Deze vrouw met stuiptrekkingen is niet gevaccineerd tegen COVID-19 of een andere ziekte

Een video van een vrouw die stuiptrekkend op de grond ligt is sinds 23 februari meer dan honderd keer op Facebook gedeeld. De berichten beweren dat de scène is opgenomen nadat de vrouw een vaccin had gekregen - volgens sommigen het vaccin tegen COVID-19. Dit is onjuist. Zoals medewerkers van het Larcade Ziekenhuis in de Argentijnse provincie Buenos Aires aan AFP Factcheck hebben uitgelegd, heeft de vrouw in het fragment een geschiedenis van epileptische aanvallen en is er geen vaccin aan haar toegediend.

“Jonge vrouw stort in ziekenhuis in Argentinië in elkaar na va*cinatie (sic). Het ziekenhuispersoneel maakt er zich verder niet druk over”, staat in deze Facebookpost van 23 februari 2021.

Een andere Facebookpost beweert dat de gebeurtenis zich afspeelt in Spanje, en dat het coronavaccin hier direct bij betrokken is: “Dit is het zoveelste filmpje dat ik zie van mensen die een dergelijke aandoening krijgen direct na de toediening van de Gen-Therapie spuit die ze Covid19-vaccinatie noemen."

De video is gedeeld tijdens de Nederlandse vaccinatiecampagne tegen COVID-19. Op 21 februari maakte demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bijvoorbeeld bekend dat de miljoenste coronaprik was gezet.

De video circuleert met vergelijkbare beweringen in het Roemeens, Engels, Frans, Tsjechisch en Spaans. Sommige versies beweren dat de scène in Italië is gefilmd. Het verband met vaccinatie werd ontkracht door AFP Argentinië.

Image
Screenshot van één van de Facebookberichten, vastgelegd op 3 maart 2021

Visuele aanwijzingen in de video

Door middel van een omgekeerde zoekopdracht van de video met InVid-WeVerify, vinden we een oudere Facebookpost van 20 februari met the omschrijving: “Gisteravond, ziekenhuis Larcade de San Miguel.”

Om meer informatie over de video te vinden, kunnen we visuele aanwijzingen zoeken. Als we de video bijvoorbeeld na ongeveer 38 seconden pauzeren, is tekst op de toegangsdeur van het gebouw zichtbaar: "Hospital Raúl F. Larcade".

Image
Screenshot van één van de Facebookberichten, vastgelegd op 3 maart 2021

Een ziekenhuis met de naam Larcade bevindt zich in San Miguel, een stad in de buurt van Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië - en niet in Italië of Spanje, zoals sommige berichten beweren.

Image
Screenshot met de locatie van het Larcade Ziekenhuis op Google Maps, vastgelegd op 3 maart 2021

Later in de video leggen bewakers de vrouw op een brancard. Omdat we hierboven een ouder Facebookbericht hebben gevonden, weten we dat de video niet later dan 20 februari is opgenomen, waardoor we onze zoekopdracht kunnen verfijnen. We proberen meer informatie te vinden door in het Spaans te googelen: Hospital Larcade + guardia (“Larcade Ziekenhuis + Bewaking”), waarbij we de resultaten beperken tussen 19 en 20 februari.

Deze zoekopdracht leidt ons naar dit bericht op Instagram van 20 februari door het account van “Werknemers van het Larcade Ziekenhuis”, die sinds enkele maanden berichten verspreidt om aandacht te vragen voor salarisverbeteringen, gebrek aan personeel en een algemene verbetering van de arbeidsomstandigheden.

Image
Screenshot van de Instagrampost, vastgelegd op 3 maart 2021

Het bericht, dat dezelfde video van de vrouw bevat, geeft aan dat het ‘s nachts werd opgenomen op 19 februari, op een tijdstip waarop "de bewaker maar één dokter had" en "slechts één verpleger". In de omschrijving wordt ook aangegeven dat de vrouw werd behandeld, dat ze stabiel was en in het ziekenhuis werd opgenomen.

Geraadpleegd door AFP Factcheck, bevestigde Sebastián Motrel, chirurg in het Larcade Ziekenhuis, dat de vrouw in de video "een patiënt was met een lange geschiedenis in het ziekenhuis en een voorgeschiedenis van epileptische aanvallen".

“Ze is niet gevaccineerd tegen COVID-19, daar heeft ze niets mee te maken", zei hij.

Ziekenhuispatiënt

Gladys Amantia, medisch directeur van het ziekenhuis, vertelde aan AFP Factcheck dat "de video van 19 februari 2021 is, opgenomen bij de toegangsdeur van de wachtkamer" van de instelling. Amantia legde uit dat de 28-jarige vrouw een "geschiedenis van vertraagde maturatie en een gedragsstoornis" heeft. Ze wees er ook op dat ze al een behandeling had gehad op de psychiatrische afdeling en dat ze 48 uur eerder voor een vergelijkbare aandoening was onderzocht, waarbij geen bijzonderheden waren geobserveerd in een hersenscan.

Amantia gaf aan dat de gebeurtenis op beeld plaatsvond voordat de vrouw opgenomen was op de spoedeisende hulp: “De personen die de patiënt te hulp schieten, zijn een verpleegkundige, beveiligingspersoneel en een verpleger”, legt Amantia uit.

Na de episode was volgens Gladys Amantia "de klinische evaluatie met laboratoriumonderzoeken voltooid en werd besloten haar in het ziekenhuis op te nemen voor vervolgonderzoek en evaluatie door de geestelijke gezondheidszorg.”

De patiënte, voegde Amantia eraan toe, bleef tot 26 februari in het ziekenhuis. Tot die tijd werd ze neurologisch en op haar geestelijke gezondheid onderzocht. Bovendien werd haar basismedicatie aangepast.

De vaccinatiecampagne tegen COVID-19 in Argentinië begon op 29 december 2020. Sindsdien zijn volgens officiële gegevens 1,18 miljoen doses Spoetnik V, ontwikkeld door het Gamaleya Instituut, toegediend.

Onder het Argentijnse vaccinatieplan zal eerst het gezondheidspersoneel worden gevaccineerd, daarna volwassenen van 70 jaar en bewoners van verpleeghuizen, gevolgd door volwassenen van 60 tot 69 jaar. Dit plan werd onlangs gevormd na het schandaal dat bekend staat als "VIP vaccinatie", waarbij ambtenaren, politici, zakenlieden en vakbondsleden onterecht voorrang kregen bij het ontvangen van een coronavaccin zonder tot een prioriteitsgroep te behoren.

Volgens het laatste toezichtsrapport over de veiligheid van vaccins, gepubliceerd op 14 februari door het Argentijnse Ministerie van Volksgezondheid, waren 99,4% van de in totaal 19.014 gerapporteerde bijwerkingen na een coronavaccinatie "licht en matig" (koorts, hoofdpijn, pijn op de injectieplaats). Het Nederlandse RIVM geeft een vergelijkbare toelichting: Bijwerkingen van de COVID-19-vaccins zijn normaal en meestal mild, zoals het instituut hier uitlegt.

AFP heeft al eerder valse beweringen over COVID-19-vaccins ontkracht. Zoals de vermeende ‘nepvaccinatie’ van de Vlaamse minister Somers, de ongefundeerde bewering dat Zwitserland COVID-19-vaccins afkeurde vanwege onbekende “schadelijke gevolgen”, en valse beweringen over “verplichte” vaccinpleisters voor kinderen.

Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?

Neem contact met ons op