Controversiële natuurgeneeskundige doet valse beweringen over Bill Gates

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een video uit 2019 met claims van een controversiële Amerikaanse natuurgeneeskundige is opnieuw opgedoken in Nederland. De miljardair Bill Gates zou volgens hem gezegd hebben dat de wereld ontvolkt moet worden van miljarden mensen, te beginnen in Afrika. De video is sinds 12 januari 2021 meer dan 10.000 keer gedeeld. Er is echter geen bewijs dat Gates deze concrete uitspraken heeft gedaan. Sinds het uitbreken van de COVID-19-pandemie is de oprichter van Microsoft - die honderden miljoenen dollars heeft gestoken in de strijd tegen het nieuwe coronavirus - het doelwit geweest van veel valse of misleidende beschuldigingen, onder meer over gedwongen bevolkingbeheersing. Zijn stichting heeft deze beweringen herhaaldelijk weerlegd en zijn ook door AFP Factcheck ontkracht.

De video met de Amerikaanse natuurgeneeskundige Robert O. Young - die in 2017 werd veroordeeld voor de onwettige uitoefening van geneeskunde - is sinds 11 januari 2021 duizenden keren gedeeld op sociale media in Nederland. Deze post is meer dan 10.000 keer op Facebook gedeeld.

De post beweert dat de video een opname is van een juridisch verhoor en dat het bewijst dat "mensen moeten sterven". In een andere post met een langere versie van dezelfde video beweert de auteur dat deze is opgenomen bij "de hoogste commissie op deze aarde". De video circuleert ook in andere delen van de wereld, zoals in Zuid-Afrika.

Geruchten over de vermeende kwaadaardige bedoelingen van Bill Gates verspreiden zich snel online sinds het uitbreken van de coronapandemie. In Nederland zijn kritische teksten tegen Bill Gates een veelvoorkomend element bij demonstraties tegen de coronamaatregelen.

Screenshot van één van de Facebook-posts, genomen op 20 januari 2021

In de video doet Robert O. Young zware beschuldigingen aan het adres van Bill Gates: "Met als doel sterilisatie en bevolkingsbeheersing, er zijn te veel mensen op de planeet en daar moeten we vanaf. In de woorden van Bill Gates moeten minstens drie miljard mensen sterven. Dus we beginnen gewoon in Afrika, we beginnen daar ons onderzoek en we zullen de meeste Afrikanen elimineren omdat ze betreurenswaardig zijn. Ze zijn waardeloos.”

Hij voegt hieraan toe: "Dit zijn de woorden van Bill Gates. Google gewoon Bill Gates, ontvolking en sterilisatie. Je zult het plan uit zijn eigen mond horen komen."

Young sprak als onderdeel van een panel dat was georganiseerd door een groep die zichzelf het International Tribunal for Natural Justice (ITNJ) noemt. Het ITNJ is een zelfbenoemd "tribunaal" en houdt hoorzittingen over onderwerpen variërend van kinderhandel tot de vermeende effecten van 5G. In tegenstelling tot de bewering in één van de Facebook-posts hierboven, is het ITNJ niet de "hoogste commissie op deze aarde".

Op hun website zet het ITNJ hun visie uiteen: "een wereld waarin de aarde wordt geëerd; de waarheid wordt gesproken; Liefde is de basis van alle actie; en gerechtigheid is een organische, zichzelf vervullende functie van respect voor de natuurwet."

De organisatie zegt dat het hun doel is om "het misbruik en de tirannie van systemen en instellingen te stoppen; de waarheid en rede te herstellen voor de totstandkoming van gerechtigheid in de wereld."

Geen spoor van ontvolkingsplan

De volledige versie van de 98 minuten durende video werd op 20 november 2019 gepubliceerd op het YouTube-kanaal van de ITNJ. Diverse andere clips van de paneldiscussie werden duizenden keren gedeeld in meerdere Facebook-posts, waaronder hier en hier in het Engels. In de eerste 90 minuten van de video doet Young ongefundeerde beweringen dat virussen niet echt zijn, vaccins vergif zijn en dat alkaline kan worden gebruikt om elke aandoening te genezen.

