Het Italiaanse parlement, gefotografeerd op 12 februari 2020 (AFP / Filippo Monteforte)

Italiaanse politicus maakt tijdens toespraak in het parlement onjuiste beweringen over Bill Gates

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een video van de Italiaanse politicus Sara Cunial, die Bill Gates wegzet als “vaccincrimineel” in een toespraak in het parlement, is tienduizenden keren bekeken op Facebook en YouTube, ook in Nederland. Haar uitspraken zitten vol met onjuistheden. AFP Factcheck ontkracht een aantal van haar beweringen. 

De onafhankelijke parlementariër Sara Cunial riep de Italiaanse minister-president op om de multimiljardair en filantroop Bill Gates over te dragen aan het Internationaal Strafhof voor het plegen van “misdaden tegen de mensheid”, in een parlementaire toespraak die ze op 14 mei 2020 hield. 

De parlementariër, die bekend staat om haar standpunt tegen vaccinaties, werd vorig jaar uit de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging gezet nadat ze de partij ervan beschuldigde zich te laten beïnvloeden door de “agromaffia” in hun aanpak van een olijfbomenziekte. 

De bijna zeven minuten durende toespraak werd met Nederlandse ondertiteling gepubliceerd op 2 juli in een Facebook-post die meer dan 4.800 keer gedeeld werd. De video van de toespraak was in mei ook al voorbij gekomen in verschillende Nederlandstalige posts, zoals hier, hier en hier.

Screenshot van de Facebook-post, gemaakt op 6 juli 2020

Posts met beelden van deze toespraak en een speech die Cunial al op 24 april 2020 gaf verschenen op sociale media in verschillende talen, zoals Spaans, Frans, Engels en Servisch

Microsoft-oprichter Bill Gates wordt regelmatig aangevallen door complotdenkers die hem ervan beschuldigen de wereldbevolking uit te willen dunnen door dodelijke vaccins, of zelfs van de creatie van het nieuwe coronavirus. Gates heeft meer dan $300 miljoen toegezegd voor het bestrijden van de pandemie. 

AFP Factcheck zag ten minste drie valse beweringen in Sara Cunial’s toespraak. 

Gates wil de wereldbevolking met 10 tot 15 procent verminderen? - ONWAAR

Twee minuten na het beginnen van haar speech beweert Cunial dat Gates van plan is de wereldbevolking te verminderen. Ze verwijst naar een toespraak die de miljardair gaf in 2018, waar hij naar verluidt een pandemie voorspelde die in oktober werd gesimuleerd in een oefening genaamd “Event 201”, georganiseerd door het Johns Hopkins Center for Health Security, de Bill & Melinda Gates Foundation en het World Economic Forum. 

De parlementariër zegt: “Gates werkt al decennia aan ontvolking en dictatoriale controleplannen over wereldpolitiek, gericht op het verkrijgen van voorrang op het gebied van landbouw, technologie en energie.” 

“Gates zei, ik citeer uit zijn toespraak: ‘Als we goed werk leveren op het gebied van vaccins, gezondheid en reproductie, kunnen we de wereldbevolking 10 tot 15 procent verminderen’. En ook: ‘Alleen een genocide kan de wereld redden’.”

Het Johns Hopkins Center for Health Security ontkent de beweringen dat ze de Covid-19 uitbraak voorspelden. Het eerste gedeelte van het citaat dat Cunial noemt werd in een misleidende context gebruikt. Het citaat kwam in werkelijkheid uit een toespraak van Bill Gates uit 2010, die hij hield tijdens een evenement dat niks te maken had met de Covid-19 pandemie. 

AFP Factcheck zocht op Google naar trefwoorden uit het citaat die aan Gates werd toegeschreven en vond een toespraak die hij in februari 2010 hield over het verminderen van de CO2-uitstoot.

“De wereld heeft vandaag 6,8 miljard mensen en is op weg naar ongeveer 9 miljard. Als we nu echt geweldig werk leveren op het gebied van nieuwe vaccins, gezondheidszorg en reproductieve gezondheidsdiensten, verlagen we dat met misschien 10 of 15 procent,” zei Gates. Hij had het over het terugdringen van de groei van de wereldbevolking met "10 of 15 procent" om de CO2-uitstoot te verminderen, in plaats van de werkelijke bevolking te verminderen.

