Deze afbeelding is een concept voor een futuristisch voertuig, geen voorspelling van hoe 2022 eruit zou zien

Copyright AFP 2017-2022. Alle rechten voorbehouden.

Een afbeelding uit het Italiaanse tijdschrift Domenica del Corriere werd in twee weken tijd duizenden keren gedeeld op sociale media, samen met de bewering dat het beeld ‘Leven in 2022’ zou heten. Facebook-gebruikers legden een verband met coronamaatregelen zoals de anderhalvemeterregel. De illustratie komt inderdaad uit een editie van het tijdschrift uit 1962, maar het jaar 2022 wordt nergens genoemd. De tekening is een futuristisch voorstel voor een voertuig gericht op het verminderen van verkeersoverlast in steden. 

“Deze foto is in 1962 geschilderd door Walter Molino en is getiteld: Leven in 2022. Even op je in laten werken…” staat in een Facebook-post die sinds 17 augustus meer dan 3.800 keer werd gedeeld, bijvoorbeeld hier, hier en hier. Op de illustratie is te zien hoe mensen over een drukke straat rijden in eenpersoonsvoertuigen met transparante koepels. Gebruikers die op de post reageren associëren het beeld met afstandsregels die in veel landen opgelegd zijn om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen. “Die wisten toen al dat er corona kwam,” zegt er één. 

Screenshot van de Facebook-post, gemaakt op 1 september 2020

De bewering dat de illustratie voorspelde hoe het leven er in 2022 uit zou zien werd ook gemaakt op Twitter, bijvoorbeeld hier en hier, en werd duizenden keren gedeeld in andere talen, waaronder Engels, Spaans, Italiaans en Portugees

Hoewel de afbeelding voorkwam in een editie uit 1962 van het inmiddels opgeheven Italiaanse tijdschrift Domenica del Corriere, is de bewering dat het een voorspelling is van het leven in 2022 onjuist. 

Futuristisch concept

Een omgekeerde beeldzoekopdracht met Google leidt terug naar verschillende websites, van voor de uitbraak van het nieuwe coronavirus, die de illustratie uitleggen. 

Dit Italiaanse artikel, gepubliceerd in februari 2014, legt uit dat de afbeelding “la singoletta” toont, een eenpersoonsvoertuig bedacht door de beroemde 20e-eeuwse Italiaanse illustrator Walter Molino. Het bijschrift bij de oorspronkelijke illustratie luidt: “Gaan we zo door de stad? Dit is hoe verkeersoverlast in steden verlicht kan worden, zo niet geheel opgelost. In plaats van de huidige, omvangrijke auto’s, zijn het kleine eenzitters die een minimale oppervlakte innemen en die singlets zouden worden genoemd. Walter Molino stelde zich hier dezelfde straat voor als weergegeven op de voorpagina, als deze nieuwe oplossing op grote schaal zou worden toegepast.” Er zijn geen aanwijzingen dat de foto een titel had, naast dit bijschrift. 

AFP Factcheck nam per email contact op met het archief van de Corriere della Sera, de krant die de Domenica del Corriere uitgaf. Francesca Tramma, hoofd van het archief, legde uit dat “de afbeelding de achteromslag is” van een uitgave van het tijdschrift, dat verscheen tussen 1899 en 1989. 

“De tekening verbeeldt de toekomst en toont dezelfde straat in New York die te zien is op de cover van Domenica del Corriere, waar een man gek wordt van een file,” zegt Tramma. 

De gehele cover van het tijdschrift is hier te vinden. In het bijschrift staat, “De nachtmerrie van files. In een straat in New York, al verstopt door de kerstkoorts, verliest de postbode George A. Comptom, die met zijn auto vaststaat in een file, zijn verstand na een ergerlijke wachttijd. Hij stapt uit de auto, doet zijn schoenen uit en klimt op de bewegingsloze rivier van auto’s, behendig springend van de ene naar de andere.” 

De bijschriften verwijzen naar pagina’s 6 en 7 van het tijdschrift. Corriere della Sera stuurde AFP Factcheck foto’s van de bladzijden, waar een artikel staat met de titel, “Om het fileprobleem op te lossen: wij stellen de ‘singoletta’ voor”. We lazen het hele artikel, te zien in de screenshots hieronder, en constateerden dat er geen verwijzingen worden gemaakt naar het jaar 2022 of een andere specifieke datum in de toekomst.

Foto's van pagina 6 en 7 van het nummer van Domenica del Corriere, hier gepubliceerd met toestemming van de uitgever

Op 18 mei 2020 publiceerde Corriere della Sera een artikel waarin ze een verband legden tussen Molino’s illustratie uit 1962 en de Covid-19 pandemie. “In tijden die worden gekenmerkt door de noodsituatie op het gebied van gezondheid, zet dit beeld ons weer aan het denken,” staat in het artikel. Het stuk noemt de “singoletta” echter een “futuristische oplossing voor verkeer in grote steden”, geen voorspelling. Het jaar 2022 wordt niet genoemd in het artikel.

UPDATE 3 september 2020: Afbeeldingen pagina's 6 en 7 Domenica del Corriere toegevoegd.
Vertaling en aanpassing:
COVID-19