Hooggerechtshof van Canada in Ontario, Canada op 20 juni 2008 ( AFP / GEOFF ROBINS)

Nee, het Hooggerechtshof van Canada heeft een "proces voor wereldwijde misdaden tegen de menselijkheid" niet "goedgekeurd"

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een "juridisch proces voor wereldwijde misdaden tegen de menselijkheid" zou zijn aangespannen door een Duitse advocaat tegen de WHO en "goedgekeurd" door het hoogste gerechtshof van Canada volgens publicaties die sinds begin december tienduizenden malen in verschillende talen op sociale media zijn gedeeld. Dit is niet waar: het Hooggerechtshof van Canada heeft tegen AFP bevestigd dat een dergelijke zaak niet voor de rechter is gebracht. De advocaat Reiner Fuellmich heeft de informatie nota bene zelf ontkend.

"Juridisch proces voor wereldwijde misdaden tegen de menselijkheid is begonnen, ingediend en goedgekeurd door het Canadese Hooggerechtshof", beweren verschillende Nederlandse Facebookberichten (hier en hier), gepubliceerd in december 2021 en sindsdien tientallen keren gedeeld.

Volgens de publicaties heet dit proces "Neurenberg 2", wordt het geleid door de Duitse advocaat Reiner Fuellmich en is het onder andere gericht tegen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wegens coronamaatregelen zoals "foutieve" PCR-tests en "experimentele" vaccins.

Het oorspronkelijke Proces van Neurenberg bestond tijdelijk in 1945 om misdadigers van Nazi-Duitsland na de Tweede Wereldoorlog te veroordelen wegens oorlogsmisdaden, waaronder medische experimenten op gevangenen.

In bijna identieke berichten (hier en hier) wordt in iets andere bewoordingen gezegd dat de zaak is "goedgekeurd" door het "Superior Court of Justice of Canada".

Soortgelijke beweringen over de vermeende "goedkeuring" van een dergelijke rechtszaak in Canada circuleerden reeds in Nederlandstalige berichten in mei 2021 (hier en hier). Vergelijkbare beweringen werden gedeeld in het Frans, Spaans, Portugees, Engels, Duits en Pools, en zijn geverifieerd door AFP Argentinië en AFP Frankrijk in december 2021.

Screenshot van een van de misleidende berichten op Facebook, vastgelegd op 6 januari 2021

Wie is Reiner Fuellmich?

Fuellmich is een advocaat met een kantoor in Göttingen (Duitsland), aldus zijn website. Hij werd zichtbaar in oktober 2020 toen hij een video publiceerde – met een miljoen weergaven in een week – waarin hij beweerde "coronafraude" en "misdaden tegen de menselijkheid" te ontmaskeren. Veel van zijn beweringen waren echter onjuist of overdreven, meldde AFP in deze Franstalige factcheck.

In juli 2021 herhaalde de advocaat soortgelijke beweringen (Franstalig artikel) in een nieuwe video die viraal ging op sociale media.

Reiner Fuellmich had ook in 2020 aangekondigd dat hij een schadeclaim wilde indienen tegen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en viroloog en adviseur van de Duitse regering Christian Drosten, wiens protocol voor het opsporen van SARS-CoV-2 door middel van PCR-testen tijdens de pandemie door laboratoria over de hele wereld werd gebruikt.

Wie zich bij de "collectieve actie" wil aansluiten, moet Reiner Fuellmich en zijn team een bedrag van ten minste 800 euro betalen, aldus een pagina op zijn website die aan het initiatief is gewijd.

Er is momenteel echter geen bewijs dat een van zijn acties daadwerkelijk voor de rechter is verschenen. De advocaat heeft dit ook nog niet vermeld op het sociale netwerk Telegram, waar hij zeer actief is.

In september 2021 circuleerden ook publicaties waarin stond dat viroloog Christian Drosten "door de Duitse justitie werd vervolgd" dankzij een actie van Reiner Fuellmich, omdat hij "het PCR-testprotocol had vervalst". Openbare aanklagers in alle zestien Duitse deelstaten ontkenden deze informatie (Franstalig artikel) tussen september en oktober 2021 aan AFP.

Geen zaak ingediend bij het Hooggerechtshof van Canada

Toen er contact werd opgenomen over publicaties die in december 2021 circuleerden, vertelde een woordvoerder van het Hooggerechtshof van Canada aan AFP op 13 december dat "alle zaken die bij het Hooggerechtshof zijn ingediend (in behandeling of in het verleden), worden vermeld op een pagina op de website van het hof".

"Met andere woorden, als uw zoekopdracht geen resultaten oplevert, weet u dat de zaak in kwestie niet is ingediend bij het Hooggerechtshof, of althans tot op heden niet is ingediend", zei hij.

Op het moment van schrijven, 7 januari 2022, levert een zoekopdracht naar "Reiner Fuellmich", samen met "WHO", of "misdaden tegen de menselijkheid" in de databank van het Hooggerechtshof geen resultaten op.

