Artsen op de intensive care voor coronapatiënten in een ziekenhuis in Moskou (AFP / Dimitar Dilkoff)

Nee, Italiaanse noch Russische artsen hebben ontdekt dat COVID-19 een geneesbare bacteriële infectie is, veroorzaakt door 5G

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Verschillende Nederlandstalige versies van een oude hoax zijn honderden keren gedeeld op sociale media sinds januari 2021. De berichten beweren ten onrechte dat Italiaanse en Russische artsen hebben 'ontdekt' dat COVID-19 een bacterie is die wordt veroorzaakt door stralingsvergiftiging van 5G-netwerken en dat mensen 'genezen' kunnen worden met aspirines en antibiotica. Dit is onjuist. De ministeries van Volksgezondheid van Italië en Rusland ontkennen deze beweringen en er bestaat momenteel geen gemakkelijke remedie tegen COVID-19.

In verschillende Facebookberichten, gepubliceerd tussen februari en maart 2021, staat het volgende verhaal:

“Italië is het eerste land ter wereld geworden dat een autopsie (post-mortem) verricht op een lijk van een Covid-19 patiënt. Na uitgebreid onderzoek hebben ze ontdekt dat de Covid-19 niet als virus bestaat, maar een zeer grote wereldwijde zwendel is!!! Mensen gaan feitelijk dood als gevolg van “Amplified Global 5G Electromagnetic Radiation (Poison)’.”

Vrijwel identieke verhalen werden geplaatst in januari 2021, zoals hier en hier.

Volgens de tekst kunnen COVID-19-patiënten worden genezen van deze zogenaamde 5G-vergiftiging met de toediening van aspirines, paracetamol en antibioticatabletten.

Een andere versie van het verhaal werd hier gepubliceerd op 2 maart, waarin wordt beweerd dat geen Italiaanse, maar Russische artsen de ‘ontdekking’ hebben gedaan.

AFP heeft dergelijke verhalen eerder bekeken en merkte op dat gekopieerde versies van hetzelfde verhaal rondgaan waarin de nationaliteiten van de artsen en ministeries op onverklaarbare wijze verschillen. De verhalen circuleren al maanden in verschillende talen. Een versie waarbij 'Italiaanse' artsen betrokken waren, werd ontkracht door AFP Frankrijk, en de Duitse en Russische versies werden geverifieerd door AFP Belgrado.

Screenshot van een van de Facebookberichten, vastgelegd op 10 maart 2021

Overeenkomsten in de verhalen

Sinds mei 2020 circuleren drie versies van het verhaal met Italiaanse, Russische of Duitse artsen en ministeries. In de drie versies wordt beweerd dat artsen een zogenaamde WHO-wet hebben “geschonden” door autopsie op COVID-19-patiënten uit te voeren, waarna ze ontdekt hadden dat COVID-19 een “bacterie” is die bloedstolsels in de aderen en zenuwen veroorzaakt. Trombose zou hierdoor de uiteindelijke doodsoorzaak zijn.

De verhalen beweren dat het Italiaanse, Russische of Duitse ministerie van Volksgezondheid onmiddellijk de behandelprotocollen voor COVID-19 veranderden en begonnen met het voorschrijven van antibiotica, aspirines, “Apronix”, Paracetamol of “Empromax” aan de geïnfecteerde patiënten. De meeste berichten noemen exact hetzelfde aantal patiënten dat naar verluidt “op één dag” is ontslagen, ondanks de compleet verschillende contexten: 14.000.

De beweringen in de Facebookberichten zijn al ontkend door de respectievelijke ministeries van Volksgezondheid in AFP's eerdere factchecks die hierboven zijn genoemd. De woordvoerster van het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid vertelde AFP op 3 juni 2020 dat "het een hoax is". Het Russische ministerie van Volksgezondheid vertelde AFP in een e-mail op 2 maart 2021: “Het ministerie van Volksgezondheid heeft dergelijke verklaringen niet afgelegd. Deze informatie komt niet overeen met de werkelijkheid en is een typisch voorbeeld van nepnieuws." En Sebastian Guld, persvoorlichter van het Duitse federale ministerie van Volksgezondheid, vertelde AFP in een e-mail op 23 november 2020: "Deze beweringen slaan nergens op. Het federale ministerie van Volksgezondheid heeft geen controle over de behandelprotocollen van patiënten in Duitsland."

COVID-19 is geen bacterie en heeft niets te maken met 5G

De drie versies van het verhaal beweren dat COVID-19 geen virus is maar een bacterie die wordt geactiveerd door 5G-straling.

COVID-19 is echter een ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus Sars-Cov-2. Het nieuwe virus werd in januari 2020 in China geïdentificeerd en de genetische code is gevonden en gepubliceerd.

