Nee, kinderen in Toronto zijn niet "gegijzeld" om ze zonder ouderlijke toestemming te vaccineren

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Verschillende blogposts beweren dat kinderen in Canada gelokt werden met gratis ijsjes – of zelfs "gegijzeld" werden – om hen te vaccineren tegen corona zonder toestemming van hun ouders. Deze misleidende beweringen zijn gebaseerd op een video die uit zijn verband is getrokken: het fragment toont hoe de politie een groep anti-vaccinatiedemonstranten – geen ouders – verhindert een plein in Toronto te betreden waar coronavaccins worden toegediend. Hoewel een lokale wet geen toestemming van de ouders vereist voor het vaccineren van kinderen in Toronto, vertelde de organisator van de vaccinatiekliniek aan AFP dat alle minderjarigen werden vergezeld door een ouder op de dag dat de pop-up-kliniek opereerde.

Een video toont naar verluidt ouders die demonstreren "tegen een lagere school waar hun kinderen gegijzeld werden door de overheid die hen met een ijsje probeerde om te kopen om zich te laten vaccineren". De video verscheen onder andere in deze blogpost, gepubliceerd op 26 mei en sindsdien ruim 130 keer gedeeld.

In de video is een kleine groep mensen te zien die naar de politie schreeuwt terwijl zij op afstand gehouden worden. Volgens het verhaal lokt de Canadese regering kinderen om ze te "injecteren met hun giftige gif".

Een minder extreme maar tevens misleidende versie van het verhaal omschrijft de gebeurtenis als volgt: "De autoriteiten in Ontario lokten kinderen met ijsjes naar een coronapriklocatie, om zich daar zonder toestemming van hun ouders te laten inenten."

De verhalen citeren een tweet waarin alle buurtbewoners uitgenodigd werden voor een eerste Pfizer-prik op het "Nathan Phillips Square" in Toronto, Canada op 23 mei 2021. Hierbij boden de organisatoren de gevaccineerden een gratis ijsje en livemuziek aan.

De bewering dat het in deze video om de ouders gaat die geen toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie van hun kinderen circuleert in verschillende talen, zoals in het Engels en Pools. De bewering werd ontkracht door AFP Canada.

Screenshot van een van de blogposts

Vaccinatie in Toronto

Begin mei gaf Canada toestemming voor het gebruik van het Pfizer-BioNTech-vaccin voor kinderen van 12 jaar en ouder. Begin juni had bijna 57 procent van de Canadese bevolking ten minste één injectie met een COVID-19-vaccin gekregen.

De stad Toronto kondigde aan dat het op 23 mei een pop-up-kliniek zou openen om "de toegang te verbeteren tot degenen die het meest behoefte hebben aan een vaccin", met name mensen uit risicowijken. Dit evenement stond open voor mensen van 12 jaar en ouder.

Zodra het evenement werd aangekondigd, kondigden anti-vaccinatiegroepen een protest aan tegen het evenement op sociale media, zoals te zien is in deze afbeelding die gedeeld is op Twitter.

Screenshot van de tweet waarin de demonstratie wordt aangekondigd, vastgelegd op 9 juni 2021

Ouders werden niet weggehouden van hun kinderen

AFP liet de video zien aan Gillian Howard, een woordvoerster van het "University Health Network", dat samenwerkte met de stad Toronto om de vaccinatiekliniek te organiseren. Ze vertelde aan AFP dat ze op de hoogte waren van de aangekondigde demonstratie.

"Er was van tevoren op sociale media informatie dat de kliniek het doelwit zou zijn van verschillende groepen, waaronder die tegen het dragen van mondkapjes, tegen vaccinatie in het algemeen en die tegen de vaccinatie van kinderen ouder dan 12 jaar."

Maar beweringen dat ouders verhinderd werden om bij kinderen te zijn die ervoor kozen om gevaccineerd te worden, zijn "onzin", zei Howard.

COVID-19-vaccins zijn volgens de blogposts en de demonstranten in de video schadelijk - ook voor kinderen. Op dit moment is daar echter geen bewijs voor.

Het specifieke vaccin dat in dit geval werd toegediend, was van Pfizer-BioNTech, ook bekend als Comirnaty. Na uitgebreide studies is het door de Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) reeds veilig bevonden voor mensen van 16 jaar en ouder. Het geneesmiddelenbureau heeft onlangs ook het gebruik aanbevolen bij kinderen van 12 tot 15 jaar, omdat "de voordelen van Comirnaty bij kinderen van 12 tot 15 opwegen tegen de risico's." Gezondheidsautoriteiten blijven controleren op signalen van zeldzame bijwerkingen.

De politie van Toronto vertelde AFP op 9 juni dat "de politie op de hoogte was van demonstranten buiten. We waren aanwezig om toezicht te houden, de vrede te bewaren en de openbare veiligheid te waarborgen. Er zijn geen arrestaties verricht."

Gevraagd naar de reden waarom het evenement ijs aanbood, vertelde Howard: "Deze kliniek had – net als veel andere klinieken – ijs voor degenen die waren ingeënt en muziek, zodat er iets gebeurde terwijl mensen wachtten."

Toestemming van ouders

Toronto's Associate Medical Officer van Volksgezondheid, Dr. Vinita Dubey, vertelde in een e-mail dat er binnen het kader van de Health Care Consent Act in Ontario (de betreffende Canadese Provincie) geen minimumleeftijd bestaat om toestemming te geven voor een medische behandeling, met inbegrip van vaccinatie.

"De zorgverlener die het vaccin toedient, moet de jongeren in staat achten hun beslissing te begrijpen. Dit betekent dat de jongere het vaccin begrijpt, waarom het wordt aanbevolen en wat de risico's en voordelen zijn als ze accepteren of weigeren te worden gevaccineerd", zei Dubey.

"Ouders en voogden worden aangemoedigd om hun kind te vergezellen en zullen hun kind gedurende de gehele kliniekervaring kunnen vergezellen", voegde ze eraan toe.

Woordvoerster Howard van het University Health Network benadrukte: "Momenteel willen alle clinici dat kinderen vergezeld worden door ouders" in de provincie Ontario. Ze vervolgde: "Iedereen die die dag werkte of naar de kliniek ging, zei dat kinderen werden vergezeld door hun ouders. Het is de verantwoordelijkheid van de clinici om toestemming te verkrijgen om ervoor te zorgen dat mensen het toestemmingsproces begrijpen – en in het geval van kinderen, dat als de ouders toestemming geven, er ook toestemming is van elk kind ouder dan 12 jaar."

Het is niet de eerste keer dat verhalen over gedwongen vaccinatie circuleren op sociale media. In april 2021 onderzocht AFP Canada een valse bewering dat medische autoriteiten van deur tot deur gingen om mensen te dwingen tot vaccinatie in Ontario. In Nederland circuleerde eerder het verzonnen verhaal dat kinderen "stiekem" gevaccineerd zouden worden door middel van "pleistervaccins".

Vertaling en aanpassing:
COVID-19 VACCINS