Deze video toont Roemeense politie die voetbalfans arresteert, niet Franse politie die ingrijpt nadat Marokkanen op medereizigers spugen

  • Dit artikel is meer dan een jaar oud.
  • Gepubliceerd op 17 november 2020 om 15:13
  • Leestijd: 3 min
  • Door: Marion DAUTRY, AFP Belgrado
Een video van ME’ers die met geweld passagiers uit de metro slepen is in een paar dagen tijd duizenden keren gedeeld op Facebook met de bewering dat het gaat om politie in Parijs die optreedt nadat “Marokkanen” op medepassagiers spuugden. Dit is onjuist. De video is opgenomen in Boekarest, Roemenië, en toont hoe voetbalfans gearresteerd worden voorafgaand aan een wedstrijd in oktober.

“In de metro van Parijs waren meerdere Marokkaanse jongeren zonder masker, die de andere reizigers bespuugden,” begint één van de Facebook-posts, hier gepubliceerd op 13 november 2020 en sindsdien meer dan 1.600 keer gedeeld. “De politie heeft dat doeltreffend opgelost. Dat zouden ze hier ook moeten doen.”

Een ongeveer 80 seconden durende video laat zien hoe politie een metro binnengaat en verschillende passagiers hardhandig naar buiten trekt en tegen de grond gooit. De bewering dat het Franse politie is die Marokkanen arresteert nadat ze op medepassagiers spuugden werd ook hier gedaan, en hier met een vergelijking tussen Brussel en “Parijs”. De posts werden in totaal meer dan 3.600 keer gedeeld.

Image
Screenshot van een van de Facebook-posts, gemaakt op 16 november 2020

Dezelfde video verscheen eerder op sociale media met de bewering dat de passagiers uit de metro werden gesleept omdat ze geen mondkapje droegen, in onder andere Engels, Spaans en Servisch

Deze beweringen zijn onwaar. De video is opgenomen in de Roemeense hoofdstad Boekarest en toont politie die op 2 oktober 2020 voetbalsupporters arresteert.

Politie botst met hooligans

Een omgekeerde beeldzoekopdracht met stills uit de video, gemaakt met de InVID-WeVerify tool, leidde terug naar Roemeense Facebook-posts met de video, zoals op deze pagina van politieke partij Alternativa Dreaptă. In het bijschrift staat dat de beelden tonen hoe Roemeense politie voetbalfans arresteert en citeert Georgian Enache, politiewoordvoerder in Boekarest, die uitlegt waarom dit zo gewelddadig verliep. 

Dit leidde ons naar Enache’s persverklaring van 2 oktober 2020, die de gebeurtenissen op de video bevestigt. “De gendarmes grepen de gewelddadige personen en arresteerden ze snel. Omdat we informatie hadden dat ze botte voorwerpen, koude wapens, hadden, wilden we een krachtig en snel optreden met maximale efficiëntie om de andere passagiers te beschermen,” zei hij.

De video werd ook gepost op Twitter door Roemeense voetbalexpert Emanuel Roşu en op Facebook door sportjournalist Cristian Scutariu en een Roemeense politievakbond. We vonden ook een langere versie van de video met meer context. 

Het AFP-bureau in Boekarest checkte de audio van de video en bevestigde dat de agenten Roemeens spreken. Ze roepen bevelen zoals “opriti!” (stop), “iesiti afara” (eruit), “hai, hai” (kom op), “jos” (omlaag), “culcat” (liggen) en “pune-le catuse” (handboeien om).

Fans van CSA Steaua București en Dinamo București troffen elkaar op 2 oktober bij het stadion, voorafgaand aan een wedstrijd die uiteindelijk werd gewonnen door CSA Steaua. Volgens een verklaring door de politie wilden “sommige supporters met elkaar vechten” en probeerden agenten een groep CSA Steaua supporters te blokkeren “die met de metro op weg waren naar het Stefan cel Mare station, waar ze van plan waren te hergroeperen (met andere supporters) om naar het stadion te reizen en geweld te veroorzaken.”

Roemeense media berichtten hier, hier en hier over de gebeurtenissen. De politie meldde later dat ze deze wapens in beslag namen. 

Foto’s en video’s van het Ştefan cel Mare metrostation, gepubliceerd door Foursquare en Google Maps gebruikers, laten dezelfde metro, vloer en gele borden zien als in de video. De metro zelf lijkt een model van Bombardier, dat gebruikt wordt door het metronetwerk van Boekarest.

Image
Screenshots van de video (links), het Ştefan cel Mare metrostation van Google Maps (midden) en de website van Bombardier (rechts), gemaakt op 3 november 2020

Er werden meer foto’s gedeeld van dezelfde gebeurtenissen, bijvoorbeeld hier. Het harde optreden leidde tot veel reacties, zoals kritiek op het gewelddadige optreden van de agenten tegen burgers aan de hand van informatie dat ze van plan waren geweld te plegen. 

 

Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?

Neem contact met ons op