Nee, deze uitvinding van Johns Hopkins is niet bedoeld voor vaccinatie en wordt ook niet toegediend met een wattenstaafje

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Berichten waarin wordt beweerd dat de prestigieuze Johns Hopkins Universiteit heeft "bevestigd" dat vaccinatie mogelijk is door middel van PCR-testen, werden honderden keren gedeeld op Facebook in tien dagen tijd. De beweringen zijn geïllustreerd met afbeeldingen van microscopische apparaatjes die "theragrippers" worden genoemd, waarbij de apparaatjes ook op een wattenstaafje te zien zijn. Maar deze nieuwe technologie wordt niet gebruikt bij vaccinatieonderzoek, vertelde de universiteit aan AFP, en wordt ook niet toegediend met een wattenstaafje.

"Johns Hopkins University bevestigt: Vaccinweigeraars kunnen gevaccineerd worden met behulp van PCR-test", aldus een bericht van de Facebookgebruiker Viruswaarheid 2.0. Het bericht beweert ook ten onrechte dat mRNA-vaccins een vorm zijn van "gentherapie".

De Facebookposts verwijzen niet expliciet naar COVID-19 maar de link is duidelijk: de actiegroep Viruswaarheid staat bekend om zijn demonstraties tegen de coronamaatregelen. De berichten linken naar een verhaal op hun website dat wordt geïllustreerd met afbeeldingen van stervormige apparaatjes. In dit verhaal noemt Viruswaarheid coronavaccinatie een “fiasco”.

Hetzelfde verhaal werd gepubliceerd en op Facebook gepost door de website CommonSenseTV - die zich naar eigen zeggen verzet tegen de mainstream media en de overheid. Het gebruikt de eerste alinea's van het verhaal van Viruswaarheid, dat bijna een exacte vertaling is van dit Duitstalige verhaal van een Zwitserse website genaamd Legitim, welke wordt aangehaald als het originele artikel.

Het verhaal werd gedeeld door andere Facebookgebruikers, zoals hier. Deze post, die linkt naar het verhaal van Viruswaarheid, is geïllustreerd met afbeeldingen van een wattenstaafje en de microscopische apparaatjes - zogenaamd bedoeld om mensen mee te vaccineren.

Screenshot van één van de Facebookberichten, genomen op 17 februari 2021

Wat zei Johns Hopkins echt?

De dubieuze verhalen verwijzen naar dit authentieke persbericht van 25 november 2020 van de Johns Hopkins Universiteit over baanbrekend onderzoek naar microscopische apparaatjes genaamd "theragrippers". Het bericht linkt ook naar dit wetenschappelijke artikel in het tijdschrift Science Advances, gepubliceerd door de gerenommeerde American Association for the Advancement of Science.

Johns Hopkins is een van 's werelds toonaangevende onderzoeksuniversiteiten. Het is een autoriteit die de coronapandemie volgt en hierover data verstrekt.

Het persbericht van Johns Hopkins legt uit dat theragrippers microscopische, stervormige apparaatjes zijn die in het maagdarmkanaal kunnen worden ingebracht en lang genoeg op de darm kunnen worden vastgehouden om medicatie rechtstreeks in het lichaam af te geven.

Het bericht is voorzien van dezelfde foto van het wattenstaafje met kleine zwarte stipjes, en is voorzien van het onderschrift “Een theragripper is ongeveer zo groot als een stofdeeltje. Dit wattenstaafje bevat tientallen van de kleine apparaatjes."

Screenshot van de foto in het Johns Hopkins-persbericht over theragrippers, vastgelegd op 23 februari 2021

Het werkelijke doel van het wattenstaafje

De verhalen van Viruswaarheid en Legitim gebruiken ten onrechte de volgende omschrijving voor dezelfde foto van het wattenstaafje: "Volgens Johns Hopkins University worden de theragrippers feitelijk toegediend met een wattenstaafje." De verhalen beweren ook dat de uitvinding "geheime vaccinaties mogelijk zal maken door middel van een PCR-test."

Het wattenstaafje doet denken aan eentje waarmee slijmmonsters worden afgenomen voor PCR-testen - de meest gebruikte en meest betrouwbare test om een infectie met het coronavirus te detecteren, aldus het RIVM. Maar de veronderstelde link is ongefundeerd. De publicaties van Johns Hopkins over de theragrippers vermelden niets over PCR-testen, COVID-19, vaccinatie of een vermeende toediening via een wattenstaafje.

Volgens Patrick Smith, woordvoerder van Johns Hopkins Medicine, wordt het wattenstaafje alleen voor illustratieve doeleinden gebruikt: "De foto van de grippers op een wattenstaafje is bedoeld om hun minuscule formaat te demonstreren op een witte, contrasterende achtergrond", vertelde hij per e-mail aan AFP Nederland op 17 februari 2021.

"Er wordt bij Johns Hopkins geen werk of onderzoek gedaan waarbij theragrippers en vaccins betrokken zijn", zei Smith. De theragrippers worden via een endoscoop in de dikke darm toegediend en niet met een wattenstaafje, voegde hij toe.

Het wetenschappelijke artikel concludeerde dat de apparaten met goede resultaten op dieren zijn getest. Smith bevestigde echter dat de apparaatjes niet zijn goedgekeurd voor gebruik bij mensen. "Theragrippers zijn NIET goedgekeurd door de US Food and Drug Administration en worden dus NIET bij mensen gebruikt", schreef Patrick Smith aan AFP.

