Медицински служители взима проба от носа, за да бъде направен PCR тест, Буенос Айрес, Аржентина, 28 май 2021 г. ( AFP / Juan Mabromata)

Amerikaanse gezondheidsautoriteiten stoppen niet met de PCR-test vanwege "onbetrouwbaarheid"

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Berichten met meer dan duizend interacties op sociale media beweren dat de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in een verklaring hebben erkend dat ze zullen stoppen met het gebruik van "de PCR-test" omdat het onbetrouwbaar zou zijn en geen onderscheid kan maken tussen het coronavirus en de griep (influenza). Dit is onjuist: de CDC heeft slechts de aanvraag van één type van de PCR-test teruggetrokken omdat daar niet langer genoeg vraag naar is. Ze riepen ook op om testen te gebruiken die zowel SARS-CoV-2 als influenzavirussen tegelijkertijd kunnen identificeren. De gezondheidsautoriteit zegt niet dat eerdere testen de twee virussen door elkaar halen.

Het onjuiste bericht op Twitter dat sinds de publicatie op 24 juli 2021 1300 likes kreeg en ook verspreid is op Facebook luidt: "CDC, het Amerikaanse RIVM, stopt met de pcr-test als middel om vast te stellen of iemand COVID heeft of niet vanwege de hoge onbetrouwbaarheid. Alle grond tot ‘maatregelen’ vervalt hiermee.”

De tekst in de tweet werd opnieuw gedeeld op Facebook, terwijl een vergelijkbare bewering verscheen op dit weblog, waar gesuggereerd werd dat de CDC pleit voor de stopzetting van alle PCR-testen. Een ander Facebookbericht beweert specifiek: "De test kan nl. het verschil niet aangeven tussen griep en corona.”

Deze berichten zijn misleidend. De CDC heeft de autorisatieaanvraag voor één type PCR-test teruggetrokken. Niet omdat de test onbetrouwbaar is, maar omdat er te weinig vraag naar is en omdat geavanceerdere procedures naar voren zijn gekomen die meerdere virussen tegelijkertijd kunnen detecteren. De misleidende beweringen circuleren in verschillende talen, zoals in het Engels en Fins, en werden geverifieerd door AFP USA.

Screenshot van de misleidende tweet, vastgelegd op 4 augustus, 2021

PCR-testen verwarren griep en corona niet

Gezondheidsdiensten over de hele wereld gebruiken de polymerase chain reaction (PCR)-testen om SARS-CoV-2 te detecteren, het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. De testen zijn tijdens de coronapandemie regelmatig het doelwit van valse beweringen.

In een recente CDC-aankondiging staat dat de gezondheidsautoriteit een verzoek voor Emergency Use Authorization (EUA), oftewel autorisatie voor gebruik in noodgevallen, terugtrekt bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) van een bepaald type PCR-test.

De aankondiging heeft alleen betrekking op de eigen PCR-test van de CDC, namelijk de 2019-nCoV Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel – een van de vele PCR-testen met autorisatie van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

Screenshot met enkele van de vele PCR-testen met Emergency Use Authorization (EUA) van de FDA, vastgelegd op 4 augustus 2021.

CDC-woordvoerster Jade Fulce vertelde AFP in juli 2021 dat de zet niet te wijten was aan een probleem met de betrouwbaarheid. In plaats daarvan nam de vraag naar de CDC-test af door de opkomst van geavanceerdere procedures, zei ze.

De valse beweringen dat de PCR-testen corona en influenza niet kunnen onderscheiden, zijn een verkeerde lezing van de CDC-aankondiging.

De aankondiging vermeldt dat de CDC "laboratoria aanmoedigt om de toepassing van een multiplexmethode te overwegen die de detectie en differentiatie van SARS-CoV-2- en influenzavirussen kan vergemakkelijken."

Fulce zei dat de gezondheidsautoriteit verwees naar testen die zowel SARS-CoV-2 als griepvirussen tegelijkertijd kunnen identificeren, en dat dit niet betekent dat eerdere testen de twee door elkaar hebben gehaald.

De berichten op sociale media resoneren met verhalen van coronasceptici die onjuiste beweringen verspreiden dat de CDC besmettingen en sterfgevallen van de griep toevoegt aan die van het coronavirus om de pandemie dodelijker te laten lijken.

PCR-test nog steeds de "gouden standaard"

Jim McKinney, een woordvoerder van de FDA, vertelde AFP op 27 juli dat PCR-testen nog steeds worden beschouwd als de beste manier om te testen op Sars-CoV-2.

"De FDA heeft geen enkele verklaring afgegeven die de betrouwbaarheid van de PCR-testresultaten in het algemeen in twijfel trekt," zei hij.

"Tot op heden heeft de FDA meer dan 300 testen en testkits goedgekeurd om COVID-19 te diagnosticeren, waarvan vele PCR-testen zijn. PCR-testen worden over het algemeen beschouwd als de 'gouden standaard' voor de diagnose van COVID-19," voegde McKinney eraan toe.

Ana Santos Rutschman, assistent-professor aan het Centre for Health Law Studies van de Saint Louis University, zei dat EUA's bedoeld zijn om tijdelijk te zijn.

"De CDC keurt een ander type test goed, maar zegt niets over PCR-testen [in het algemeen]", zei Rutschman.

Jennifer Piatt, een onderzoeker aan het Arizona State University Center for Public Health Law and Policy, is het daarmee eens:

"Niets in de verklaring van de CDC wijst erop dat de test COVID-19 verwart met influenza, of dat PCR-testen dat in het algemeen doen. Argumenten die het tegendeel beweren, geven een verkeerde voorstelling van de taal van de CDC", zei ze.

In plaats daarvan "geeft de verklaring eenvoudigweg de steun van CDC aan voor testen die zowel griep als COVID-19 kunnen detecteren om tijd en middelen te besparen", zei Piatt, die ook senior advocaat is bij het Network for Public Health Law.

AFP Factcheck ontkrachtte andere onnauwkeurige beweringen over PCR-testen. De valse bewering dat de PCR-test geen onderscheid kan maken tussen SARS-CoV-2 en de griep, circuleerde al in juli 2020. We ontkrachtten ook beweringen dat Zweden ermee stopte en dat de wattenstaafjes stiekem gebruikt konden worden om mensen te vaccineren.

Vertaling en aanpassing:
COVID-19