
Er loopt geen strafrechtelijk onderzoek naar corona-gerelateerde misdrijven bij het Internationaal Strafhof in Den Haag
- Dit artikel is meer dan een jaar oud.
- Gepubliceerd op 24 februari 2022 om 16:23
- Laatst bijgewerkt op 24 februari 2022 om 16:25
- Leestijd: 5 min
- Door: Maja CZARNECKA, AFP Polen
- Vertaling en aanpassing: Clémence OVEREEM
Copyright © AFP 2017-2025. Voor commercieel gebruik van deze inhoud is een abonnement vereist. Klik hier voor meer informatie.
Beweringen dat een "strafrechtelijk onderzoek" loopt bij het ICC en dat prominente figuren zijn "beschuldigd" voor hun betrokkenheid bij coronamaatregelen (zoals vaccins en PCR-testen) zijn sinds eind december 2021 honderden keren gedeeld op Facebook (hier) en Twitter (hier). Een Engelstalige YouTube-video met Nederlandse omschrijving van een fragment van InfoWars, een website die herhaaldelijk door AFP is geverifieerd (1, 2, 3), bespreekt de beschuldigingen op basis van een artikel in "The Rio Times".
De publicaties beweren dat onder meer Bill Gates, de Rockefeller Foundation, de voorzitter van het World Economic Forum Klaus Schwab en de Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci zijn beschuldigd voor het overtreden van de Code van Neurenberg. De publicatie op YouTube en het artikel in The Rio Times citeren een document van 46 pagina's, gericht aan het Internationaal Strafhof in Den Haag als vermeend bewijs dat er een onderzoek loopt.
Gebruikers verspreidden ook de claim over het vermeende onderzoek in het Pools en Duits. De beweringen zijn geverifieerd door AFP Polen.

Wie is de vertegenwoordiger van de klacht genaamd Hannah Rose?
De 46 pagina's tellende klacht tegen verschillende prominente personen noemt "Hannah Rose" als vertegenwoordiger van de aanvraag, ingediend op 6 december 2021. Rose wordt een mensenrechtenadvocaat genoemd.
AFP zocht haar naam op en vond haar inzamelingspagina op hannahroselaw.co.uk en haar Facebook-profiel. Educatieve of professionele informatie wordt niet vermeld. In een video die op 7 december 2021 op sociale netwerken circuleerde, vertelt ze over juridische stappen bij het ICC.
De klacht bevat ook een e-mailadres met de naam Hannah Rose. AFP schreef een e-mail naar dit adres en vroeg om haar expertise. Op 27 januari 2022 antwoordde Rose dat ze een bachelordiploma in rechten heeft behaald aan de Universiteit van Gloucestershire in Engeland en dat ze momenteel masterstudent is in International Criminal Law, Ethics and Politics aan de Universiteit van Birmingham. Ze legde verder uit dat ze de afgelopen tien jaar als "paralegal" heeft gewerkt. Met deze kwalificatie heeft ze een opleiding in juridische zaken, maar niet de volledige bevoegdheid van een advocaat.
Wat staat er in de "aanklacht"?
Degenen die worden omschreven als "verdachten" in het document worden beschuldigd van het overtreden van de Code van Neurenberg. Deze code definieert ethische richtlijnen voor medische experimenten op mensen. Daarnaast worden de "verdachten" beschuldigd van het plegen van verschillende misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden zoals omschreven in artikelen 6, 7, 8, 15, 21 en 53 in het Statuut van Rome. De klacht noemt COVID-19-vaccins een vorm van "gentherapie" en verwijst naar "volledig onbetrouwbare" PCR-testen.
Het Rio Times-artikel waar in de YouTube-video naar wordt verwezen, citeert een "bevestiging van ontvangst" van het ICC, en suggereert dat de zaak wordt onderzocht. Een afbeelding in een Facebook-bericht beweert ook dat "het onderzoek is erkend door (...) het Internationaal Strafhof in Den Haag". In de mededeling van het ICC staat echter specifiek: "Houd er rekening mee dat deze bevestigingsbrief niet betekent dat een onderzoek is ingesteld of dat het parket van plan is een onderzoek te starten."

Wat is het Internationaal Strafhof?
Deze rechtbank in Den Haag is opgericht als het eerste permanente internationale strafhof dat ernstigste misdaden berecht, waaronder misdaden tegen de menselijkheid. Het Strafhof is gebaseerd op het Statuut van Rome en werd in 2002 opgericht. Het is de erfgenaam van het proces van Neurenberg, dat slechts tijdelijk bestond (het werk duurde 220 dagen) en werd opgericht in 1945 om criminelen van het Derde Rijk te veroordelen na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze processen werd de Code van Neurenberg geformuleerd als een ethische maar niet wettelijk bindende gedragscode voor experimenten op mensen. In tegenstelling tot het proces van Neurenberg is de maximumstraf bij het ICC niet de doodstraf, maar een levenslange gevangenisstraf.
Welke zaken op dit moment bij het ICC in behandeling zijn en welke onderzoeken zijn gestart, is te vinden op de ICC-website hier, hier en hier. Er worden geen zaken vermeld die verband houden met de coronapandemie.
Corona-gerelateerde zaken vallen niet onder de jurisdictie van het ICC
AFP informeerde bij het Bureau van de Aanklager van het Internationaal Strafhof, dat verantwoordelijk is voor het inleiden van strafrechtelijke procedures voor misdaden tegen de menselijkheid, over de beschuldiging.
Op 26 januari 2022 schreef een woordvoerder van het Bureau in een e-mail: "Zoals u wellicht weet, mag op grond van artikel 15 van het Statuut van Rome elk individu of elke groep waar ook ter wereld informatie ("mededelingen") over vermeende misdrijven aan de Aanklager van het ICC zenden, die verplicht is de vertrouwelijkheid van de ontvangen informatie te beschermen. Daarom geeft ons Bureau gewoonlijk geen commentaar op dergelijke mededelingen, behalve dat het de ontvangst bevestigt indien de afzender dat feit openbaar heeft gemaakt."
De ontvangstbevestiging door het ICC betekent alleen dat het document door de rechtbank is ontvangen en betekent niet dat er onderzoeken zijn of zullen worden gestart.
"Zoals bij alle dergelijke mededelingen analyseert ons Bureau het voorgelegde materiaal, waar nodig, in overeenstemming met het Statuut van Rome en met volledige onafhankelijkheid en onpartijdigheid. De eerste stap in dat proces is te beoordelen of de mededeling betrekking heeft op zaken die duidelijk buiten de jurisdictie van het Hof vallen", voegde de woordvoerder eraan toe.
"In het algemeen heeft het Bureau tot op heden corona-gerelateerde mededelingen bestempeld als duidelijk buiten de jurisdictie van het Hof", schreef hij in zijn antwoord aan AFP.
AFP ontkrachtte eerder geruchten dat het ICC een procedure was gestart tegen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en wereldleiders.
Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?
Neem contact met ons op