Deze man werd bewusteloos geslagen, maar stierf niet, nadat hij op demonstranten afrende met een groot mes

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

De bewering dat een witte winkeleigenaar door zwarte demonstranten doodgeslagen werd terwijl hij zijn winkel probeerde te verdedigen tegen plunderaars in Dallas, Texas, is honderden keren gedeeld op Facebook. De bewering dat de man overleed is onwaar. Hij werd bewusteloos geslagen maar kwam ter plekke weer bij. De posts werden geplaatst temidden van grootschalige antiracismedemonstraties in de Verenigde Staten naar aanleiding van de dood van George Floyd, een zwarte Amerikaanse man die om het leven kwam door politiegeweld.

De bewering dat de man was doodgeslagen werd op en na 31 mei 2020 gedeeld in verschillende Facebook posts, zoals hier, hier en hier. Samen werden deze posts meer dan 500 keer gedeeld. 

In de meeste posts staat een foto van een man die met zijn gezicht naar beneden op straat ligt met bloed om zijn hoofd. In een aantal van de posts staat: “Deze blanke winkeleigenaar die voor zijn winkel is doodgeslagen in Dallas door zwarte demonstranten interesseert links-fascistisch nederland helemaal niks.”

WaarschuwingSchokkend beeld

Screenshot van de Facebook post, gemaakt op 4 juni 2020


Een andere post beweert dat de man “koelbloedig vermoord” werd omdat hij “zijn winkel probeerde te verdedigen”. In deze posts staat een video die hetzelfde incident toont, eindigend in beelden van de man, liggend op straat.  

Facebook posts waarin werd geclaimd dat de man vermoord was werden ook duizenden keren gedeeld in andere talen, zoals Engels en Spaans

In de VS en in andere landen, waaronder Nederland, braken massale demonstraties uit tegen racisme en politiegeweld na de moord op Floyd op 25 mei. Floyd, een zwarte man, stierf nadat een witte politieagent hem acht minuten en 46 seconden lang met zijn knie op zijn nek tegen de grond drukte. De demonstraties verliepen grotendeels vreedzaam, berichtte AFP. In de eerste dagen ontstonden op een aantal plekken rellen en werd er geplunderd. 

De bewering dat de man doodgeslagen is klopt niet. Het is waar dat de man in elkaar geslagen werd, maar de politie van Dallas vertelde AFP Factcheck dat hij het had overleefd en naar het ziekenhuis was gebracht. 

Een Google zoekopdracht met de trefwoorden “Dallas shop owner beaten” laat zien dat dit incident, dat plaatsvond op 30 mei 2020, werd gemeld door verschillende media, zoals hier en hier. De nieuwsberichten leiden terug naar een tweet, gepost op 30 mei 2020 om 21:52 lokale tijd in Dallas, door iemand die zichzelf identificeert als Elijah Schaffer, een verslaggever en producer voor het Amerikaanse conservatieve medium Blaze TV. 

De tweet bevat een 24 seconden durende video die laat zien hoe verschillende mensen de man slaan en trappen. “BREAKING: man ernstig gewond bij rellen in Dallas. Het lijkt erop dat hij probeerde een winkel te verdedigen met een groot zwaard,” aldus de tweet. 

Ongeveer 90 minuten later postte de Twitter-gebruiker een langere, 41 seconden durende video in dezelfde thread. Hier is te zien hoe, voorafgaand aan de vechtpartij, de man wegrent van mensen die stenen naar hem gooien, zich vervolgens omdraait en op één persoon afrent met iets wat op een groot mes lijkt. De man wordt dan aangevallen door verschillende mensen. 

Een video die is opgenomen vanuit een andere hoek en gepost werd op Instagram toont de momenten voordat de man op de demonstranten afstormt met zijn mes. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

If you see this video on twitter the story is skewed, not the full truth, and narrative turned against the protestors, this was NOT the owner of the store as the DPD Confirmed. This was a “vigilante” outside a store who pulled a sword on a teen skating ahead of the protestors and threaten him when there was no violence or looting of any kind and people witness stepped in to protect him. The kid had a huge slash in his hand, under no circumstances does anyone deserve to get beat like this but this is his fault. Do not believe the story of “looters attacked innocent white man” when the Twitter video was cropped to make protestors look bad. stay safe stay woke.

A post shared by

Yoel

 

(@zople) on

Melinda Gutierrez, een woordvoerder voor de politie van Dallas, vertelde AFP Factcheck op 4 juni via een e-mail: “Volgens getuigen kwam het individu naar de protesten met een groot mes/kapmes die hij naar verschillende demonstranten zwaaide. Een onbekende demonstrant probeerden het individu van zich af te vechten met zijn skateboard en liep daarbij een snee in zijn hand op, maar niet voordat hij het individu ontwapende. Op dat moment viel de groep demonstranten het individu aan.”

“Het individu met het grote mes is naar het ziekenhuis gebracht en is volgens de laatste berichten in stabiele toestand,” vervolgt ze. 

Volgens Gutierrez geeft de politie van Dallas geen updates uit over de medische toestand van slachtoffers of daders, tenzij ze later komen te overlijden aan hun verwondingen. Een onderzoek naar het incident is nog gaande. 

Via een Twitter zoekopdracht naar de trefwoorden “machete Dallas” vonden we deze tweet die laat zien hoe de man rechtop zit terwijl zijn wonden worden verzorgd, wat aangeeft dat hij ter plekke weer bij bewustzijn kwam. 

Er is geen bewijs dat de man inderdaad een winkeleigenaar was. Schaffer, die de oorspronkelijke video’s postte, zei eerst alleen dat de man “een winkel leek te verdedigen” en vervolgens “Ik kan niet bevestigen dat hij de winkeleigenaar is”. De politie van Dallas zegt dat de man zijn kapmes mee had, “naar verluidt om zijn buurt te beschermen tegen demonstranten”. 

Het incident vond volgens politie plaats op het 2200-block van N. Lamar Street. We vonden de exacte locatie met behulp van Google Street View

Een still uit de video die circuleert op Facebook, gemaakt op 4 juni 2020
Screenshot van Google Street View, gemaakt op 4 juni