Zuid-Korea's dalende geboortecijfers hebben niets te maken met coronavaccinaties

Zuid-Korea registreerde vorig jaar een van de laagste geboortecijfers ter wereld, met een nieuw dieptepunt van 0,7 geboortes per vrouw. De trend heeft socialemediagebruikers ertoe aangezet om ten onrechte te beweren dat het dalende cijfer te wijten is aan de hoge vaccinatiegraad tegen covid in het Oost-Aziatische land. De daling is echter het gevolg van complexe en langdurige sociaaleconomische factoren die niets te maken hebben met de vaccins. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de vaccins zwangere vrouwen juist beschermen tegen complicaties en vroeggeboorte en dat ze geen onvruchtbaarheid veroorzaken. 

"Zuid-Korea heeft zichzelf richting de ondergang gevaccineerd," schreef een socialemediagebruiker op 29 november 2024 op Facebook. "Bij volwassenen is de vaccinatiegraad bijna 100 procent," voegde hij eraan toe. "We weten zo ondertussen dat het biowapen 'coronavaccin' wereldwijd een verwoestende uitwerking heeft op de voortplanting."

Aan de tekst werd ook een link toegevoegd naar data over de covidvaccinatiegraad in Zuid-Korea op Statista.com, een Duits dataplatform. 

Volgens deskundigen heeft het dalende geboortecijfer in Zuid-Korea - dat al sinds de jaren zestig daalt - echter niets te maken met de hoge vaccinatiegraad tegen covid. Ze vertelden AFP dat de vaccins geen onvruchtbaarheid veroorzaken of een gevaar vormen voor zwangerschappen. Integendeel, ze helpen beschermen tegen zwangerschapsverlies.

Image
Screenshot van een incorrect bericht op Facebook. Genomen op 19/12/24

Complexe structurele factoren

Lee Sang-rim, professor aan het Population and Aging Society Research Center aan de Seoul National University, vertelde aan AFP op 19 december 2024 dat het dalende vruchtbaarheidscijfer in Zuid-Korea "een probleem is dat al lang bestaat dat niets te maken heeft met coronavaccins en het resultaat is van complexe structurele factoren".

"Een van de meest prominente factoren is de onzekere werkgelegenheidssituatie voor jonge mensen, in combinatie met hoge huisvestingskosten en privé-onderwijsuitgaven voor kinderen," zei Lee. "Door de torenhoge kosten voor levensonderhoud is het voor jongeren moeilijker om te trouwen en ouder te worden," voegde hij toe.

"Een andere verklaring, gebaseerd op de gendertheorie, wijst op het gebrek aan institutionele en culturele steun voor vrouwen," aldus Lee. Van alle OESO-leden heeft Zuid-Korea verreweg het grootste loonverschil tussen mannen en vrouwen en vrouwenhaat en geweld tegen vrouwen is een groeiend probleem in het land.

Lee wees ook op de intense concurrentie in de Zuid-Koreaanse samenleving: "Het kan worden gezien als een onbedoeld gevolg van de snelle economische groei van Zuid-Korea, met negatieve effecten die onevenredig zwaar doorwegen op jongere generaties."

Het dalende geboortecijfer in Zuid-Korea dateert al van ver voor de coronapandemie. Volgens Lee werd de eerste scherpe daling genoteerd aan het begin van de jaren 2000 als gevolg van de economische crisis in Korea in de jaren negentig. Een tweede sterke afname begon in 2016 en is sindsdien niet meer gestegen, in tegenstelling tot eerdere schommelingen.

Geen verband met vruchtbaarheidsproblemen

AFP heeft al vaker beweringen ontkracht dat de coronavaccins verband houden met onvruchtbaarheid, waaronder hier, hier en hier.

Volgens het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb, dat bijwerkingen van medicijnen in Nederland bijhoudt, hebben de vaccins "geen effect" op "de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen" en "zijn ze veilig om te ontvangen tijdens de zwangerschap". 

Volgens Lareb hebben talrijke studies aangetoond dat coronavaccins geen invloed hebben op de vruchtbaarheid bij mannen of vrouwen. Een grote literatuurstudie, gepubliceerd in 2022 met studies uit verschillende landen, stelde bijvoorbeeld dat het zwangerschapspercentage niet verschilde tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde groepen. Een andere studie toonde geen invloed op de vruchtbaarheid en zwangerschap bij zowel dierproefpersonen als mensen. Een derde studie toonde vergelijkbare resultaten. 

Het Nederlandse onderzoeksinstituut Moeders van Morgen deed in 2022 ook een uitgebreid onderzoek onder meer dan 10.000 Nederlandse zwangere vrouwen en zag "geen bewijs voor een verhoogd risico op miskramen, vroeggeboorte of andere ongunstige uitkomsten op de zwangerschap of het kind".

Dr. Victoria Male, onderzoeker in Reproductieve Immunologie aan het Imperial College in Londen, vertelde AFP op 6 januari 2024 dat "coronavaccinaties de kans op bevruchting niet beïnvloeden of schadelijk zijn tijdens de zwangerschap". 

Ze vertelde dat de veiligheid van vaccins tijdens de zwangerschap zeer zorgvuldig wordt gecontroleerd: "Ik ben op de hoogte van 45 studies die de uitkomsten bestuderen voor in totaal meer dan een half miljoen mensen die mRNA coronavaccins kregen tijdens de zwangerschap. Deze studies vonden geen verhoogd risico op enig probleem tijdens de zwangerschap, voor baby's bij de geboorte of in hun eerste 18 levensmaanden."

Male legde uit dat studies aantoonden dat de vaccins helpen beschermen tegen zwangerschapsverlies. "Sommige studies, uitgevoerd op het hoogtepunt van de pandemie, vonden dat vaccinatie tijdens de zwangerschap geassocieerd is met een lagere kans op vroeggeboorte en doodgeboorte, waarschijnlijk omdat het vroeggeboorte en doodgeboorte veroorzaakt door infectie voorkwam," zei Male.

Ook volgens het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid (RIVM) zijn er geen negatieve effecten zijn op iemands vruchtbaarheid na coronavaccinaties. "Studies tonen aan dat coronavaccins niet leiden tot functionele veranderingen van de eierstokfollikel", aldus de website van het RIVM. "Er is ook geen bewijs dat de antilichamen die worden opgebouwd na vaccinatie reageren met een eiwit (syncytin-1) dat betrokken is bij de ontwikkeling van de placenta."

In 2021 ontkrachtte hoogleraar Oncologie en Ontsteking Marjolein van Egmond de mythe dat de vaccins onvruchtbaarheid veroorzaken of gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen in een video gepubliceerd door de Universiteit van Nederland. Ze legde uit dat de immuunrespons die de vaccins in je lichaam opwekken, specifiek gericht is tegen het spike-eiwit van het coronavirus en de placenta niet aanvalt (hier gearchiveerd).

Ze vertelde dat de verwarring geworteld kan zijn in het feit dat zowel het covid spike-eiwit als het placenta-eiwit enkele van dezelfde aminozuren delen. Ze "lijken echter niet genoeg op elkaar om het immuunsysteem te verwarren", legde ze uit. "Er is geen bewijs dat je immuunsysteem de placenta aanvalt na vaccinatie." 

Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?

Neem contact met ons op