Meerderheid van ondervraagden in panel wilde nieuwe coronamaatregelen, niet ontslag regering

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een zogenaamd screenshot van een Hart van Nederland artikel, waarin beweerd wordt dat driekwart van ondervraagden in een panel wil dat de regering opstapt, is de afgelopen drie dagen honderden keren gedeeld op Facebook. Het beeld is echter bewerkt. In de echte kop van het artikel staat dat driekwart van Nederlanders nieuwe anticoronamaatregelen wilde van de regering, niet hun ontslag. 

“De waarheid achter het nieuws!” aldus het bijschrift van een Facebook-post die sinds 12 oktober 2020 meer dan 600 keer gedeeld is. Eronder staat ogenschijnlijk een screenshot van een Hart van Nederland artikel met de kop “Driekwart van de Nederlanders wil dat het kabinet dinsdag opstapt” met daarbij een foto van minister-president Mark Rutte die een mondkapje afzet of op doet. 

Volgens het screenshot staat in de eerste alinea’s van het artikel dat een onderzoek onder 2.500 respondenten uit het “Hart van Nederland-panel” uitwees dat 76 procent van de ondervraagden het een “goed idee” vindt “als het kabinet aanstaande dinsdag al opstapt”. 

Hetzelfde screenshot verscheen hier, hier en hier in Facebook-posts en werd in totaal meer dan 900 keer gedeeld. 

Screenshot van de Facebook-post, gemaakt op 15 oktober 2020

De Facebook-post verscheen een dag voordat strenge nieuwe maatregelen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan werden aangekondigd op 13 oktober 2020, temidden van hoge besmettingsaantallen. De “gedeeltelijke lockdown” omvat onder andere het sluiten van de horeca en een verbod op evenementen en de verkoop van alcohol na 20.00 uur. 

Bewerkt screenshot

Het screenshot in de Facebook-post is bewerkt. Met het blote oog is direct te zien dat het woord “opstapt”, zowel in de kop als in de eerste alinea, in een ander lettertype staat dan de rest van de tekst. 

Een Google-zoekopdracht met de trefwoorden “Driekwart van Nederlanders wil dat het kabinet dinsdag opstapt Hart van Nederland” leidt naar dit artikel op de website van SBS6 nieuwsprogramma Hart van Nederland. De kop luidt: “Driekwart van de Nederlanders wil dat het kabinet dinsdag komt met nieuwe maatregelen.”

Het artikel is 11 oktober gepubliceerd. Ook de introductie van het artikel komt, met uitzondering van het woord “opstapt”, overeen met de misleidende Facebook-post. Er staat dat 76 procent van 2.500 ondervraagden uit het Hart van Nederland panel het een “goed idee” vindt “als het kabinet aanstaande dinsdag al komt met strenge nieuwe coronamaatregelen”.

Jeroen Jansen, eindredacteur online bij Hart van Nederland, bevestigde 15 oktober per e-mail aan AFP Factcheck dat het screenshot “een gephotoshopte versie” is van het artikel van 11 oktober. 

COVID-19