De naam van de Duitse advocaat leidt ook niet tot een geregistreerde zaak in de databank van het Hooggerechtshof van Canada.

Screenshot van de zoekresultaten van zaken die zijn geregistreerd door het Hooggerechtshof van Canada, vastgelegd op 6 januari 2022 (gele markering toegevoegd door AFP)

Zaak afgewezen door rechtbank in Ontario

Verschillende berichten op Facebook verwijzen ook naar een pdf-document, met de bewering dat het gaat om het beroep dat is aangetekend bij het hoogste gerechtshof van Canada.

In dit document, gedateerd 11 januari 2021, komt de naam van Reiner Fuellmich niet voor onder de genoemde eisers of advocaten. De "WHO" wordt echter wel genoemd onder de gedaagden, samen met "Paus Franciscus", "Koningin Elizabeth II" en "Bill en Melinda Gates". Zij worden ervan beschuldigd coronamaatregelen te hebben gefaciliteerd, die als "misdaden tegen de menselijkheid" worden omschreven.

Zoals de titel van het document aangeeft, is het ingediend bij het "Ontario Superior Court of Justice", een provinciale rechterlijke instantie, dus niet bij het Hooggerechtshof van Canada.

Screenshot van het pdf-bestand waarnaar wordt gelinkt in sommige Facebookberichten, vastgelegd op 29 december 2021

De rechtbank van Ontario had echter al in mei 2021 tegen AFP bevestigd dat dezelfde zaak al in februari was afgewezen op grond van regel 2.1 van de lokale civiele procedure, waarin staat: "De rechtbank kan op eigen initiatief een procedure schorsen of seponeren als de procedure op het eerste gezicht lichtzinnig of hinderlijk lijkt of anderszins misbruik maakt van de procedure van de rechtbank."

Screenshot van documenten verstrekt door de Ontario Superior Court aan AFP, vastgelegd op 11 mei 2021

Dit beroep kon dus niet het Hooggerechtshof van Canada bereiken, dat alleen zaken behandelt "tegen de beslissingen van de hoogste rechtbanken van de provincies en territoria, evenals van het Federale Hof van Beroep en het Militaire Hof van Beroep van Canada", zoals vermeld staat op de website van het hof.

Reiner Fuellmich ontkent de bewering zelf ook

Op 16 december 2021 ontkende Reiner Fuellmich zelf de informatie die op sociale netwerken circuleerde via zijn Telegram-kanaal.

"Opnieuw circuleren er valse berichten dat Dr. Reiner Fuellmich honderden advocaten en medische professionals zou leiden en een Neurenberg 2.0 in Canada zou hebben opgestart", schreef hij in zijn bericht, waarbij hij betreurde dat "Neurenberg 2.0" "helaas niet mogelijk" is op dit moment.

Hij zegt echter dat een team van juristen bezig is met de voorbereiding van een "rechtbank van de publieke opinie", een soort conferentie die in 2022 zal worden gehouden om bewijzen te verzamelen van "misdaden tegen de menselijkheid" die bij het beleid rondom de coronapandemie zijn begaan, alsmede "verklaringen van slachtoffers van vaccinatie".

In een interview op de videowebsite Rumble op 6 januari 2022 zei Fuellmich dat hij werkte aan een "internationaal strafproces" in verband met de vaccins.

Het is niet de eerste keer dat Reiner Fuellmich ontkent dat zijn zaak rondom het beleid van de coronapandemie al voor de rechter is gekomen als gevolg van geruchten op internet. In een interview in juni met Steve Bannon, een Amerikaanse zakenman en voormalig adviseur van Donald Trump, zei de Duitse advocaat dat voor een "Neurenberg 2.0-proces" een "internationaal coronatribunaal" zou moeten worden gevormd, maar hij gaf toe dat de omstandigheden daarvoor "nog niet geschikt" waren.

De Facebookberichten veroordelen "foutieve" PCR-testen en "experimentele" vaccins. De betrouwbaarheid van PCR-testen is benadrukt door deskundigen en autoriteiten die door AFP zijn geïnterviewd in verschillende eerdere publicaties (hier en hier). Experts in gezondheidsrecht legden ook uit aan AFP dat COVID-19-vaccins niet kunnen worden beschouwd als een "medisch experiment" en ze worden veilig beschouwd door gezondheidsautoriteiten zoals het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Onjuiste verklaringen van Reiner Fuellmich over de coronapandemie, alsmede publicaties waarin zijn vermeende succesvolle juridische initiatieven worden verspreid, zijn reeds onderzocht in talrijke artikelen van AFP Factcheck in verschillende talen (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ), en door andere factcheckinitiatieven (1, 2, 3). In mei 2021 publiceerde AFP deze Nederlandse factcheck over de onhaalbaarheid van een Neurenberg-tribunaal tegen de WHO en wereldleiders via het Internationaal Strafhof (ICC).

Vertaling en aanpassing:
COVID-19 VACCINS