Wees voorzichtig met deze ongefundeerde beweringen over mRNA-vaccins door een Amerikaanse anti-vaccinatie-activiste

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

In een video die wereldwijd sinds half maart honderdduizenden keren is gedeeld, beweert de Amerikaanse osteopaat en anti-vaccinatie-activiste Sherri Tenpenny dat mRNA-vaccins auto-immuunziekten veroorzaken en dat velen kort na de prik zullen overlijden. Dit is onjuist. Een verhaal over dezelfde video circuleert in Nederland en is sinds 31 maart meer dan 400 keer gedeeld op Facebook. Volgens experts die door AFP zijn geïnterviewd is er geen wetenschappelijk bewijs dat de mRNA-vaccins auto-immuunziekten veroorzaken of dat ze dodelijk zijn.

“Mensen zullen 1 a 2 jaar na vaccinatie beginnen te sterven”, aldus de titel van deze blogpost. Het alarmerende verhaal werd honderden keren op Facebook gedeeld, zoals hier en hier. Het weblog draagt ​​de slogan "Welkom in de tijd van wakkere mensen" in de banner, en publiceert ook verhalen over "satanistische rituelen", de illuminati en de vermeende gevaren van 5G.

Sherri Tenpenny, een anti-vaccinatie-activiste en osteopaat, had een gesprek met Reinette Senum, de voormalige burgemeester van Nevada City (California, Verenigde Staten). Een video van dit gesprek is onderaan het verhaal geplaatst en duurt ruim een uur.

Volgens Tenpenny zijn mRNA-vaccins onveilig omdat ze veel doden en auto-immuunziekten zouden veroorzaken. De blogpost beweert dat mensen uiteindelijk zouden sterven nadat ze de prik hadden ontvangen.

Een kortere versie van het lange interview op video circuleert in verschillende talen, zoals in het Frans en Spaans, en is sinds half maart 2021 honderdduizenden keren gedeeld. De beweringen in de video werden ontkracht door AFP Argentinië.

Screenshot van een van de Facebookberichten, vastgelegd op 21 april 2021

mRNA-vaccins

Er zijn momenteel twee COVID-19-vaccins die messenger RNA (mRNA)-technologie gebruiken: een is ontwikkeld door het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna en de ander door het Duitse laboratorium BioNTech en het Amerikaanse bedrijf Pfizer.

Traditionele vaccins injecteren kleine hoeveelheden van een verzwakt virus om het lichaam te trainen bepaalde eiwitten te herkennen, zodat het klaar is om aan te vallen als het het echte virus tegenkomt; mRNA-vaccins geven genetische instructies aan cellen die deze eiwitten vervolgens zelf bouwen.

Veronderstelde dodelijkheid

Volgens de Nederlandse blogpost zullen mensen binnen een of twee jaar na het ontvangen van een prik beginnen te sterven en volgens Sherri Tenpenny in de video zullen velen "vreselijk lijden aan een hele reeks auto-immuunziekten tussen 42 dagen en 1 jaar" nadat ze dit type vaccin hebben gekregen.

Fase 3-studies met Moderna- en Pfizer-BioNTech-vaccins, waarbij ze op grote schaal op mensen toegediend werden, begonnen in juli 2020 - zeven maanden voordat het interview met Tenpenny werd gepubliceerd. Hierbij waren meer dan 30.000 vrijwilligers betrokken. De verschillende stappen die nodig zijn om een ​​vaccin op de markt te brengen, zijn te zien in de onderstaande afbeelding.

De eerste resultaten en effecten die werden waargenomen na toediening van de twee vaccins, werden gepubliceerd in november 2020 (Moderna, Pfizer-BioNTech).

In beide gevallen waren de meest voorkomende bijwerkingen vermoeidheid, hoofdpijn, pijn en zwelling op de injectieplaats.

Toediening van deze vaccins begon in de Verenigde Staten afgelopen december, na goedkeuring van de Federal Drug Agency (FDA), dat geen verband meldde (Moderna, Pfizer-BioNTech) tussen mRNA-vaccins en het ontstaan ​​van auto-immuunziekten.

