De man in deze video werd uit een kroeg gezet omdat hij baldadig was

Een video waarin de keel van een man dichtgeknepen wordt terwijl hij uit een kroeg wordt verwijderd is sinds 29 maart ruim 4.800 keer gedeeld. De video is voorzien van de bewering dat de man zo behandeld werd omdat hij weigerde een mondkapje te dragen. Dit is onwaar. De video toont een incident met een baldadige kroegganger in Australië en had het niets te maken met mondkapjes.

“Voor het niet dragen van een mondkapje…” staat in dit Facebookbericht, gepubliceerd op 29 maart 2021. De post toont een gewelddadige video waarin een man in een wit overhemd de keel dichtknijpt van een man in een rood shirt, welke vervolgens bewusteloos naar buiten gedragen wordt.

De video circuleert al enige maanden in verschillende talen, waarbij het tafereel op soortgelijke wijze gepresenteerd wordt als agressie in reactie op het weigeren van het dragen van een mondkapje. Zo verscheen het filmpje in het Duits en Servisch. Deze omschrijving van de situatie is onjuist: AFP Duitsland heeft de veronderstelde link met mondkapjes hier ontkracht.

Image
Screenshot van een van de Facebookposts, vastgelegd op 6 april 2021

Overlast in een Australische kroeg

Allereerst valt op aan de video dat er op de achtergrond tal van andere gasten te zien zijn die geen mondkapje dragen. Dit maakt het onwaarschijnlijk dat het weigeren om een mondkapje te dragen de reden was voor het geweld tegen de man.

Het logo van het Australische nieuwsplatform "7News", dat toebehoort aan de omroep "Seven Network", staat in de video. AFP zocht naar video's van 7News over geweld en vond de video op verschillende nieuwswebsites, zoals hier en hier, en gepubliceerd op de website van 7News op 25 november 2020.

In het artikel van 7News lezen we: “Het incident, in de video hierboven, speelde zich eerder deze maand af in een pub in Croydon, in het oosten van Melbourne. Het hotelmanagement zei dat de tiener de ruimte werd uitgezet omdat hij te baldadig was, maar deze klom over een hek om weer bij zijn vrienden te komen. Toen de beveiliging dat merkte werd hij naar buiten geleid - maar de tiener maakte zich los, rende terug naar de bar en schonk een biertje voor zichzelf in. Dat is wanneer de situatie escaleerde.”

De 18-jarige vertelde aan 7News dat hij zich niet meer kon herinneren wat er daarna gebeurde. Het nieuwsbericht geeft aan dat "de politie van Victoria onderzoek doet". Volgens andere nieuwsberichten verloor de beveiliger later zijn baan vanwege zijn gewelddadige gedrag.

AFP nam op 26 november 2020 contact op met het politiebureau in de Australische staat Victoria, die het incident bevestigde zoals de Australische media het omschreven. "We onderzoeken de gerapporteerde aanval van 14 november in Croydon. Onderzoekers kregen te horen dat een man op de locatie op Dorset Road was verwijderd voordat hij kort daarna terugkeerde. Het incident vond plaats tussen de bezoeker en een bewaker voordat de tweede verwijdering plaatsvond," vertelde een woordvoerster aan AFP in een e-mail.

Er wordt in geen enkel verslag melding gemaakt van mondkapjes.

Mensen die zich verzetten tegen de coronamaatregelen delen soms gewelddadige video's op sociale media die uit hun verband worden getrokken om de situatie opzettelijk verkeerd weer te geven. Deze onjuiste informatie kan twijfel, misverstanden en woede veroorzaken over pogingen om de verspreiding van COVID-19 te stoppen.

AFP Factcheck ontkrachtte eerder beweringen over deze foto die een Nederlandse politieagent zou tonen met een hamer tijdens een demonstratie tegen de avondklok. We lieten ook zien dat deze video waarin politieagenten worden aangevallen door gewelddadige relschoppers opgenomen was in Argentinië in 2017 en niet, zoals werd beweerd, recente beelden waren uit Spanje.

Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?

Neem contact met ons op