Experts hebben op grote schaal de bewering weerlegd dat 5G het virus gecreëerd heeft. AFP Factcheck ontkrachtte eerder beweringen dat 5G gezondheidsproblemen veroorzaakt die kunnen worden voorkomen met een speciale ketting, en dat het COVID-19 zou kunnen veroorzaken.

Een van die experts was bijvoorbeeld Dr. Srdja Jankovic, een immunoloog in het kinderziekenhuis in Tirsova in Servië en lid van de Servische crisisstaf tegen de coronapandemie: "De technologie die ten grondslag ligt aan mobiele telefonie en draadloze datatransmissie, inclusief het 5G-netwerk, heeft geen invloed op het immuunsysteem”, vertelde hij aan AFP in een e-mail op 9 november 2020.

De Internationale Commissie voor bescherming tegen niet-ioniserende straling stelt op haar website: "Er wordt beweerd dat blootstelling aan de elektromagnetische velden (EMV), gegenereerd door 5G-apparaten zowel COVID-19 kan veroorzaken als de ernst ervan kan vergroten. Deze beweringen worden niet ondersteund door enig bewijs (zelfs niet extreem zwak bewijs), en de grote hoeveelheid wetenschappelijke kennis met betrekking tot de elektromagnetische velden gerelateerd aan 5G tonen aan dat die claims niet overtuigend zijn". De tekst gaat verder: "EMV-blootstelling van 5G-apparaten veroorzaakt geen COVID-19, noch heeft het enig effect op het ziekteproces of de gezondheidsresultaten van degenen die zijn geïnfecteerd met het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) dat COVID-19 veroorzaakt.”

Hoewel 5G is uitgerold in Italië en Duitsland, is dat nog niet het geval in Rusland. Op kleine schaal vinden privé-experimenten plaats voor de nieuwe technologie en telecombedrijven maken zich klaar voor de introductie. Het land is echter nog ver verwijderd van het aanbieden van 5G op grote schaal. Het nationale programma van de Russische regering: Digitale economie van de Russische Federatie bevat plannen om de belangrijkste steden in 2024 te voorzien van 5G-dekking, maar dit doel stuit op veel obstakels.

Aspirine en antibiotica zijn geen remedie voor COVID-19

Aangezien COVID-19 wordt veroorzaakt door een virus, kan het niet worden genezen door antibiotica die alleen bedoeld zijn om bacteriën te bestrijden. Volgens de WHO “mogen antibiotica niet worden gebruikt voor preventie of behandeling. Als u echter in het ziekenhuis wordt opgenomen voor COVID-19, kunt u antibiotica krijgen omdat bacteriële co-infectie mogelijk is.”

De toediening van aspirines wordt onderzocht bij de behandeling van coronapatiënten om bloedstolling te voorkomen, maar is op 12 maart 2021 nog niet als een remedie verklaard.

Er zijn verschillende vaccins goedgekeurd in landen over de hele wereld, maar er is momenteel geen remedie tegen COVID-19. Onderzoeken naar behandelingsmethoden zijn over de hele wereld aan de gang. Bij de klinische onderzoeken van ‘Solidarity’ zijn bijvoorbeeld bijna 12.000 patiënten betrokken in 500 ziekenhuissites in meer dan 30 landen.

Het medicijn "Apronix" dat in de berichten wordt genoemd, lijkt te verwijzen naar een ontstekingsremmend medicijn dat in Nederland verkocht wordt als "naproxen". Grotere verpakkingen kunnen alleen op recept worden gekocht, gezien het verhoogde risico op een hartaanval en beroertes. Het mag niet worden ingenomen door vrouwen die van plan zijn om zwanger te worden of al zwanger zijn, en vrouwen die borstvoeding geven.

“Empromax” staat voor cefpodoxime, een antibioticum dat in Nederland alleen op doktersrecept verkrijgbaar is.

AFP heeft een lange lijst aan alternatieve behandelingen om COVID-19 te 'genezen' ontkracht.

Autopsies zijn niet verboden door de WHO.

Het is ook niet waar dat Italiaanse, Russische of Duitse artsen een “wet” van de WHO hebben “geschonden” en de eersten waren die autopsies uitvoerden op patiënten die overleden waren aan COVID-19. De WHO heeft niet de bevoegdheid om autopsies in welk land dan ook te verbieden. Het doel van de organisatie is het verzamelen en verspreiden van informatie en aanbevelingen. De organisatie heeft speciale richtlijnen uitgegeven voor het veilig uitvoeren van autopsies bij patiënten die zijn overleden aan dit besmettelijke virus. Het meest recente document van deze richtlijnen werd gepubliceerd op 4 september 2020.

Uitdagingen bij het uitoefenen van autopsies en bevindingen van pathologen met betrekking tot de ziekte COVID-19 werden besproken tijdens een online seminar van de European Society of Pathology in mei 2020.

Update: Dit artikel is op 12 maart 2021 aangevuld met onderzoek naar de toediening van aspirines.
Vertaling en aanpassing:
5G COVID-19