Deze herstellende coronapatiënt ontving sondevoeding en had geen beademing meer nodig

Een video van koning Willem-Alexander die een herstellende COVID-19-patiënt bezoekt in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, is sinds 13 april 2021 honderden keren op Facebook gedeeld. Verschillende Facebookgebruikers beweren dat het fragment nepnieuws is omdat de zogenaamde zuurstofslang in zijn neus loshangt, dat zijn zuurstofgehalte niet wordt gemeten en dat de man te fit is om op een IC te liggen. Deze beweringen zijn misleidend. In werkelijkheid dient het slangetje voor sondevoeding, werd zijn zuurstofgehalte meerdere keren per dag gemeten en herstelde de man op de IC van een zware COVID-19-infectie, legde een woordvoerder van het ziekenhuis uit aan AFP.

“Kijk deze opname! Zo ziet nepnieuws eruit ja!”, begint deze Facebookpost, gepubliceerd op 13 april 2021. De tekst in het Facebookbericht werd later aangepast, maar in een eerdere versie, die minstens 659 keer was gedeeld, stond: “Die man heeft geen zuurstof, de slang hangt zelfs los! En zijn zuurstof wordt niet gemeten volgens de monitor!” Dit zou betekenen dat de man niet op de IC hoort te zijn.

Image
Screenshot van de oudere versie van het Facebookbericht dat meer dan 600 keer werd gedeeld, vastgelegd op 16 april 2021

De recentere versie van het Facebookbericht zegt dat het buisje dient voor sondevoeding, maar stelt nog steeds dat de video "nepnieuws" laat zien, dat de man niet op de IC zou moeten zijn en dat zijn zuurstofgehalte niet wordt gemeten. Dezelfde video verscheen hier met de omschrijving: "Nep.. geen zuurstof aangesloten bij deze ‘vreselijk benauwde’ man, geen zuurstofmeting op monitor.”

Andere Facebookgebruikers beweren op vergelijkbare wijze dat het bezoek is opgevoerd om mensen te manipuleren met reacties als “En de koning liegt mee” en “Wat een slechte acteurs”. Anderen vragen zich af waarom de gezondheidswerkers alleen zijn uitgerust met ‘gewone’ blauwe mondkapjes: "En ze staan ​​erbij met een niet-werkend mondkapje ook nog eens.”

Een van de eerste reacties op het Facebookbericht dat ruim 600 keer werd gedeeld wees er echter op dat de omschrijving misleidend is: “Wat deze meneer in de neus heeft is ook geen zuurstofslang maar een sonde. Waarschijnlijk een maagsonde waarmee sondevoeding toegediend kan worden.”

Rechtsboven de video staat het watermerk van RTL Nieuws. AFP Factcheck vond de video terug op hun website, waar wordt uitgelegd dat de koning een coronapatiënt bezoekt op de intensive care van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland op 13 april 2021.

Sondevoeding

Wanneer we via Google zoeken naar afbeeldingen van sondevoeding, krijgen we de indruk dat het buisje in de neus van de patiënt daar inderdaad voor bedoeld is - en dus niet voor zuurstof. Op de website van Mediq, leverancier van medische hulpmiddelen, toont de foto van sondevoeding een opvallende gelijkenis met de apparatuur van de patiënt in de video.

Image
Screenshot van sondevoeding op de website van Mediq (links) en de man in de RTL Nieuws-video (rechts), vastgelegd op 16 april 2021

Als we op zoek gaan naar apparatuur voor de toediening van zuurstof, vinden we vier verschillende methoden op de website van het Amerikaanse medisch trainingscentrum ACLS.net - waar niet één van de methoden identiek is aan de apparatuur van de coronapatiënt.

Image
Screenshot van "Oxygen Administration" op acls.net, vastgelegd op 16 april 2021

Reactie van het ziekenhuis

AFP Factcheck nam contact op met het ziekenhuis en vroeg of ze konden uitleggen waarom de slang in de neus van de man loshangt, de monitor geen zuurstofniveaus lijkt te tonen en de verpleegkundigen niet de medische uitrusting dragen die men in de buurt van coronapatiënten zou verwachten - zoals betere mondkapjes, oogbescherming, handschoenen en schorten.

Op 15 april 2021 vertelde communicatiemanager Bianca Benard van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis ons per e-mail dat de patiënt eerder erg ziek was geweest door een COVID-19-infectie: “Hij is langdurig op zijn buik beademd geweest".

Hoewel de man nog herstelde van corona, betekent dat niet dat hij ten tijde van het bezoek besmettelijk was: “De patiënt op de IC was negatief getest en er was geen risico meer op overdracht. Hij is inderdaad nog herstellende.” Dit verklaart de afwezigheid van bepaalde beschermingsmiddelen en de mogelijkheid van de koning om de man te bezoeken.

Benard bevestigde dat het buisje in de neus van de man dient voor sondevoeding: “De patiënt heeft een afgedopte sondevoedingsslang in zijn neus. Deze hoeft niet altijd aangesloten te zijn; als de slang niet gebruikt wordt, zit er een dopje op."

Sommigen beweerden dat het zuurstofgehalte van de man niet werd gemeten op een monitor. Dit blijkt echter niet veel te zeggen. Volgens Benard is het voortdurend meten van het zuurstof niet nodig bij alle coronapatiënten: “bij een langdurig stabiel zuurstofgehalte zonder dat iemand extra zuurstof krijgt is het niet noodzakelijk 24 uur lang zuurstof te meten”. Benard vertelde dat het medische personeel zijn zuurstofgehalte meerdere keren per dag controleert "omdat zo’n dopje op je vinger met een snoer eraan onhandig is voor de patiënt om zijn handen vrij te kunnen bewegen."

De misleidende beweringen over de geënsceneerde aard van het bezoek van de koning aan deze coronapatiënt zijn een terugkerend thema op sociale media tijdens de coronapandemie. AFP Factcheck heeft dergelijke beweringen eerder ontkracht, in onze factchecks over de “nepvaccinatie” van de Vlaamse minister Somers, de opnames van een promotievideo van een ziekenhuis in Israël en de oefenpoppen in dit Zwitserse trainingsziekenhuis.

Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?

Neem contact met ons op