De coronaprik van Hugo de Jonge is (nog steeds) niet in scene gezet

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Volgens berichten op sociale media is de coronaprik van demissionair minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge om meerdere redenen in scène gezet. Zo zou De Jonge drie keer zijn "eerste prik" hebben gekregen. Volgens anderen zat de dop nog op de naald. Dit is onjuist. De berichten bevatten oude foto's waarin hij de griepprik kreeg. De Jonge kreeg op 4 juni 2021 zijn eerste coronaprik.

"Hoe vaak kreeg Hugo zijn eerste prik?" staat in dit Facebookbericht, gepubliceerd op 4 juni, met drie foto's van Hugo de Jonge die een prik krijgt. Soortgelijke berichten circuleren op Twitter, zoals hier en hier, die suggereren dat de vaccinatie van De Jonge in scène is gezet, omdat zijn 'eerste prik' drie keer is toegediend.

Een van de drie foto's is geplaatst in april 2021 op Facebook. Hier werd beweerd dat de prik in scène was gezet omdat de dop nog op de naald zat.

Screenshots van de misleidende Facebookposts, vastgelegd op 4 juni 2021

Griepprikken

De foto's van De Jonge in een wit T-shirt en wit overhemd zijn in 2018 en 2019 genomen. Ze tonen de minister die een griepprik krijgt. De Jonge twitterde over beide prikmomenten (2018, 2019).

Screenshots van de twee tweets van Hugo de Jonge (publicatiejaren rood omcirkeld), gemaakt op 4 juni 2021

De foto's zijn eerder geverifieerd door AFP, toen ze in augustus 2020 ten onrechte als nepvaccinaties werden gepresenteerd. Destijds - net als bij Facebookberichten gepubliceerd uit april 2021 - beweerden sommigen dat de foto's geënsceneerd waren omdat de dop nog op de naald zou zitten.

We konden vaststellen dat het niet om dopjes ging, maar dat de blauwe en oranje onderdelen eigenlijk deel uitmaakten van de veiligheidsnaald. Dit werd ook bevestigd door Monique van Wieren, programmacoördinator van het Nationaal Programma Grieppreventie.

Eerste prik

De derde foto, waarop De Jonge in een blauw poloshirt te zien is, toont zijn eerste prik tegen COVID-19, toegediend op 4 juni 2021. Dit wordt toegelicht in het verslag door WNL hieronder, dezelfde dag geüpload, inclusief een telefoongesprek met de minister.

Volgens het Coronadashboard zijn er in Nederland ruim 10 miljoen coronaprikken toegediend. Demissionair minister Hugo de Jonge verwacht dat alle Nederlandse volwassenen die dat willen, volledig gevaccineerd kunnen worden voor september.

De misleidende berichten op sociale media passen in een langere reeks beweringen over het vermeende geënsceneerde karakter van coronavaccinaties van politici. Eerder contextualiseerde AFP deze vaccinatie van de Vlaamse minister Somers tijdens een oefening en onthulde we dat een Australische premier deelnam aan een geënsceneerde griepprik voor een fotograaf direct na ontvangst van de echte prik.

COVID-19 VACCINS