Een zorgmedewerker verzamelt een monster voor een coronatest in Quiberon, Frankrijk, op 27 juli 2020. (AFP / Fred Tanneau)

Gezondheidsexperts zeggen dat de Covid-19 test veilig is en de bloed-hersenbarrière niet beschadigt

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Verschillende posts die honderden keren zijn gedeeld op Facebook beweren dat het uitstrijkje uit de neus tijdens een coronatest de bloed-hersenbarrière kan beschadigen. Deze bewering klopt niet. Experts zeggen dat de Covid-19 test niet in aanraking komt met de laag cellen die de bloedsomloop scheidt van het hersenvocht, en geen risico vormt voor de gezondheid. 

Beweringen dat de coronatest een risico vormt voor de bloed-hersenbarrière werden gemaakt in dit Viruswaanzin België artikel, dat honderden keren werd gedeeld op Facebook zoals hier, hier en hier. De kop van het artikel beweert dat de “Covid-19 test ronduit gevaarlijk” is. Vervolgens staat er dat “de plek vlak naast het bot waar ze ‘een monster halen’ voor de Covid-19 test” de bloed-hersenbarrière heet en dat het beschadigen van deze barrière kan leiden tot een hersenontsteking. 

Screenshot van één van de Facebook-posts, gemaakt op 28 juli 2020

Een soortgelijke bewering wordt gemaakt in deze post, meer dan 300 keer gedeeld, waarin staat dat de bloed-hersenbarrière “gepasseerd wordt” tijdens de test.

Screenshot van een Facebook-post die beweert dat het wattenstaafje de bloed-hersenbarrière ‘passeert’ tijdens een coronatest, gemaakt op 28 juli 2020

Beweringen dat de test op Covid-19 een risico vormt voor de bloed-hersenbarrière verschenen ook op Facebook in andere talen, waaronder Engels, Deens, Pools en Portugees

De meestgebruikte coronatest in Nederland is een PCR-test, of polymerase-kettingreactietest, waarvoor een uitstrijkje uit de neus en keel nodig is, volgens de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

Experts vertelden AFP Factcheck dat het uitstrijkje uit de neus veilig is en de bloed-hersenbarrière niet kan beschadigen. 

De bloed-hersenbarrière is een systeem dat de hersenen beschermt tegen gifstoffen en bacteriën. De website van het Nederlands Herseninstituut legt uit dat een netwerk van bloedvaten van de hersenen “gevoerd” is met een laag cellen die een “zo goed als ondoordringbare lijn tussen hersenen en bloedbaan” vormen. 

“Het wattenstaafje wordt niet op de bloed-hersenbarrière geplaatst, brengt deze niet in gevaar en vormt dus geen bedreiging voor ons zenuwstelsel,” zegt John Dwyer, immunoloog en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van New South Wales, Australië, per email tegen AFP Factcheck. 

Dwyer voegt toe dat hoewel de PCR-test “tijdelijk onaangenaam” kan zijn, er “geen manier is waarop een simpel wattenstaafje de bloed-hersenbarrière kan beschadigen”. 

John Mathews, epidemioloog aan de Universiteit van Melbourne, zegt ook dat de PCR-test “de bloed-hersenbarrière op geen enkele manier in gevaar brengt”. 

“Routinematige nasofaryngeale uitstrijkjes, om te testen op andere virussen of voor andere laboratoriumresultaten, worden al vele jaren veilig verzameld,” zei hij op 10 juli in een email aan AFP.

Onjuiste beweringen over coronatests werden ook hier en hier ontkracht door AFP. 

Vertaling en aanpassing:
COVID-19