde hij toe. Daarnaast suggereerde hij dat ook dubbelzijdige tape op de magneten ervoor zou kunnen zorgen dat ze aan de huid blijven kleven.

AFP Hongarije probeerde het fenomeen te reproduceren. Een onlangs gevaccineerde factcheck-journalist die het vaccin van AstraZeneca ontving, plaatste een magneetje op zijn arm en merkte dat het in eerste instantie bleef kleven. Maar na het reinigen van de huid met alcohol (om het te ontdoen van zweet en olie), bleef het magnetische stukje niet meer op zijn plek hangen. 

De populaire debunker Mick West laat in een video op zijn website Metabunk zien dat een magneet, of een ander metalen voorwerp, kan blijven plakken op elke plek op het lichaam waar de huid vet genoeg is. Hij laat zien hoe een munt, die niet magnetisch is, ook op zijn bovenarm blijft plakken als hij deze invet.

In een vergelijkbaar experiment demonstreert de TikTokgebruiker Dr. Noc dat een kleine hoeveelheid vocht, aangebracht door aan zijn vinger te likken, de huid plakkerig genoeg maakt om het te doen lijken alsof het magneten aantrekt.

@dr.noc

I licked my finger in the name of public health ? #covid19 #covidvaccine#coronavirus

♬ Harry Potter - The Intermezzo Orchestra

Gevraagd naar de bewering, zei dr. Thomas Hope, vaccinonderzoeker en hoogleraar cel- en ontwikkelingsbiologie aan de Amerikaanse Northwestern University Feinberg School of Medicine: “Dit is onmogelijk. Er is niets (in COVID-19-vaccins) waar een magneet mee kan interacteren, het zijn eiwitten en lipiden, zouten, water en chemicaliën die de pH-waarde behouden. Dat is het eigenlijk, dus dit is niet mogelijk."

Zelfs als ze sporen van een metalen substanties bevatten, "zou je een behoorlijk stevig stuk metaal onder je huid moeten hebben om de koelkastmagneten te laten plakken", zei Hope. "Je kan niet genoeg metaal of ijzer, dat daarop zal reageren, in een naald stoppen en het in de huid injecteren."

Volgens factsheets die zijn verstrekt door gezondheidsautoriteiten in de VS en Canada, bevat geen van de beschikbare COVID-19-vaccinaties (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson of AstraZeneca) metalen ingrediënten.

Ondanks deze talrijke beweringen op sociale media heeft geen enkele gezondsheidsinstantie een mening of waarschuwing gegeven over dit fenomeen, en geen enkel groot nieuwsmedium heeft het bevestigd.

Het Amerikaanse volksgezondheidsagentschap (CDC) heeft eerder bevestigd dat er geen "chip" in vaccins zit. “De overheid gebruikt het vaccin niet om je op te sporen. Er kunnen tracers op de verzenddozen van vaccins zitten om ze tegen diefstal te beschermen, maar er zijn geen tracers in de vaccins zelf", specificeert de federale instantie.

Het is waar dat sommige medische klinieken hun patiënten adviseren te wachten met een bodyscan (zoals MRI), maar de reden hiervoor is niet omdat de nanobots zich moeten verspreiden, maar omdat de tijdelijke bijwerkingen van vaccinatie de diagnostiek verstoren. Het academisch medisch centrum NYU Langone Health in New York wijst erop: "De immuunrespons van uw lichaam op het vaccin kan tijdelijke vergroting van uw lymfeklieren die moeten verdwijnen om belemmering met het onderzoek te voorkomen." Het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas presenteert dezelfde redenen en beveelt aan om zes tot acht weken te wachten na het ontvangen van een COVID-19-injectie om een bodyscan in te plannen.

De theorie dat coronavaccins deel uitmaken van een wereldwijde samenzwering om de bevolking te controleren is niet nieuw. Vorig jaar heeft AFP valse beweringen aangepakt over een vermeend voorstel van Bill Gates om microchips door middel van vaccins te injecteren om de bevolking zogenaamd te traceren.

Wereldwijd zijn er meer dan 3,3 miljoen mensen overleden aan COVID-19, en meer dan 1,4 miljard prikken toegediend, volgens een telling van de Johns Hopkins University van 17 mei 2021.

Sommige landen, zoals India, worstelen met verwoestende uitbraken waarbij de gezondheidszorg op omvallen staat. Er zijn sterke aanwijzingen dat vaccins helpen om mensen te beschermen tegen COVID-19.

Volgens het coronadashboard zijn ongeveer 7,3 miljoen prikken toegediend van een COVID-19-vaccin op het moment van schrijven. Op 17 mei heeft het kabinet bevestigd dat ze de coronamaatregelen op 19 mei verder zullen versoepelen. Demissionar minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge kondigde aan: “Wat we in de cijfers zien, is een goede daling” van infecties en ziekenhuisopnamen en "het is vooral een effect van vaccinatie."

Update op 01/06/2021: Paragraven van AFP Hongarije, Dr. Noc en de TikTokvideo toegevoegd.
COVID-19 VACCINS