Oud verhaal duikt opnieuw op en beweert onterecht dat de CDC coronasterfte met 96% heeft verlaagd

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een verhaal uit 2020 over coronasterfte in de Verenigde Staten is weer opgedoken in Nederland en beweert dat de CDC heeft 'toegegeven' dat 96% van alle coronadoden ten onrechte zijn gerapporteerd omdat deze patiënten zouden zijn overleden aan andere aandoeningen. De bewering is onjuist en is gebaseerd op gegevens die volgens het hoofd sterftestatistieken van de CDC verkeerd zijn geïnterpreteerd.

“CDC geeft toe dat 96% van de sterfgevallen door Covid19 FOUT waren”, schrijft deze blogpost, gepubliceerd op 17 april 2021, en meer dan 500 keer gedeeld op Facebook (zoals hier en hier).

Het verhaal bevat een video van het conservatieve nieuwskanaal One America News Network (OANN) - dat eigenlijk in oktober 2020 werd gepubliceerd. De maand daarop werd OANN voor een week verbannen van Youtube wegens het delen van misleidende informatie over een zogenaamde "remedie" tegen COVID-19.

De post beweert: "Amerikaanse ziekenhuizen hebben patiënten die aan andere oorzaken overleden zijn dan covid, geteld als covid-doden” om zogenaamd misbruik te maken van "20% bonus" per coronapatiënt van de Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security (CARES) Act, aangenomen door het Amerikaanse Congres in maart 2020.

Screenshot van een van de Facebookberichten, vastgelegd op 26 april 2021

De claims komen uit een OANN-reportage dat ten onrechte gegevens van de CDC presenteert als bewijs dat "COVID-19 zelden de werkelijke doodsoorzaak was onder coronapatiënten". de video werd eerder ontkracht door Lead Stories.

De reportage, die ook terug te vinden is op YouTube, citeert een CDC-tabel van comorbiditeit (de aanwezigheid van verschillende medische aandoeningen), met de bewering dat slechts 6% van de coronadoden COVID-19 als de echte doodsoorzaak had, terwijl het in 94% van de sterfgevallen in werkelijkheid om andere medische aandoeningen ging. Het lijkt erop dat de blogpost 94% en 6% door elkaar heeft gehaald en derhalve het arbitraire percentage van 96% noemt.

In de blogpost en de reportage lijkt het te gaan om dezelfde misinterpretatie van de CDC-cijfers als in verschillende berichten op sociale media die AFP USA in augustus 2020 ontkrachtte.

AFP USA sprak met Bob Anderson, hoofd sterftestatistieken van het National Center for Health Statistics (NCHS) van de CDC in augustus 2020, die telefonisch vertelde dat COVID-19 bij alle sterfgevallen die door de CDC in de tabel worden gemeld de onderliggende oorzaak of een bijdragende factor was.

Volgens de richtlijnen van de CDC: "COVID-19 kan niet op de overlijdensakte worden vermeld als het niet het overlijden heeft veroorzaakt of daaraan heeft bijgedragen”. De website van de CDC verduidelijkt verder dat "in ten minste 90%" van de gerapporteerde sterfgevallen "COVID-19 werd vermeld als de onderliggende doodsoorzaak. Voor de overige sterfgevallen werd COVID-19 vermeld als een bijdragende doodsoorzaak.”

Tabel van de CDC met het aantal COVID-19-sterfgevallen met bijdragende aandoeningen, vastgelegd op 28 april 2021

De comorbiditeitstabel verwijst naar andere aandoeningen zoals longontstekingen, ademhalingsfalen en hypertensie die vaak voorkomen in combinatie met de primaire aandoening: COVID-19.

"Het bevat in feite een tabel van de aandoeningen die samen met COVID-19 worden gerapporteerd", zei Anderson.

"Deze gegevens zijn afkomstig van overlijdensakten, en de overlijdensakte is bedoeld om alleen informatie over doodsoorzaken vast te leggen", zei Anderson. COVID-19 zou niet worden opgenomen als het slechts 'een incidentele of triviale factor' was.

