
Deze aanvallen op de politie in India hebben niets te maken met coronavaccinatie
- Dit artikel is meer dan een jaar oud.
- Gepubliceerd op 17 mei 2021 om 12:55
- Leestijd: 8 min
- Door: Clémence OVEREEM, AFP Netherlands
Copyright © AFP 2017-2025. Voor commercieel gebruik van deze inhoud is een abonnement vereist. Klik hier voor meer informatie.
"Mensen in India vallen Coronapolitie aan – zeggen dat de mensen die sterven degenen zijn die zijn ingeënt", luidt de kop van deze blogpost, gepubliceerd op 2 mei 2021. De blogpost beweert dat er een sterk verband is tussen sterfgevallen en coronavaccinatie, wat door regeringen zou worden "ontkend" over de hele wereld.
De blogpost bevat drie video's en toont zogenaamd mensen die “in opstand (...) komen tegen regeringsleden die vaccinaties en lockdowns opleggen.”
Dezelfde video's verschenen in dit Facebookbericht dat dezelfde dag werd gepubliceerd, waarin de beelden op dezelfde manier worden omschreven als mensen die de "coronapolitie" aanvallen, omdat "de mensen die sterven degenen zijn die zijn ingeënt."
De video's hebben een verkeerde omschrijving omdat ze niets te maken hebben met vaccinatie. AFP-factcheckers hebben dit al aangetoond bij twee van de video's (hier en hier); we zullen hieronder demonstreren hoe de derde ook verkeerd is omschreven en niets met vaccinatie te maken heeft.

1. Onrust nadat dorpelingen zich niet hielden aan onderlinge afstand

In de eerste video lijkt het erop dat politieagenten door dorpsbewoners verjaagd worden. Zoals AFP eerder aantoonde in deze factcheck, suggereerde een van de reacties op Twitter dat dit een incident is dat plaatsvond in de staat Jharkhand (Oost-India) en in een andere context: de politie probeerde op te treden tegen een groep mensen die zich niet aan de afstandsregels hielden.
Met behulp van een Engelstalige Googlezoekopdracht met de woorden "India video dorpelingen gooien stenen politie", vinden we twee artikelen in de Indiase pers die dezelfde video of afbeeldingen van deze video bevatten. Ze geven ook aan dat het incident in de staat Jharkhand plaatsvond.

In hun artikelen van respectievelijk 23 en 24 april, vermelden NDTV en India Today een identiek incident als de Twittergebruiker hierboven. Politieagenten werden aangevallen door een menigte in een dorp waar een 'mela' werd gehouden, een term die in India wordt gebruikt om te verwijzen naar een bijeenkomst of een feest.
Volgens journalisten van deze twee media ging de politie naar het dorp Bamni, in de staat Jharkhand, om de bijeenkomst te beëindigen.
Maar de onderhandelingen mislukten en de dorpelingen vielen de politie aan, sommigen gooiden met stenen. Volgens India Today zijn na de botsingen op vrijdag 23 april acht mensen gearresteerd.
Het NDTV-artikel bevat de volledige video van het incident. We zien een man enkele mensen met een stok slaan voordat deze hem achtervolgen. Sommigen gooien met stenen, en een politieagent wordt aangevallen.

Gecontacteerd door AFP, bevestigde de politie van de stad Nimdeh, welke ook de jurisdictie heeft over het dorp Bamni waar deze scène plaatsvond, dat deze gebeurtenissen geen verband hielden met enige vaccinatiecampagne.
"Het was een bijeenkomst die in het dorp werd georganiseerd en die de beperkingen van COVID-19 niet respecteerde omdat er honderden mensen aanwezig waren. Toen de politie hen kwam verwijderen, vielen ze aan", aldus een woordvoerder.
In een factcheck door India Today van 30 april 2021, legde een lokale correspondent in de staat Jharkhand uit dat hij niet op de hoogte is van recente aanvallen op gezondheidswerkers die verantwoordelijk waren voor vaccinatie.
2. De dood van een jonge man leidt tot onrust

In deze video zien we hoe een politieagent uit een witte auto verjaagd wordt door omstanders, die op hem inslaan met stokken. In de eerdere factcheck door AFP leverde een Engelstalige zoekopdracht op Facebook met de woorden "politie botsing India" de onderstaande publicatie op:
Dit is een verificatie die werd uitgevoerd door de factcheckdienst van het mediakanaal India Today. Verschillende berichten beweren dat de politieagent werd aangevallen in verband met de regionale verkiezingen begin mei. Maar volgens India Today is deze video in werkelijkheid opgenomen in januari 2021 na de dood van een jonge man in de Odisha-regio in het oosten van het land.
Door middel van een Googlezoekopdracht met de trefwoorden "odisha jeugd politie" vonden we artikelen van verschillende media die betrekking hadden op de onrust tussen de politie en de dorpelingen van Hatuari.
In deze tweet van 13 januari van het lokale mediakanaal Odisha TV, zien we dezelfde auto die het doelwit was van dorpelingen in de Facebookvideo in brand staan. In de onderstaande vergelijking kunnen we hetzelfde bord (1) en blauwe deuren (2 en 3) identificeren - waarmee de identieke locatie van de tweet en de Facebookvideo wordt bevestigd.

