Deze politieagenten behoren tot een speciale eenheid die wordt ingezet om raddraaiers aan te houden bij demonstraties
- Dit artikel is meer dan een jaar oud.
- Gepubliceerd op 30 juni 2020 om 14:25
- Laatst bijgewerkt op 30 juni 2020 om 15:21
- Leestijd: 4 min
- Door: Loes WITSCHGE, AFP Nederland
Copyright © AFP 2017-2025. Voor commercieel gebruik van deze inhoud is een abonnement vereist. Klik hier voor meer informatie.
De beweringen werden gemaakt in verschillende Facebook-posts, zoals hier, hier en hier. In totaal werden deze posts meer dan 1.100 keer gedeeld.
In de posts staan beelden van een handvol mannen in normale kleding die dichtbij een donkerblauw politiebusje staan of erin klimmen. De bijschriften verschillen per Facebook-post. Sommigen beweren dat de mannen “ingehuurde relschoppers” zijn die ingezet werden om een “vredige” demonstratie “grimmig” te maken. In andere posts staat, dat “deze criminelen zijn ingehuurd door de overheid” en dat ze “hebben bijgedragen dat het uit de hand liep”. In enkele posts worden de mannen ervan beschuldigd stenen en straatmeubilair gegooid te hebben naar de Mobiele Eenheid (ME).
Op Twitter vroeg Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet, “Relschoppers komen politiebusje uit!!?” Hij retweette daarbij een video gedeeld door een account van de Nederlandse gele hesjes beweging, die protesteert tegen regeringsbeleid.
De posts verschenen op sociale media in de dagen nadat honderden mensen zich op 21 juni in Den Haag verzamelden om te protesteren tegen een voorgestelde wet die maatregelen om het coronavirus te bestrijden moet gaan reguleren. De dag eindigde in 400 arrestaties nadat rellen uitbraken tussen de politie en betogers, waaronder voetbalsupporters.
De beweringen dat de mannen die werden vastgelegd bij het politiebusje “relschoppers” of “criminelen” zijn, ingehuurd om onrust te creëren, zijn onwaar. De Politie eenheid Den Haag bevestigt aan AFP Factcheck dat het gaat om een speciaal getrainde Aanhoudingseenheid (AE). Zulke eenheden worden regelmatig ingezet bij bijvoorbeeld demonstraties om de grootste raddraaiers te isoleren en arresteren, aldus de politie.
Aanhoudingseenheid
De foto’s in de Facebook-posts lijken stills te zijn uit de video die onder meer op Twitter gedeeld werd door de gele hesjes en werd geretweet door Baudet. De video toont de momenten vlak voor en nadat de mannen bij het donkerblauwe politiebusje staan. Ze slepen iemand uit de menigte en laten hem dan gaan als een groep mensen op ze afstormt en ME-agenten ingrijpen. Na zich te hebben verzameld bij het politiebusje, loopt de groep mannen kalm weg.
Politie eenheid Den Haag vertelt AFP Factcheck dat beweringen dat de mannen rellen hebben uitgelokt “pertinent onjuist” zijn.
Politiewoordvoerder Henriëtte de Wilde vertelt AFP Factcheck via email dat het gaat om agenten in burger die deel uitmaken van een Aanhoudingseenheid, een onderdeel van de ME. Ze zegt: “Er circuleert een filmpje waarin te horen is dat er met zwaar vuurwerk wordt gegooid en [te zien] dat onze collega’s in burger proberen een van de onruststokers aan te houden. Dat lukt niet. Vervolgens hergroeperen ze zich achter de ME-linie om opnieuw te kunnen aanhouden.”
“Medewerkers van de AE isoleren en arresteren tijdens een ME-actie de grootste raddraaiers uit groepen,” zegt de Wilde. Ze dragen tijdens zulke acties geen uniform en worden regelmatig ingezet bij demonstraties, bijvoorbeeld de boeren- en bouwprotesten eind 2019 en begin 2020.
Verschillende nieuwsberichten op de website van de Nederlandse politie melden evenementen waar de AE werd ingezet. Zo arresteerde een AE 25 Engelse voetbalsupporters in Amsterdam in maart 2018. Ook werd een AE ingezet bij de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam toen Ajax het in april 2019 opnam tegen Juventus.
De video bevat geen beelden die aantonen dat leden van de AE stenen of straatmeubilair naar ME-agenten gooiden, zoals wordt gezegd in enkele Facebook-posts. Andere betogers gooien in het filmpje wel objecten richting de ME.
Amadon Teunissen bevestigde aan RTL Nieuws dat hij de beelden filmde, die volgens hem een “heel stom uitgevoerde arrestatie” laten zien. In een Facebook-post op zijn eigen muur schrijft hij dat de mannen een AE vormen en dat hun doel is “relschoppers” en “potentiële gevaren” aan te houden.
De verklaring dat de mannen aanwezig waren om relschoppers te arresteren, in plaats van rellen uit te lokken, wordt verder bevestigd door verschillende foto’s die op de dag gemaakt werden door de persbureaus ANP en Regio 15. In deze foto’s is te zien hoe de mannen een persoon wegslepen en hem in de boeien slaan. Ze zijn te herkennen aan hun zwarte petjes, de groene jassen gedragen door twee van de mannen en de grijze en geruite blouse die ook te zien zijn in de Facebook-posts.
In deze foto is te zien dat één van de mannen een vuurwapen draagt, wat verder bewijs levert dat het gaat om een getrainde politieagent. “Het vuurwapen dat u op de foto ziet is het dienstwapen van de politieagent die in burger zijn werk doet. Zij zijn getraind en moeten minstens twee keer per jaar een schietvaardigheidstoets doen,” vertelt de Wilde aan AFP Factcheck.
Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?
Neem contact met ons op