
Nee, dit is geen foto van nepcoronapatiënten in ziekenhuisbedden
- Dit artikel is meer dan een jaar oud.
- Gepubliceerd op 12 januari 2021 om 16:47
- Laatst bijgewerkt op 12 januari 2021 om 16:52
- Leestijd: 3 min
- Door: AFP Mexico
Copyright © AFP 2017-2025. Voor commercieel gebruik van deze inhoud is een abonnement vereist. Klik hier voor meer informatie.
“Hier worden poppen gebruikt om het te doen laten lijken alsof er veel mensen in het ziekenhuis liggen!” staat in een Facebook-post, gepubliceerd op 2 januari 2021. De afbeelding wordt gepresenteerd als bewijs dat de autoriteiten dit soort gebeurtenissen in scène zetten om de ernst van het coronavirus te overdrijven.
De foto was reeds op Facebook gedeeld zonder omschrijving op 17 december 2020. Echter, begon de aandacht pas echt toe te nemen vanaf 4 januari 2021 toen de foto voorzien was van de bewering “dat we zwaar voor de gek gehouden worden”. Dit specifieke bericht is ruim 10.000 keer gedeeld in een week tijd.
De foto circuleert op sociale media in verschillende talen, zoals in het Engels, Duits en Frans.

Door middel van een omgekeerde Google-zoekopdracht van de foto vinden wij dit artikel in de Zwitserse krant Blick. Het artikel vermeldt dat de Zwitserse minister van Volksgezondheid Alain Berset een verpleegschool bezocht in de stad Neuchâtel op 16 december 2020.
Blick geeft in het artikel toe dat de foto verwarring heeft gezaaid, omdat deze in een eerder artikel, gepubliceerd op 17 december 2020, voorzien was van het verkeerde onderschrift. In deze publicatie omschreef Blick de foto als een bezoek van de minister aan een ziekenhuis. In werkelijkheid staat hij op de foto in een verpleegschool, en had hij het ziekenhuis eerder die dag bezocht.
De aangepaste versie omschrijft de foto als volgt: “De minister van Volksgezondheid was in Neuchâtel op Woensdag. Daar bezocht hij onder andere de hogeschool Arc die een speciale trainingsruimte heeft met poppen.”
Twee verschillende gebouwen
Berset bezocht de hogeschool Arc nadat hij medewerkers van de corona-afdeling had ontmoet in het Neuchâtelse ziekenhuis Pourtalès eerder die dag. Volgens de adressen op hun websites zijn de hogeschool en het ziekenhuis enkele straten van elkaar verwijderd.

De persvoorlichter van het Zwitserse Federaal Departement van Binnenlandse Zaken Markus Binder sprak met AFP Mexico in een artikel van 5 januari 2021. Hierin vertelt Binder dat Berset een hogeschool voor verpleegkunde in Neuchâtel bezocht na zijn bezoek aan het ziekenhuis.
“De foto is op deze school gemaakt en de poppen worden gebruikt om leerlingen bijvoorbeeld te trainen om met een defibrillator om te gaan of om te weten hoe ze moeten intuberen”, voegde hij eraan toe. Binder legde uit dat de beelden eigendom zijn van het Zwitserse persbureau Keystone-SDA en dat ze op 16 december 2020 zijn gemaakt.
Bij het doorzoeken van de catalogus van dit persbureau met de woorden “Alain Berset”, konden we meer foto's vinden van het bezoek aan zowel het ziekenhuis als de verpleegschool.
Een van de foto's in de trainingsruimte met poppen heeft als omschrijving: “Federaal bondsraadslid Alain Berset, aan de rechterkant, spreekt met Laurent Kurth, de staatsraadslid van het kanton Neuchâtel, in het midden, tijdens een bezoek aan een opleidingslokaal in de hogeschool voor de gezondheidszorg Arc tijdens zijn bezoek aan het kanton Neuchâtel tijdens de 2de golf van de coronaviruspandemie (COVID-19)”.
Concluderend, de foto laat geen geënsceneerde gebeurtenis zien die de ernst van de coronapandemie overdrijft door middel van nepcoronapatiënten. In werkelijkheid is het een trainingsruimte in een verpleegschool die op 16 december 2020 werd bezocht door de Zwitserse minister van Volksgezondheid.
Het RIVM geeft aan dat het coronavirus besmettelijk en potentieel dodelijk is. De Nederlandse overheid voerde op 15 december 2020 een lockdown in om de verspreiding van het virus te beperken.
In november 2020 ontkrachtte AFP Factcheck Nederland foto’s die op sociale media onterecht aangedragen werden als bewijs dat de coronapandemie een hoax zou zijn.
Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?
Neem contact met ons op