De OdishaTV-foto is gemaakt na de botsingen. In deze reportage van het lokale mediakanaal Kalinga TV, ook gepubliceerd op 13 januari, zien we een politieagent in een wit voertuig - dat nog niet in brand staat - wanneer dorpelingen hem beginnen te slaan en hij uit de auto wordt verjaagd, precies zoals in de Facebookvideo.

Lokale politiechef Jatin Panda spreekt in de reportage vanaf de 40ste seconde. Hij legt uit dat deze botsingen verband houden met een politieoperatie: "De politie was naar het dorp gegaan om personen te arresteren. Een jongen zat langs de kant van de weg en was misschien geschrokken toen hij de politie zag. Hij viel in een vijver en stierf uiteindelijk."
Volgens Kalinga TV, die inwoners van het dorp citeert, was de jongeman bij het huis van zijn zus toen de politie hem kwam ondervragen. Hij zou zijn gevlucht. "Terwijl de politie hem achtervolgde, viel hij in een nabijgelegen vijver en verdronk", schreef het mediakanaal. "De dood van de jongeman maakte de inwoners boos en ze staken de politieauto in brand", aldus dezelfde bron.
Gecontacteerd door AFP op 7 mei, bevestigde een woordvoerder van de lokale politie dat "deze gebeurtenissen oud zijn en niets te maken hebben met de vaccinatiecampagne".
3. Conflict met straatverkopers over coronamaatregelen

In deze video zien we een vechtpartij tussen handhavers en omstanders in een drukke straat. Door middel van een omgekeerde zoekopdracht van de video, kon AFP hier een nieuwsbericht traceren over de gebeurtenissen in de Times of India. Volgens het bericht waren de straten in Nalasopara (regio Mumbai) op 26 april vol met straatverkopers en werden "alle voorschriften van COVID-19 overtreden".
Toen vier handhavers ter plaatse verschenen om mensen te vragen te stoppen met zakendoen, werden de verkopers gewelddadig.
Vaccinatie in India
In tegenstelling tot de misleidende beweringen in de publicaties dat mensen in opstand komen tegen de autoriteit die vaccinaties “opleggen”, is vaccinatie tegen COVID-19 op dit moment in India niet verplicht, hoewel het sterk wordt aangemoedigd.
Het vaccinatieprogramma van India is op 1 mei uitgebreid naar alle volwassenen van 18 jaar en ouder, maar verschillende staten hebben gewaarschuwd dat er een tekort aan vaccins bestaat en dat de campagne wordt bemoeilijkt door administratieve rompslomp.
In dit stadium gebeurt de distributie van injecties niet via huis-aan-huis-campagnes, maar door registratie op een online platform, legt het Indiase ministerie van Volksgezondheid uit. Pas na registratie kan men zich laten vaccineren.

Het land heeft voor dit doel vaccinatiecentra opgezet, zichtbaar in deze AFP-video, gepubliceerd op 1 mei en de video hieronder van 29 april.
De lange wachtrijen suggereren dat velen in India gretig zijn om de prik te ontvangen, terwijl het aantal coronadoden in het land recordhoogtes bereikt.
De coronapandemie richt al enkele weken grote schade aan in India. Het dodental door het coronavirus in India overschreed op 12 mei de 250.000 , zoals AFP meldde in dit verhaal. Vergelijkingen van officiële gegevens met die van mensen aan de frontlinie suggereren dat het werkelijke aantal meerdere keren hoger ligt.
De piek in de coronacijfers wordt toegeschreven aan een nieuwe variant van het virus, gebrek aan medische voorraden en de voortijdige versoepeling van lockdowns, volgens berichten in The Guardian en National Geographic.
In een ander factcheck, waarin impotentie als gevolg van coronavaccinatie werd ontkracht, schreef AFP India op 7 mei dat er geen bewijs was dat mensen stierven als gevolg van de prik.
Volgens het Indiase ministerie van Volksgezondheid zijn meer dan 179 miljoen mensen gevaccineerd op 14 mei 2021. Op 29 maart lieten de overheidsstatistieken zien dat 180 mensen stierven nadat ze het vaccin hadden gekregen - 0,0001125 procent van degenen die destijds gevaccineerd waren - en er is geen bewijs dat de sterfgevallen verband hielden met de prik, aldus dit verslag in The Wire.
Diepgaande case studies van een aantal van de sterfgevallen na vaccinatie concludeerde dat "geen van hen te wijten waren aan de COVID-19-vaccinatie", aldus het Indiase ministerie van Volksgezondheid op 5 maart 2021.
Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?
Neem contact met ons op