De Zwitserse complotwebsite Legitim.ch werd door Viruswaarheid en CommonSenseTV geciteerd als de oorsprong van het verhaal. De oprichter, Jan Walter, omschrijft de website als zijn "persoonlijke nieuwsblog". Andere berichten op de website suggereren dat Joe Biden eigenlijk een robotkloon is en beweren dat Trump tegen satanisten vecht.

We vroegen Walter per e-mail hoe hij kon zeggen dat de publicaties van Johns Hopkins "bevestigen" dat vaccins kunnen worden toegediend door middel van een PCR-test en een wattenstaafje.

Walter antwoordde op 23 februari: “Volgens het geciteerde artikel van Johns Hopkins, is het een feit dat ‘medicatie’ kan worden toegediend met wattenstaafjes of een PCR-test. Mijn artikel beweert niet dat het echt gedaan wordt.” Zoals wij hierboven echter meldden, wordt toediening met een wattenstaafje überhaupt niet genoemd in het materiaal van Johns Hopkins.

COVID-19-vaccins worden alleen via injectie toegediend

De misleidende artikelen lijken in te spelen op de angst van mensen die tegen vaccinaties zijn, in de overtuiging dat ze schadelijk zijn en dat ze zonder toestemming COVID-19-vaccinaties zullen krijgen als onderdeel van de PCR-test.

Maar dit is niet mogelijk. Dony Potasse, woordvoerder van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, informeerde ons op 18 februari per e-mail: "De bewering dat vaccinatie (tegen COVID-19) zou kunnen plaatsvinden via een PCR-test is onjuist, hier zijn ons geen onderzoeken dan wel data voor bekend." Het wattenstaafje dat bij de PCR-test wordt gebruikt, bevat geen substantie; het wordt alleen gebruikt om slijmmonsters diep in de neus en keel te verzamelen voor analyse in een laboratorium.

Op het moment van schrijven zijn er in de Europese Unie drie goedgekeurde vaccins tegen COVID-19 en ze worden allemaal toegediend via "twee injecties, meestal in de spier van de bovenarm", zegt het Europees Geneesmiddelenbureau op hun website. Ze zijn van BioNTech / Pfizer (Comirnaty), AstraZeneca en Moderna.

Er bestaan vaccins die oraal kunnen worden toegediend, zoals tegen polio, of via de neus, zoals het Fluenz Tetra-vaccin tegen influenza, zei Dony Potasse.

Hoofdpunten over de belangrijkste COVID-19-vaccins (op 8 januari 2021)

RIVM-woordvoerder Harald Wyghel bevestigde aan AFP tijdens een telefoongesprek op 17 februari 2021: "In Nederland vindt vaccinatie tegen COVID-19 uitsluitend plaats via injectie."

Nederland zette onlangs de miljoenste prik. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid maakte dat bekend op 21 februari. Actuele gegevens over het coronavirus in Nederland worden bijgehouden en gepubliceerd op het ‘Dashboard coronavirus’ van de Rijksoverheid.

mRNA-vaccinatie is geen 'gentherapie'

Viruswaarheid heeft ook beweerd dat mRNA-vaccinatie, waaronder de vaccins van de fabrikanten BioNTech-Pfizer en Moderna vallen, in feite "gentherapie" is - het manipuleren van genetische informatie van levende cellen. Dit is niet waar. AFP Factcheck heeft eerder beweringen ontkracht dat mRNA-vaccins het menselijk DNA kunnen veranderen of genen kunnen manipuleren.

Traditionele vaccins injecteren kleine hoeveelheden van een verzwakt virus om het lichaam te trainen bepaalde eiwitten te herkennen, zodat het klaar is om aan te vallen als het het echte virus tegenkomt; mRNA-vaccins geven genetische instructies aan cellen die deze eiwitten vervolgens zelf bouwen.

Vaccinfabrikant Moderna legt uit: "In tegenstelling tot genbewerking en gentherapie, verandert mRNA-technologie de genetische informatie van de cel niet en is het de bedoeling dat het kort werkt."

Jeannette Dabanch Peña, hoogleraar infectieziekten aan de Universiteit van Chili vertelde AFP Factcheck in december 2020 over mRNA-vaccins: “Ze zijn alleen ontworpen om bepaalde eiwitten tot expressie te brengen, zodat ons lichaam ze kan identificeren en de nodige afweer kan produceren. Dit is wat een virus van nature doet en het manipuleert onze genen niet.”

Volgens het Amerikaanse Centrum voor ziektecontrole en Preventie (CDC) kunnen mRNA-vaccins op geen enkele manier ons DNA veranderen of daarmee interacteren: "mRNA komt nooit de celkern [nucleus] binnen, waar ons DNA (genetisch materiaal) wordt bewaard."

Viruswaarheid en het verzet tegen de avondklok

Viruswaarheid spande onlangs een zaak aan tegen de Nederlandse staat om de avondklok af te schaffen die sinds 23 januari van kracht is. De rechtbank in Den Haag bepaalde op 16 februari dat de avondklok onmiddellijk moest worden opgeheven, maar de uitspraak werd dezelfde dag geschorst door een spoedappèl, aangevraagd door de Nederlandse staat.

Het gerechtshof Den Haag doet op 26 februari uitspraak over het hoger beroep. Dit kan gevolgen hebben voor de avondklokboetes die mensen hebben gekregen, maar niet noodzakelijkerwijs voor de voortzetting van de avondklok. De regering heeft ondertussen namelijk een nieuwe spoedwet opgesteld die op 19 februari door de Eerste Kamer is aangenomen. De avondklok loopt vooralsnog door tot 15 maart, maakte demissionair premier Rutte bekend op 23 februari.

COVID-19 VACCINS