Citaat Bill Gates in krant uit 2011 gaat over verminderen bevolkingsgroei, niet verminderen van de bevolking

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een foto van een vrouw die een krant uit 2011 omhoog houdt met daarop een kop over “ontvolking door gedwongen vaccinatie” is meer dan 700 keer gedeeld op Facebook. Op de voorpagina van de krant staat een foto van Microsoft mede-oprichter Bill Gates bij een citaat over vaccins. De post impliceert dat de miljardair een plan zou hebben om de wereldbevolking te reduceren door middel van verplichte vaccinatie en dat dit plan sinds tenminste 2011 bestaat. Dit is onwaar. Het citaat van Gates, uit 2010, ging over het laten afnemen van de bevolkingsgroei, niet de daadwerkelijke bevolking. 

“2011… Dit artikel is nu nergens te vinden!!! Deze geweldige dame bewaarde het al deze jaren,” staat in het bijschrift van de Facebook-post, die sinds begin september meer dan 700 keer gedeeld werd, zoals hier, hier en hier

Onder de tekst houdt een vrouw een krant genaamd The Sovereign Independent omhoog. Op de voorpagina staat de kop “ontvolking door gedwongen vaccinatie: de koolstofloze oplossing!” met ernaast een foto van ondernemer en filantroop Gates en een citaat van hem: “De wereld heeft vandaag de dag 6,8 miljard mensen en is op weg naar ongeveer 9 miljard. Als we nu echt geweldig werk leveren op het gebied van nieuwe vaccins, gezondheidszorg en reproductieve gezondheidsdiensten, verlagen we dat met misschien 10 of 15 procent,” staat er.

Screenshot van de Facebook-post, gemaakt op 6 oktober 2020

Eén Facebook-gebruiker die de afbeelding deelde voegde toe, “hoezo pandemie niet gepland. Gates was hier in 2011 al mee bezig. En...hij lacht zich suf.”

Het artikel uit 2011 is helemaal niet onvindbaar, maar juist erg makkelijk te vinden. Het verkondigt de complottheorie dat Gates een plan zou hebben om de wereldbevolking met 10 tot 15 procent te laten krimpen. Deze theorie gaat al jaren rond en heeft aan populariteit gewonnen sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus. 

Het citaat van Gates dat op de voorpagina staat komt uit 2010 en wordt regelmatig verkeerd geïnterpreteerd. Het vermeende verband met een zogenaamd plan om een deel van de wereldbevolking te doden door vaccinatie werd al eerder ontkracht door AFP Factcheck. 

‘Nergens te vinden’ artikel

Een Google-zoekopdracht naar de trefwoorden “Depopulation through forced vaccination sovereign independent” leidt, in het eerste resultaat, naar het volledige nummer van de krant uit juni 2011, geüpload op digitaal publicatieplatform Issuu in mei 2012.

Screenshot van The Sovereign Independent op Issuu, gemaakt op 6 oktober 2020

Het 28-pagina’s tellende document is de vierde uitgave van zeven nummers van de krant die op Issuu werden geüpload. In de krant staan artikelen over onderwerpen zoals vaccinatie en complottheorieën over 9/11. 

Naast het citaat wordt Gates niet meer vermeld op de voorpagina. Hij wordt wel genoemd op pagina 10 van de krant, waar het voorpagina-artikel verder gaat.

De passage over hem gaat als volgt: “Op het podium bij de TED 2010 conferentie, Mr Bill Gates, hoofd van Microsoft, het grootste computerbedrijf ter wereld. Wat heeft Bill Gates te maken met vaccins vraag je je af? Zie het citaat op de voorpagina. Dat zijn zijn EXACTE woorden. Begin je het te snappen? De globalistische elite geeft niks om de mensheid; normale mannen, vrouwen en kinderen moeten geëlimineerd worden in hun waanwereld, om ervoor te zorgen dat superieure soorten de toekomst in kunnen met de beste stamboom als enig criterium om het sparen waard te zijn.”

TED talk 2010

Het citaat van Gates op de voorpagina is echt. Dit specifieke citaat wordt echter regelmatig uit zijn verband gerukt en verkeerd geïnterpreteerd, bijvoorbeeld door het Italiaanse kamerlid Sara Cunial, wiens speech AFP hier factcheckte

AFP Factcheck zocht op Google naar trefwoorden uit het citaat die aan Gates werd toegeschreven en vond een toespraak die hij in februari 2010 hield over het verminderen van de CO2-uitstoot. In onderstaand YouTube filmpje maakt hij de uitspraak rond 4:35 minuten.

Gates had het over het terugdringen van de groei van de wereldbevolking met "10 of 15 procent" om de CO2-uitstoot te verminderen, in plaats van de werkelijke bevolking te verminderen.

Gates adviseerde vaccins te ontwikkelen om de kindersterfte terug te dringen, waardoor de kans groter wordt dat een kind de volwassen leeftijd behaalt en ouders worden aangemoedigd om kleinere gezinnen te hebben. Hij zei, "een virtueuze cirkel die een land uit de armoede haalt begint.”

Hoewel de foto in de Facebook-post en het citaat van Gates echt zijn, onderbouwt dit op geen enkele manier de complottheorieën die rondgaan over de miljardair, maar laat het uitsluitend zien hoe lang dergelijke verhalen al de ronde doen. 

COVID-19