 De video laat niet zien dat hij ook “alleen een genocide kan de wereld redden” zegt. AFP Factcheck kon geen bewijs vinden dat hij de opmerking ooit gemaakt heeft.

Gates adviseerde vaccins te ontwikkelen om de kindersterfte terug te dringen, waardoor de kans groter wordt dat een kind de volwassen leeftijd behaalt en ouders worden aangemoedigd om kleinere gezinnen te beginnen. Hij zei, "een virtueuze cirkel die een land uit de armoede haalt begint.”

Gates steriliseert miljoenen Afrikanen? ONWAAR

In haar speech beschuldigt Cunial Gates er ook van vaccins te gebruiken om “miljoenen vrouwen in Afrika te steriliseren”. 

Dit is een oud gerucht dat al meermaals werd ontkracht door internationale factcheck-organisaties, waaronder Africa Check en Snopes

Het gerucht verscheen in 2014 voor het eerst in Kenia, toen katholieke bisschoppen zeiden dat een vaccinatieprogramma tegen tetanus, gericht op vrouwen in de vruchtbare leeftijd, een poging was om geboorteaantallen onder controle te houden. Vier jaar daarvoor hadden Bill en Melinda Gates $10 miljard aan financiering voor de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toegezegd voor onderzoek naar en de ontwikkeling van vaccins. 

Volgens de katholieke bisschoppen was uit laboratoriumonderzoek gebleken dat de tetanusvaccins het zwangerschapshormoon Humaan Chorion Gonadotrofine (hCG) bevatten. Dit, “veroorzaakt antilichamen tegen tetanus en hCG zodat als een eitje wordt bevrucht, de eigen, natuurlijke hCG van de vrouw vernietigd wordt, wat haar permanent onvruchtbaar maakt.” 

Maar de WHO wijst de bewering dat er hCG in het vaccin zit van de hand en bevestigde dat de prik veilig is. “Het vaccin is in 52 landen gebruikt om 130 miljoen vrouwen en hun pasgeboren baby’s te beschermen tegen tetanus,” meldde de WHO in november 2014. “Er zit geen hCG-hormoon in de tetanusvaccins.” 

Daarnaast zei het hoofd van een van de laboratoria waar de analyse werd gedaan tegen de Keniaanse krant Daily Nation dat de testresultaten verkeerd geïnterpreteerd waren en dat er geen zwangerschapshormoon in de prik zat. 

Keniaanse gezondheidsautoriteiten weerlegden de aantijgingen ook en omschreven deze als “een ongegronde uitspraak die niet wordt ondersteund door wetenschappelijk bewijs, met kwade bedoelingen om angst en moedeloosheid te verspreiden onder Kenianen in het gebruik van broodnodige, essentiële gezondheidsdiensten.” 

Gates vaccins verlamden duizenden Indiase kinderen? ONWAAR 

Cunial beweerde ook dat Gates “een polio-epidemie veroorzaakte die 500,000 kinderen verlamde in India”. 

De bewering lijkt afkomstig te zijn uit een Instagram-post, geplaatst op 7 april 2020, door Robert F. Kennedy, het neefje van de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy en leider van het World Mercury Project, dat pleit tegen verplichte vaccinaties.  

“Indiase artsen geven de Gates-campagne de schuld van een verwoestende vaccin geïnduceerde polio-epidemie  die tussen 2000 en 2017 496.000 kinderen verlamde,” aldus de post. 

De bewering klopt echter niet. In zeldzame omstandigheden kan het orale vaccin muteren in een poliovirus. Officiële statistieken van de WHO laten zien dat er tussen 2000 en 2017 slechts 17 gevallen bekend zijn waar polio ontstond als gevolg van virussen afgeleid van een virusstam, zoals ook te zien is in onderstaande screenshot.

Screenshot van WHO data over polio-gevallen veroorzaakt door virussen afgeleid van een vaccin, gemaakt op 20 mei 2020
Dit artikel is aangepast en vertaald uit het Engels door Loes Witschge