In de Verenigde Staten hebben meer dan 78 miljoen mensen de twee doses gekregen die voor deze vaccins nodig zijn. Op dit moment is er geen geval gemeld dat mRNA-vaccins in verband brengt met het ontstaan ​​van een auto-immuunziekte.

Auto-immuunziekten

AFP heeft eerder valse berichten geverifieerd over de vermeende schadelijke effecten veroorzaakt door mRNA vaccins, waaronder deze Spaanstalige factcheck over het vermeende verband met auto-immuunziekten.

Auto-immuunziekten houden in 'dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam keert', zegt het Radboud UMC op haar website.

Volgens Tenpenny zullen mRNA-vaccins dit type ziekte veroorzaken en leiden tot "de vernietiging van onze longen door onze antilichamen".

Thalia García Téllez, specialist en onderzoeker in infectieziekten en vaccinologie in het Cochin-ziekenhuis in Parijs, vertelde AFP: "auto-immuunziekten kunnen het gevolg zijn van een of meer DNA-mutaties. Het proces waardoor deze mutaties verschijnen heeft niets te maken met messenger-RNA".

Een gezondheidswerker ontvangt een dosis van het Pfizer-vaccin in Santiago, Chili, 15 april 2021 (Claudio Reyes / AFP)

Zoals AFP eerder uitlegde in deze factcheck, modificeren mRNA-vaccins de genen van de ontvanger niet.

Roselyn Lemus-Martin, dokter in moleculaire biologie aan de Universiteit van Oxford en specialist in vaccins en behandelingen tegen COVID-19, verzekerde AFP dat er "geen wetenschappelijk bewijs" was dat aantoont dat de mRNA-vaccins auto-immuunziekten veroorzaken.

De schade die zogenaamd aan de longen wordt toegebracht door antilichamen "wordt niet ondersteund door gegevens uit de wetenschappelijke literatuur", zegt Dr. Palma Rocchi, onderzoeksdirecteur bij Inserm (het Franse equivalent van het RIVM) en specialist in mRNA-technologie in dit Franse artikel.

Ze vertelde: "er is geen noodzaak om speciale aandacht te geven aan deze opmerkingen", in een e-mail verzonden aan AFP op 14 april, 2021.

Vernietiging van "ontstekingsremmende macrofagen"

Volgens Sherri Tenpenny zal vaccinatie ook de “ontstekingsremmende macrofagen" vernietigen, die worden gebruikt om de immuunrespons bij infectie te reguleren. Een bewering die "nergens op slaat", aldus Nicolás Torres, van het Argentijnse laboratorium voor immunopathologie IBYME. "Er is geen mRNA-vaccin dat in staat is macrofagen genetisch te modificeren en ze dus te 'deactiveren'", zei hij.

Naast Torres merkte Palma Rocchi van Inserm op dat "er in de wetenschappelijke literatuur geen gegevens zijn over een verband tussen het macrofaagfenotype en mRNA-vaccinatie tegen COVID-19".

"Met meer dan 700 miljoen vaccins die tot nu toe wereldwijd zijn toegediend (meer dan 900 miljoen op het moment van schrijven, red.), en bijna een jaar na de start van de eerste proeven, zouden er al zeer duidelijke aanwijzingen moeten zijn voor dergelijke bijwerkingen. Die zijn er niet”', vertelde Kenneth Witwer, hoogleraar moleculaire pathologie van de gerenommeerde Johns Hopkins Universiteit in de Verenigde Staten.

Dit valse verhaal door Sherri Tenpenny past in een langere reeks van beweringen over het vermeende gevaar van coronavaccins. AFP Factcheck heeft dergelijke claims eerder geverifieerd, zoals in een factcheck over de "enorme stijging" van miskramen in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van vaccinatie, het misplaatste risico op "immuunontsnapping" als gevolg van massale vaccinatie en een reeks valse en misleidende beweringen over vaccinaties door een Nederlandse politicus.

Vertaling en aanpassing:
COVID-19 VACCINS