Billboard van Nieuw-Zeelandse Labour Party over "kerstbooster" tegen COVID-19 is digitale bewerking

  • Dit artikel is meer dan een jaar oud.
  • Gepubliceerd op 10 december 2021 om 15:52
  • Laatst bijgewerkt op 13 december 2021 om 10:28
  • Leestijd: 4 min
  • Door: Clémence OVEREEM, AFP Nederland
Een foto die begin december duizenden keren over de hele wereld is gedeeld toont een reclamebord met de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (Labour) en een uitnodiging voor een "kerstbooster" om "tot zes maanden aan vrijheden" te ontvangen. Dit is echter een beeldmanipulatie van een foto uit 2020 in aanloop naar de parlementsverkiezingen in oktober dat jaar – maanden voordat coronavaccins beschikbaar waren.

"Vergeet niet om je kerstbooster te boeken! Elke booster geeft je tot zes maanden aan vrijheden!", luiden vetgedrukte letters op een billboard, naast een foto van de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Het bord bevat ook de tekst "No Jab No Job", wat suggereert dat vaccinatie noodzakelijk is om in het land te werken.

De foto is sinds 6 december 2021 in meerdere talen gedeeld op social media, zoals in het Roemeens, Italiaans, Portugees en Macedonisch. Dit Engelse Facebookbericht werd meer dan 2000 keer gedeeld en deze Engelse Instagrampost ontving meer dan 4500 likes.

De foto circuleert ook in Nederlandse berichten, zoals op Facebook en Twitter. Meerderen nemen de gemanipuleerde foto serieus: "Gekke tijden", reageert een Facebookgebruiker, en "Als dat hier gaat gebeuren breekt de pleuris uit dus dat durven ze echt niet", zegt een ander.

Image
Screenshot van een van de misleidende berichten op social media, vastgelegd op 8 december 2021

Foto van billboard is gemanipuleerd

Door middel van een omgekeerde zoekopdracht met Google kon AFP hier een ongewijzigde versie van de foto terugvinden op een website met verkiezingsadvertenties in Nieuw-Zeeland met de titel "Labour Party – 2020 General Election".

Image
Screenshot van de originele foto op electionads.org.nz, vastgelegd op 9 december 2021

Met behulp van Photoshop heeft AFP de gewijzigde foto uitgelijnd met het origineel. De wijzigingen worden duidelijk in onderstaande vergelijking:

Het oorspronkelijke reclamebord was een politieke advertentie voor de parlementsverkiezingen in Nieuw-Zeeland van 17 oktober 2020. "Let's Keep Moving" was de slogan die werd gebruikt door de Labour Party, zoals te zien is in andere afbeeldingen.

Dit betekent dat de oorspronkelijke boodschap niets te maken had met boosterprikken; de advertentie werd maanden voor de beschikbaarheid van coronavaccins opgehangen. Nieuw-Zeeland begon de bevolking te vaccineren in februari 2021.

Een grondige online zoektocht leverde geen bewijs op dat de partij een uitnodiging voor een "kerstbooster" heeft verspreid om "tot zes maanden aan vrijheden" te verdienen.

In reactie op vragen over de authenticiteit van de advertentie bevestigde een woordvoerder van het Nieuw-Zeelandse kabinet aan AFP op 12 december dat het billboard "nep" was.

Boostervaccinatie

De foto circuleert op een moment dat zogenaamde boosterprikken – een extra vaccinatie tegen COVID-19 – over de hele wereld worden toegediend om de bescherming tegen de ziekte veroorzaakt door SARS-CoV-2 te verhogen, omdat het effect van eerdere doses na verloop van tijd afneemt.

Op 25 november 2021 stelde de Europese Commissie een "update" voor om de regels voor vrij verkeer van volwassenen binnen de EU te wijzigen, waarbij dit alleen wordt toegestaan voor degenen die een boostervaccinatie tegen COVID-19 hebben gekregen.

In Nederland kondigde demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op 7 december 2021 aan dat een boosterprik noodzakelijk wordt om de geldigheid van de corona-reispas (EU Digitaal Corona Certificaat) te behouden. Vanaf 1 februari 2022 verliest het certificaat de geldigheid bij mensen die hun laatste dosis langer dan negen maanden geleden hebben ontvangen.

Nederland is een van de landen die het meest achterblijft in de EU met het toedienen van boosters. Tot 8 december ontving ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking een boosterprik (852.080 mensen). Dit is relatief laag in vergelijking met bijvoorbeeld 30% in Oostenrijk.

Coronavaccinatie verplicht in specifieke sectoren in Nieuw-Zeeland

Op het gemanipuleerde billboard staat ook de tekst "No Jab No Job". Deze zin lijkt een reactie te zijn op de strikte regels in Nieuw-Zeeland die vereisen dat werknemers worden gevaccineerd tegen COVID-19 in specifieke sectoren en bedrijfstypen, zoals in het onderwijs, de gezondheidszorg en de horeca.

Een volledig overzicht van de banen waarvoor vaccinatie is vereist, is hier beschikbaar op de website van de Nieuw-Zeelandse regering.

Image
Screenshot van de sectie "Sectoren waar COVID-19-vaccinaties verplicht zijn" op de website van de Nieuw-Zeelandse regering, vastgelegd op 10 december 2021

Boosters in Nieuw-Zeeland

Het Nieuw-Zeelandse ministerie van Volksgezondheid schrijft op haar website dat "iedereen van 18 jaar en ouder in aanmerking komt voor een boostervaccinatie 6 maanden nadat ze hun basisvaccinatie hebben voltooid."

Zorgmedewerkers en grenswerkers krijgen voorrang, net als mensen met een verzwakt immuunsysteem en bewoners van verzorgingstehuizen.

In tegenstelling tot wat op het gemanipuleerde billboard wordt beweerd, zal een boosterprik op het moment van schrijven niet voor "meer vrijheden" zorgen. Het ministerie van Volksgezondheid schrijft: "boosterdoses zijn niet verplicht (...) om een vaccinstatuscertificaat te krijgen dat wordt gebruikt om toegang te krijgen tot evenementen, sportscholen, kerken, kappers en andere diensten en gebouwen."

AFP Factcheck heeft andere gemanipuleerde afbeeldingen geverifieerd die verband houden met de coronapandemie, zoals deze gemanipuleerde filmposter met de titel "The Omicron Variant"; deze valse aankondiging, zogenaamd van het ministerie van Volksgezondheid; en deze afbeelding van een verpakking van het AstraZeneca-vaccin met een vermeende productiedatum uit 2018.

13 december 2021 Reactie van woordvoerder van het Nieuw-Zeelandse kabinet toegevoegd

Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?

Neem contact met ons op