Screenshot van de claim in de OANN-reportage, gepubliceerd op 27 oktober 2021

“Het is een beetje belachelijk, want als ze de tijd hadden genomen om het te lezen, zouden ze een beetje beter begrijpen wat hier aan de hand is,” zei hij.

Deze comorbiditeiten betekenen vaak complicaties dóór COVID-19, legde Anderson uit.

"Je hebt zaken als acuut ademhalingsfalen veroorzaakt door COVID-19 of longontsteking veroorzaakt door COVID-19," zei hij. Dus hoewel deze aandoeningen technisch gezien comorbiditeiten zijn, “is COVID- 19 de onderliggende doodsoorzaak, omdat het longontsteking veroorzaakte, waardoor de persoon stierf.”

In een tweede telefoongesprek op 2 september 2020 met Anderson zei hij dat het zeldzaam zou zijn dat iemand alléén aan COVID-19 zou overlijden. "We willen de opeenvolging van gebeurtenissen, we willen dat causale pad" dat leidde tot de dood, “en de meesten begrijpen dat. Dus vermelden we ‘longontsteking als gevolg van COVID-19’”.

Het volgen van comorbiditeit is belangrijk omdat het deskundigen en artsen helpt om te begrijpen wie het meest kwetsbaar is voor een ziekte: “Het kan een idee geven van mensen die mogelijk risico lopen", zei Anderson over dergelijke gegevens.

Vermelding van coronadoden “zonder enige indicatie"?

De video van OANN vermelden dat de CARES-act misbruikt wordt door ziekenhuizen om recht te hebben op een bonus van 20% per COVID-19-patiënt, betaald door Medicare: “Artsen worden betaald om doden te vermelden als doden door het coronavirus, zonder enige aanwijzing of het overlijden van de patiënt eigenlijk COVID-gerelateerd was”.

Er bestaat een extra kostendekking voor ziekenhuizen om de uitgaven te dekken van COVID-19-patiënten die zijn ingeschreven voor Medicare, een federaal ziekteverzekeringsprogramma voor mensen van 65 jaar of ouder plus bepaalde jonge mensen met een handicap. De American Hospital Association omschrijft het als: "Een Medicare betaling van 20% voor zowel landelijke als stedelijke ziekenhuisopname van COVID-19-patiënten". Maar er is geen bewijs dat ziekenhuizen een verkeerde diagnose stellen van COVID-19 uit financieel belang.

Dergelijke beweringen zijn eerder ontkracht en afgewezen door experts en door medische verenigingen. Bovendien zijn er aanwijzingen dat het werkelijke dodental door COVID-19 waarschijnlijk veel hoger ligt dan de officiële cijfers, omdat niet elk geval kan worden gediagnosticeerd.

In een eerdere factcheck door AFP uit mei 2020 vertelde een woordvoerder van Centers for Medicare and Medicaid Services dat "Medicare-aanbieders de geleverde diensten nauwkeurig moeten factureren op basis van de diagnose van een begunstigde." De woordvoerder voegde toe: "Claims met een onduidelijke diagnose ... zullen worden teruggevorderd en / of een andere civiele of strafrechtelijke vervolging zal worden gestart".

AFP Factcheck heeft beweringen over de zogenaamde overrapportage van COVID-19-patiënten eerder geverifieerd. We hebben bijvoorbeeld gekeken naar de valse bewering dat Amerikaanse universiteiten de CDC aanklagen omdat COVID-19 niet echt zou zijn, en we schreven een factcheck over de bewering dat het RIVM zogenaamd de coronacijfers had teruggedraaid.

Verkeerde interpretaties van de cijfers van de CDC zijn eerder ontkracht door AFP Factcheck. Vergelijkbare factchecks zijn hier en hier beschikbaar.

Vertaling en aanpassing:
COVID-19