Het St. Antonius ziekenhuis staat niet leeg en is niet uitgerust voor coronapatiënten

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Facebook-posts die beweren dat een ziekenhuis in Woerden “bijna leeg” staat en beschikt over “complete beademingsinstallaties” die staan te wachten op gebruik zijn duizenden keren gedeeld. De beweringen zijn onjuist. Het St. Antonius ziekenhuis in Woerden behandelt momenteel patiënten in polikliniekenen en huist meerdere andere zorgpartijen. Het ziekenhuis heeft suggesties dat het dienst zou kunnen doen als noodvoorziening van de hand gewezen, omdat het niet over de juiste apparatuur en personeel beschikt. 

De posts gaan sinds eind maart bij tijd en wijle rond op Facebook en zijn al meer dan 9.500 keer gedeeld, bijvoorbeeld hier, hier en hier. Nieuwe posts doken eind oktober weer op. In de posts staat een foto van een ziekenhuisgebouw onder de tekst, “waarom niet Rutte. Dit ziekenhuis staat bijna leeg (Woerden). Mijnheer Rutte, waarom kan dit niet ingericht worden voor coronapatiënten, er staan complete beademingsinstallaties te wachten op gebruik. Als we dit nou allemaal even delen.”

Een screenshot van een van de Facebook-posts, gemaakt op 2 november 2020

De posts werden de afgelopen weken weer veel gedeeld, terwijl Nederland te maken had met een tweede golf van coronabesmettingen. In de week van 21 tot en met 27 oktober werden er 67.542 nieuwe gevallen van Covid-19 gemeld, volgens het RIVM. Er werden 1.739 ziekenhuisopnames gemeld, waarvan 333 op de intensive care. Op 2 november 2020 werden 8.360 nieuwe besmettingen gemeld. Op dat moment lagen er 2.545 mensen met het nieuwe coronavirus in het ziekenhuis, waarvan 587 op de intensive care. 

Rianne Beukelman, woordvoerder voor het St. Antonius ziekenhuis, vertelde AFP Factcheck dat de beweringen in de Facebook-posts niet kloppen. Het ziekenhuis heeft drie hoofdlocaties: in Utrecht, Nieuwegein en in Woerden. “Locatie Woerden staat, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, zeker níet leeg (nu niet en in maart ook niet). We hebben daar verschillende poli's en daarnaast huizen zorgpartijen als het Zorgpension, de Sint Maartenskliniek en Daan Theeuwes Centrum in onze Woerdense locatie,” vertelt Beukelman in een e-mail ontvangen op 29 oktober 2020. 

Volgens Sandra van Dulmen, ook woordvoerder bij het ziekenhuis, ligt de locatie in Woerden in werkelijkheid “zo goed als vol”. “Er staat bijna niks leeg op dit moment,” vertelt ze AFP Factcheck telefonisch op 2 november 2020. Gevraagd naar de bewering of er “beademingsinstallaties” staan te wachten op gebruik zegt van Dulmen, “dat klopt niet. De apparatuur die afgeschreven was is weggehaald en apparatuur die nog wel goed te gebruiken is, is naar onze andere twee ziekenhuislocaties in Utrecht en Nieuwegein gegaan, dus in Woerden staat niets wat te gebruiken is op dit moment.”

Het ziekenhuis in Woerden sloot de verpleegafdelingen nadat het voormalige Hofpoortziekenhuis fuseerde met het St. Antonius ziekenhuis, dat al locaties had in Utrecht en Nieuwegein. In een bericht op de website van het St. Antonius ziekenhuis staat, “vanaf 17 januari [2018] worden er in St. Antonius Woerden geen patiënten meer op de verpleegafdelingen opgenomen; vanaf dan vinden er in Woerden alleen nog dagbehandelingen plaats.”

Beukelman wijst suggesties op sociale media dat de locatie in Woerden gebruikt zou kunnen worden als noodvoorziening voor coronapatiënten van de hand. “Locatie Nieuwegein is het meest geschikt om coronapatiënten op te vangen. Daar hebben we de beschikking over de meeste isolatieruimtes en een uitgebreide intensive care afdeling met bijbehorend deskundig personeel. Die faciliteiten en capaciteit hebben we in Utrecht minder en in Woerden niet,” zegt ze. Van Dulmen bevestigt dat St. Antonius momenteel coronapatiënten verzorgt in de locatie in Nieuwegein. 

Op 24 maart 2020 publiceerde Algemeen Dagblad een artikel waar het St. Antonius al in ging op de oproepen om een noodvoorziening te openen in Woerden. “Het zijn niet zozeer de locaties die voor ons het probleem vormen, maar vooral de directe beschikbaarheid van bijvoorbeeld beademingsapparatuur én het personeel,” zei woordvoerder Marie Jeanne Douven toen. 

Nederland is één van meerdere Europese landen die momenteel een tweede golf van coronabesmettingen doormaken. Duitsland, België en Frankrijk voerden in de afgelopen dagen nieuwe maatregelen door om nieuwe besmettingen met Covid-19 in te perken. Op 3 november stond het dodental door het nieuwe coronavirus op meer dan 1,2 miljoen wereldwijd en waren er meer dan 46,5 miljoen besmettingen gemeld, volgens cijfers bijgehouden door AFP.

 
COVID-19