Deze video uit 2020 toont een protest van de Franse politie tegen plannen om de wurggreep te verbieden

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een video waarin Franse politieagenten hun handboeien op de grond gooien - naar verluidt uit protest tegen "belachelijke maatregelen" - is sinds 6 April meer dan 700 keer gedeeld op Facebook. Sommige Facebookgebruikers verwijzen hierbij naar de coronamaatregelen. Dit is misleidend. De opname is gemaakt in juni 2020 en toont politieagenten die protesteren tegen opmerkingen van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner over ‘nultolerantie’ voor politieracisme en een verbod op de wurggreep om verdachten vast te houden.

"Deze Franse agenten weigeren nog langer mee te werken aan alle belachelijke maatregelen", luidt deze Facebookpost, gepubliceerd op 6 april 2021. De post bevat een video van één minuut waarin politieagenten in een rij hun handboeien één voor één op de grond gooien. De video verscheen ook hier, met de Engelstalige misleidende tekst: "De Franse politie verklaart niet langer deel te nemen aan de lockdown door symbolisch hun handboeien te laten vallen".

De berichten en reacties wekken de valse indruk dat de video recent is en dat Franse politieagenten protesteren tegen hun taak om de coronamaatregelen te handhaven. Zo noemt dit gedeelde bericht “het coronabeleid” onrechtmatig, terwijl dit bericht klaagt over maatregelen “tegen een virus dat niet bestaat”.

De video circuleert in verschillende talen, zoals in het Servisch en Duits, met vergelijkbare valse beweringen over de vermeende inhoud. De claims werden ontkracht door AFP Belgrado.

Screenshot van een van de Facebookberichten, vastgelegd op 9 april 2021

AFP Belgrado heeft een langere versie van dezelfde video geverifieerd, waarin de filmer het volgende zegt: "Goedenavond allemaal, we zijn hier live op Brut, dit is Remy Buisine die spreekt voor het politiebureau in Bobigny.” Remy Buisine is een Franse journalist die werkt voor het videoplatform Brut.

"Er zijn momenteel tussen de 100 en 150 leden van de politie... Ze hebben zojuist symbolisch hun politiearmband en handboeien neergelegd om de opmerkingen van Christophe Castaner begin deze week te veroordelen," zei Buisine in zijn livevideo op Brut's Facebookpagina op 11 juni 2020 om 20:13 uur. We vonden het als eerste resultaat op Google nadat we naar zijn eerste zin in het Frans hadden gezocht.

“Ze voelden in de opmerkingen van de minister een zekere vorm van stigmatisatie van het hele beroep en dat wilden ze vandaag met deze actie veroordelen. Dit krachtige beeld zie je hier bij de politieagenten die hun handboeien op de grond hebben gelegd. Ze betreuren het standpunt van de minister, met name over de arrestatietechnieken, en ze zeggen dat als sommigen van hen ontslagen zouden worden dit hun vermogen om op te treden zou bemoeilijken," zei hij. Vervolgens legde Buisine uit dat sommige politieagenten afbeeldingen van teddyberen vasthielden: "En je ziet deze ironische berichten: wetshandhavers in een magische wereld."

De video in de Nederlandse Facebookberichten duurt één minuut en is veel korter dan de video van Buisine van 33 minuten.

Protesterende politieagenten in heel Frankrijk hebben hun handboeien op de grond gegooid omdat ze zich "beledigd" voelden door beweringen dat ze wreedheid en racisme tolereren, meldde de BBC op 12 juni 2020. De protesten met handboeien waren gehouden in Bobigny (ten noordoosten van Parijs), in de Franse hoofdstad, Lille, Rennes, Bordeaux, Toulouse en andere steden. AFP deed ook verslag van het protest in de Facebookvideo in Bobigny.

Eerder die week, op 8 juni, kondigde de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner het verbod aan op wurggreep door de politie nadat demonstranten de straat opgingen die de politie in Frankrijk beschuldigden van racisme op dezelfde manier waarop de Amerikaanse politie ervan beschuldigd werd wreed te zijn tegen zwarte verdachten. De Franse politie verwierp alle parallellen met de politieagenten van Minneapolis wier fatale arrestatie van George Floyd wereldwijd een golf van antiracismeprotest veroorzaakte.

Franse politieagenten houden afbeeldingen vast met de tekst "politie in een magische wereld" nadat ze hun handboeien en armbanden op de grond hebben gelegd in Bobigny, Frankrijk, op 11 juni 2020 (Thomas Coex / AFP)

Beelden van de protesten circuleren al langer met verkeerde omschrijvingen. In oktober 2020 heeft AFP Duitsland de bewering ontkracht dat een vergelijkbaar politieprotest met handboeien op 14 juni 2020 bij de Arc de Triomphe in Parijs een teken van verzet was tegen het coronabeleid van Emmanuel Macron.

Aanhangers van theoriën dat de coronapandemie in scène wordt gezet of overdreven is, interpreteren vaker politiegedrag op een verkeerde manier om te bewijzen dat ze steun hebben van de politie voor hun verzet tegen de coronamaatregelen. Eerder ontkrachtte AFP Factcheck valse beweringen over solidariteit van de Italiaanse politie tijdens een zogenaamd recente demonstratie in een video uit 2013, en weerlegde wij de beweringen dat het niet dragen van een helm door de oproerpolitie in Wenen automatisch betekende dat ze coronademonstranten 'steunden'.

Vertaling en aanpassing:
COVID-19 George Floyd