Deze foto’s van ministers die dichter bij elkaar komen dan anderhalve meter komen uit 2018

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Twee foto’s van bewindslieden die dichter bij elkaar komen dan anderhalve meter zijn honderden keren gedeeld op Facebook. Bij de foto’s wordt beweerd dat de ministers de regels om afstand te houden, opgelegd door de regering om verspreiding van het coronavirus in te perken, overtreden. Deze bewering is onwaar. De foto’s komen uit 2018.

De bewering werd in verschillende Facebook posts gemaakt, zoals hier op 20 mei en hier op 21 mei, en werd meer dan 800 keer gedeeld. In de posts staan twee foto’s van regeringsleden waaronder Premier Mark Rutte, Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, Minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus en Minister van Financiën Wopke Hoekstra.

Bij de foto staat “de 1,5 meter-regel geldt alleen voor hen die ‘m opgelegd krijgen … niet voor hen die ‘m opleggen.” Anderhalve meter afstand houden is een basisregel in het pakket van maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Het is van kracht in de meeste openbare ruimtes in Nederland.

Screenshot gemaakt op 25 mei 2020, van de Facebook post

In deze Tweet, die meer dan 200 keer gedeeld werd, wordt ook beweerd dat regeringsleden de anderhalvemeterregel schonden. Een soortgelijke Facebook post met daarin dezelfde foto’s bevat het bijschrift “als deze foto’s van vandaag zijn worden we flink belazerd door Rutte en ‘zijn mensen’”. 

De beweringen dat deze foto’s aantonen dat bewindslieden anticoronamaatregelen overtreden zijn onwaar. Een omgekeerde beeldzoekactie met Google laat zien dat beide foto’s al in 2018 online verschenen. 

Beide foto’s komen voor in deze fotogalerij, gepubliceerd door het Reformatorisch Dagblad, met daarin beelden van een “informele heisessie” in de tuin van het Catshuis, de ambtswoning van de minister-president in Den Haag. Het artikel werd gepubliceerd op 22 augustus 2018 met een ANP-credit. 

Screenshot gemaakt op 25 mei 2020, van het Reformatorisch Dagblad-artikel uit augustus 2018

Uit een omgekeerde beeldzoekactie van de tweede foto bleek ook dat deze 21 augustus 2018 gepubliceerd werd bij een artikel van NOS. In dit artikel staat dat ministers en staatssecretarissen op die dag samen kwamen voor hun “jaarlijkse informele sessie aan het begin van het politieke seizoen”.

Screenshot gemaakt op 25 mei 2020, van het NOS artikel uit augustus 2018

De foto’s (1, 2), en meer foto’s gemaakt op dezelfde dag, zijn vindbaar in het ANP fotoarchief via het trefwoord “heidag 2018”.

COVID-19