Dit is een foto van de Love Parade in 2003, niet een demonstratie tegen coronamaatregelen

  • Dit artikel is meer dan een jaar oud.
  • Gepubliceerd op 1 september 2020 om 12:22
  • Leestijd: 3 min
  • Door: AFP Brazilië, AFP Nederland
Een foto die in drie dagen tijd honderden keren werd gedeeld op Facebook beweert een demonstratie tegen coronamaatregelen, op 29 augustus in Berlijn, te laten zien. Deze bewering klopt niet. Het beeld is van het Love Parade-festival, dat in 2003 in de Duitse hoofdstad plaatsvond. 

De Facebook-post werd op 29 augustus 2020 gepubliceerd en is sindsdien meer dan 450 keer gedeeld. Het bevat een foto van een grote menigte mensen, op een door bomen omgeven weg. Op de foto staat de tekst: “Dit was 29/08/20. Aantal weken terug was dit ook al zo massaal… Weet u hoeveel doden toen na 14 dagen… 0. Weet u hoeveel besmettingen toen… 0. Bent u wakker!! Nee geen smoesjes meer, het is klaar deze hoax.” Hieronder staat in het Duits, “4 miljoen mensen in Berlijn!”

Image
Screenshot van de Facebook-post, gemaakt op 31 augustus 2020

Op zaterdag maakte Duitse politie een einde aan een demonstratie in Berlijn waar duizenden mensen protesteerden tegen maatregelen om het nieuwe coronavirus in te perken, zoals het dragen van mondkapjes. De politie heeft geschat dat ongeveer 38.000 mensen op de demonstratie af kwamen, terwijl sommigen op sociale media beweren dat het aantal in de miljoenen liep.

De foto in de Facebook-post, bedoeld om de grootte van de massa te illustreren, is echter niet van de demonstratie van afgelopen weekend. Het is een beeld uit 2003 van de Love Parade, een dance-festival dat in 2006 voor de laatste keer plaatsvond in Berlijn. 

De foto werd eerder al ten onrechte gebruikt in Facebook-posts over een demonstratie in Berlijn op 1 augustus. Ook toen werd er tegen coronamaatregelen geprotesteerd.  

Dance-parade

Een omgekeerde beeldzoekopdracht van de foto met Google leidt naar een artikel op de website van de “Nineties Berlin” expositie, gepubliceerd op 21 maart 2019, over een tentoonstelling ter gelegenheid van de 30e verjaardag van de Love Parade. 

Het artikel vraagt lezers oude foto’s of video’s van het festival in te sturen voor de expositie. Op de pagina staan drie archiefbeelden van de Love Parade, waaronder de foto uit de Facebook-post.

Volgens de site werd de foto gemaakt door de oprichter van het muziekfestival, Matthias Roeingh, ook bekend als Dr. Motte, in 2003. Hetzelfde beeld is gepubliceerd op het persoonlijke blog van de muzikant. Hij schrijft dat hij de foto maakte vanaf de Siegessäule, de Overwinningszuil, in Berlijn.

Image
Zij-aan-zij vergelijking van de foto in de misleidende Facebook-post (L) en het oorspronkelijke beeld uit 2003 (R), gemaakt op 1 september 2020

De Nineties Berlin website bevat nog een andere foto van de Love Parade van 2003, onder de eerste drie alinea’s tekst en ook gemaakt door Motte, die dezelfde menigte laat zien met een iets ander perspectief.  

Volgens de politie namen een half miljoen mensen deel aan het festival in 2003, dat liep van de Brandenburger Tor tot Ernst-Reuter-Platz.

Een luchtfoto van de Love Parade van dat jaar, beschikbaar in de beeldbank van Getty Images, laat zien dat tijdens het evenement een grote menigte naar dit stuk van de Duitse hoofdstad kwam. 

Demonstratie zaterdag

Op maandag 31 augustus veroordeelde Duitse bondskanselier Angela Merkel een poging van demonstranten om het parlement de zaterdag ervoor te bestormen als “schandelijk”. Ze zei dat ze het recht op vreedzaam demonstreren hadden misbruikt.

Enkele honderden mensen probeerden de Reichstag binnen te dringen tijdens de bijeenkomst tegen coronamaatregelen. “Dit demonstratierecht is natuurlijk een zeer waardevol bezit, zelfs tijdens een pandemie,” zei Merkel’s woordvoerder Steffen Seibert tijdens een persconferentie in Berlijn. Hij voegde echter toe dat de acties “een duidelijk misbruik” waren. 

Op 31 augustus 2020 waren er 242.381 gevallen van Covid-19 bevestigd in Duitsland, met 9.298 officieel geregistreerde sterfgevallen. 

Op de eerdere demonstratie in Berlijn, op 1 augustus, kwamen volgens politie zo’n 20.000 deelnemers af. Na de bijeenkomst circuleerden verschillende onjuiste Facebook-posts die door AFP Factcheck ontkracht zijn, zoals hier en hier.

 

Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?

Neem contact met ons op