Een zoekopdracht op Google geeft geen resultaten van Gates en zijn vermeende plannen om de wereldbevolking te verminderen door Afrikanen te doden.

Het is niet de eerste keer dat deze ongegronde claims rondgaan op sociale media. De gezondheidszorginspanningen door de Bill Gates Foundation de afgelopen twee decennia hebben Gates tot een boeman voor complottheoretici gemaakt, zoals AFP Factcheck hier vertelde. In augustus 2020 ontkrachtte AFP Factcheck een anti-vaccinatievideo waarin een zogenaamd Gates-plan werd ‘onthuld’ om Afrika te ontvolken.

Gates’ ideeën over bevolkingsgroei

De claim lijkt zijn oorsprong te vinden in de verkeerde interpretatie van een toespraak die Gates meer dan tien jaar geleden hield over koolstofemissies. Tijdens een TED-talk in februari 2010 besprak hij het verminderen van de groei van de wereldbevolking door middel van nieuwe vaccins en verbeterde gezondheidszorg om de koolstofemissies te verlagen.

In de video hieronder op 4:35 zegt Gates: "De wereld telt vandaag 6,8 miljard mensen, dat gaat toenemen tot ongeveer 9 miljard. Als we nu echt geweldig werk leveren met nieuwe vaccins, gezondheidszorg, reproductieve gezondheidsdiensten, verlagen we dat misschien met tien of vijftien procent."

Gates had het over het verminderen van de groei van de wereldbevolking met "tien of vijftien procent" om koolstofemissies te verlagen, in plaats van de werkelijke vermindering van de huidige wereldbevolking.

In 2009 adviseerde Gates het gebruik van vaccins om kindersterfte terug te dringen. Hij beweerde dat het voorkomen van kindersterfte en het aanmoedigen van kleinere gezinnen een opwaartse spiraal kan creëren die arme landen uit de armoede kan tillen. Gates zei dat sommige ouders ervoor kiezen om veel kinderen te krijgen om de hoge kindersterfte te compenseren.

Hieronder staat een korte YouTube-video uit 2012 waarin Gates uitlegt hoe de bevolkingsgroei in onderontwikkelde landen kan worden beperkt.

De Gates Foundation heeft de bewering over ontvolking herhaaldelijk afgewezen.

"We zijn bezorgd over de samenzweringstheorieën die online worden verspreid en de schade die ze kunnen veroorzaken aan de volksgezondheid", vertelde de woordvoerder van de Bill Gates Foundation aan AFP Factcheck in oktober 2020.

"In een tijd als deze, waarin de wereld wordt geconfronteerd met een ongekende gezondheids- en economische crisis, is het verontrustend dat er mensen zijn die verkeerde informatie creëren en delen, terwijl we allemaal zouden moeten zoeken naar manieren om samen te werken en levens te redden."

Tot op heden heeft de Gates Foundation $ 1,75 miljard toegezegd om de pandemie te bestrijden.

Gevangenisstraf voor de onwettige uitoefening van geneeskunde

In werkelijkheid is Robert O. Young de auteur van een boekenreeks genaamd "The pH Miracle", die een alkalisch dieet aanbiedt als remedie tegen kanker. In 2017 werd de Amerikaan veroordeeld voor het uitoefenen van geneeskunde zonder vergunning.

Als onderdeel van het pleidooi moest Young publiekelijk toegeven dat hij geen "microbioloog, hematoloog, medisch of natuurgeneeskundige dokter of getrainde wetenschapper" is, aldus de San Diego Union-Tribune.

In 2018 moest hij 105 miljoen dollar betalen aan een kankerpatiënt die in een getuigenis aflegde dat Young zich als arts presenteerde en haar adviseerde om af te zien van traditionele medische behandelingen.

In oktober  2020 onderzocht AFP Factcheck de ontvolkingsclaims over Gates in een krant. Ook onderzochten we in juli 2020 twijfelachtige beschuldigingen van een Italiaanse politicus aan Gates.

Vertaling en aanpassing:
COVID-19 VACCINS