Virologe Shi Zhengli (L) in het BSL4-laboratorium in Wuhan, op 23 februari 2017 (AFP / Johannes Eisele)

Het Wuhan-lab is van de Chinese overheid en GSK is niet de eigenaar van Pfizer

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een bewering dat een biologisch laboratorium in Wuhan eigendom is van GlaxoSmithKline (GSK) en via verschillende connecties gelinkt is aan farmaceutisch bedrijf Pfizer, vermogensbeheerder BlackRock, Microsoft en Bill Gates is meer dan 5.000 keer op Facebook gedeeld sinds 30 november 2020. De post bevat meerdere onjuistheden. Het Wuhan Instituut voor Virologie (WIV) heeft geen relatie met GSK, en is eigendom van de Chinese regering. Hoewel GSK en Pfizer twee jaar geleden een joint venture aankondigden, zijn ze niet gefuseerd en zijn ze nog altijd concurrenten. 

TOEVALLIG. Het Chinese biologische laboratorium in Wuhan is eigendom van Glaxo! Die is toevallig eigenaar van Pfizer! (degene die het vaccin produceert!)” begint één van de Facebook-posts, op 1 december 2020 gepubliceerd en sindsdien meer dan 650 keer gedeeld. De post beschrijft een zogenaamde keten die twee farmaceutische bedrijven verbindt met internationale verzekeringsgroep AXA, vermogensbeheerder BlackRock, en de miljardairs Bill Gates en George Soros.

Screenshot van de Facebook-post, gemaakt op 7 december 2020

Het is één van meer dan 20 Facebook-posts die de verbanden leggen. In totaal werd het bericht meer dan 5.000 keer gedeeld in het Nederlands, bijvoorbeeld hier, hier en hier. Dezelfde beweringen werden duizenden keren gedeeld in Facebook-posts in andere talen, waaronder Spaans, Duits en Servisch, en op Twitter (bijvoorbeeld hier en hier). 

De eerste versie die AFP Factcheck kon vinden is deze Italiaanse post, gepubliceerd op 12 november 2020 door een Facebook-gebruiker genaamd Francesca Iannotta, met een naamsvermelding voor ene Giuseppe Renda onder het verhaal. 

Een Google-zoekopdracht naar deze naam leidt naar een medewerker van Pfizer in Italië, volgens zijn LinkedIn profiel. AFP zocht meermaals contact met hem, maar had op het moment van publicatie van dit artikel nog geen antwoord ontvangen. 

Die keten die wordt beschreven in de post lijkt verschillende onbewezen complottheorieën aan elkaar te willen rijgen. Het gaat om verhalen die sinds de uitbraak van de Covid-19 pandemie de ronde doen, bijvoorbeeld dat het nieuwe coronavirus werd gecreëerd of ontsnapte in het Wuhan-lab, dat het gepland was door een mondiale elite waartoe Gates en Soros behoren, en dat het bedoeld is om farmaceutische bedrijven te verrijken. Verschillende beweringen in de post kloppen echter niet, waardoor de vermeende keten al snel wordt verbroken. 

Het Wuhan Instituut voor Virologie

Verschillende theorieën beweren dat het nieuwe coronavirus werd gecreëerd in of ontsnapte uit het BSL4-laboratorium van het WIV. BSL4 staat voor biosafety level 4, het hoogste veiligheidsniveau voor een biologisch laboratorium. Amerikaanse president Donald Trump zei in april dat hij “bewijs heeft” dat de pandemie afkomstig is uit het instituut, maar heeft dit bewijs nooit laten zien. AFP Factcheck heeft al verschillende beweringen dat het virus werd gecreëerd in een lab, of vervaardigd met menselijke tussenkomst, ontkracht. 

Het onderzoeken van wie het WIV en het BSL4-laboratorium in eigendom heeft toonde geen enkele relatie aan met het farmaceutische bedrijf GSK. Volgens dit artikel, in 2017 gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Nature, werd de bouw van het lab in 2003 goedgekeurd door de Chinese Academie voor Wetenschappen (CAS) en werd deze voltooid met hulp van het Franse internationale onderzoekscentrum voor infectieziekten (CIRI).

Screenshot van de website van WIV, gemaakt op 8 december 2020

Het BSL4-laboratorium werd in 2015 geïnaugureerd. Volgens dit persbericht werd het lab geïnaugureerd door CAS en de Nationale commissie voor gezondheid en gezinsplanning van de Volksrepubliek China, bekostigd door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en ontworpen door Frankrijk en China. GSK werd niet genoemd in het persbericht. 

AFP Factcheck zocht contact met het WIV, maar had op het moment van publicatie van dit artikel nog geen antwoord ontvangen. 

Ook op de webpagina’s met informatie over het WIV wordt geen melding gemaakt van deelname door een buitenlands bedrijf aan het lab. Het instituut is onderdeel van CAS, een Chinees overheidsorgaan. 

Ook op de bedrijfspagina van GSK in China wordt niets gezegd over deelname aan de WIV of een ander centrum in Wuhan. De multinational GSK heeft twee joint ventures in China en is aanwezig in de steden Shanghai, Beijing en Tianjin.

