Foto toont Britse parachutist, geen Oekraïense soldaat

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een foto die honderden keren wordt gedeeld op sociale media zou volgens het bijschrift een huilende Oekraïense soldaat tonen. De foto is echter jaren geleden genomen en toont een Britse parachutist tijdens een ceremonie waarbij hij de baret van zijn broer ontving die in Afghanistan sneuvelde.

"Als je weet ...dat je vrouw en kinderen over de grens veilig zijn en jij ze waarschijnlijk niet meer gaat zien" luidt een deel van de tekst van deze Facebookpost, gepubliceerd op 3 maart 2022 en 920 keer gedeeld. Het bericht bevat een foto van een man in een militair uniform, met de Engelstalige tekst: "This pic of a Ukrainian soldier breaks my heart".

Dezelfde foto met de tekst verscheen ook in andere publicaties op Facebook (hier, hier en hier) die sinds begin maart 2022 op sociale media verschijnen. De foto heeft echter niets met het conflict in Oekraïne te maken, stelde AFP Canada vast.

Screenshot van een van de misleidende berichten op sociale media, vastgelegd op 11 maart 2022

De timing van de berichten suggereert dat de foto is vastgelegd tijdens het huidige conflict in Oekraïne, hoewel dit niet direct wordt vermeld.

Maar een omgekeerde zoekopdracht van de foto laat zien dat deze al eerder verscheen in een artikel uit 2019 op de website van de Britse tabloid The Sun.

In het bijschrift van de foto staat: "Fin Doherty, de broer van een vermoorde Afghaanse oorlogsheld, barstte in tranen uit nadat hij formeel zijn parachutistenbaret had verdiend."

Screenshot van de website van The Sun, vastgelegd op 9 maart 2022

Jeff Doherty werd in 2008 gedood in een hinderlaag van de Taliban. In het artikel van The Sun staat dat Fin zwoer dat hij zijn broer zou volgen naar het Parachutisten Regiment.

"Het betekent alles om zijn baret te ontvangen", citeert het artikel hem. "Ik heb altijd zijn baret willen dragen zodat het de dingen te zien krijgt die hij zou hebben gedaan als zijn carrière niet was afgebroken."

Het Britse ministerie van Defensie tweette een soortgelijke foto, waarin de man werd geïdentificeerd als Fin Doherty.

Screenshot van een tweet door het Britse ministerie van Defensie, vastgelegd op 9 maart 2022

In een interview in februari 2020 legde Doherty, met de kastanjebruine baret op, uit dat zijn broer zijn "rolmodel" was.

AFP toonde eerder aan dat oude beelden onterecht in verband worden gebracht met het huidige conflict in Oekraïne, zoals deze video’s van militaire vliegtuigen en parachutisten.

Vertaling en aanpassing:
Oekraïens-Russisch conflict