Luchtfoto van het BSL4-laboratorium in Wuhan, China, op 27 mei 2020 (Hector Retamal / AFP)

GSK en Pfizer

De Facebook-post beweert vervolgens dat GSK ook eigenaar is van farmaceutisch bedrijf Pfizer, één van de bedrijven die een vaccin tegen Covid-19 heeft ontwikkeld

Volgens CNN Money is The Vanguard Group de grootste aandeelhouder van Pfizer, met 7,67 procent van de aandelen. GlaxoSmithKline komt niet voor op de lijst gepubliceerd door CNN. 

Een woordvoerder van Pfizer bevestigt aan AFP Factcheck dat de bewering dat GSK eigenaar is van het farmaceutische bedrijf “niet correct” is. “Pfizer is GEEN eigendom van Glaxo! Pfizer is een beursgenoteerd bedrijf op de New York Stock Exchange,” aldus woordvoerder Dervila Keane in een e-mail aan AFP Factcheck ontvangen op 7 december 2020.   

In december 2018 kondigden de twee bedrijven een joint venture aan en in 2019 creëerden ze het bedrijf Gsk Consumer Healthcare, dat zich richt op consumentengezondheidszorg met merken als Voltaren, Panadol en Advil. De samenwerking betekent echter niet dat het ene bedrijf opgekocht is door de ander; Pfizer en GSK zijn nog altijd concurrenten in de farmaceutische sector. 

BlackRock, Soros, AXA, Winterthur

De Facebook-post beweert vervolgens dat Pfizer beheerd wordt door BlackRock, die ook de financiën beheert van de Open Society Foundation opgericht door George Soros, die zelf Franse verzekeringsmaatschappij AXA “dient”. Volgens de post is AXA eigenaar van het Duitse bedrijf Winterthur, wat het lab gebouwd zou hebben. 

Soros, financier en filantroop, is een populair doelwit van complottheoretici. AFP Factcheck ontkrachtte eerder al beweringen dat hij gearresteerd was voor inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, dat hij heeft gezegd “zwarte haatgroeperingen” te financieren en dat zijn stichting adverteerde voor “professionele anarchisten”.

BlackRock is ‘s werelds grootste vermogensbeheerder. Het bezit zodoende aandelen in tienduizenden bedrijven (waaronder Pfizer) en heeft duizenden investeerders, waaronder Soros.

Een zoekopdracht op de website van de Open Society Foundation, opgericht door Soros, toont aan dat er geen vermeldingen zijn van de Franse verzekeraar AXA die verband houden met geldtransacties. AXA wordt alleen genoemd als voorbeeld in een paper over private rechtszaken als middel om corruptie te voorkomen. De filantropische organisatie van Soros  komt ook niet voor in de organogrammen van AXA.

Winterthur Group was een Zwitserse (niet Duitse) verzekeraar die in 2006 door AXA werd overgenomen. Een Google-zoekopdracht naar Winterthur en Wuhan levert geen resultaten op over de vermeende bouw van het laboratorium door de verzekeringsmaatschappij.

Duitse verzekeringsmaatschappij Allianz wordt ook genoemd in de post en zou zogenaamd het lab in China gekocht hebben. Dit is weinig logisch, aangezien de eerste zin in de post beweert dat het lab van GSK is. Allianz geeft op hun website aan dat ze in China kantoren hebben in Beijing, Shanghai en Guangzhou. Er staat nergens dat het bedrijf een laboratorium in Wuhan zou hebben. 

Bill Gates

De post legt ook een verband tussen BlackRock en Bill Gates, die naar verluidt een Pfizer-aandeelhouder is en “eerste sponsor” van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Net als Soros wordt ook de Microsoft-oprichter en filantroop Gates vaak gezien als boeman door complottheoretici. Hij is onder andere beschuldigd van het creëren van de pandemie en zou een wens koesteren om tot 15 procent van de wereldbevolking te elimineren.

Pfizer ontving geld van het strategisch investeringsfonds van de Bill & Melinda Gates Foundation. Het geld werd geïnvesteerd in het farmaceutische bedrijf voor het uitbreiden van toegang tot Sayana, een injecteerbaar anticonceptiemiddel, in ontwikkelingslanden. De Gates Foundation berichtte in september 2020 ook samen te werken met bedrijven waaronder Pfizer aan de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19. De Gates Foundation en de Gates komen echter niet voor in de lijst van de grootste aandeelhouders van Pfizer.  

Pfizer aandeelhouders:

Een screenshot van Pfizer’s grootste aandeelhouders, genomen op 8 december 2020 van marketscreener.com

De Gates Foundation is één van de grootste bijdragers aan de WHO en is goed voor 11,65 procent van het geld dat de organisatie ontvangt. Het is echter onjuist dat de stichting de “eerste sponsor” is; dat is de Duitse regering, die 12,18 procent van de inkomsten levert. 

Kortom, niets bewijst dat het laboratorium in Wuhan eigendom is van het bedrijf GSK, noch dat het farmaceutische bedrijf de eigenaar zou zijn van Pfizer. Er zijn ook geen berichten te vinden die bevestigen dat er een verband bestaat tussen Winterthur en AXA met het lab. 

Vermogensbeheerder BlackRock is wel aandeelhouder van Pfizer en George Soros is inderdaad investeerder in BlackRock. Bill en Melinda Gates investeerden in Pfizer voor de ontwikkeling van concrete projecten, maar behoren niet tot de grootste aandeelhouders. 

 
Vertaling en aanpassing:
COVID-19 VACCINS BILL GATES George Soros