Foto van twee injectieflacons van het Moderna-vaccin op 20 april 2021, in Bridgeport, Connecticut (VS) ( AFP / Joseph Prezioso)

Deze foto's bewijzen niet dat “organisme met tentakels” zich bevindt in Moderna-vaccin

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een Amerikaanse osteopaat beweert in een virale video dat ze een "organisme met tentakels" en andere "vreemde voorwerpen" heeft geobserveerd met een microscoop in het Moderna-vaccin. Haar methode is echter onwetenschappelijk: de microscoopbeelden vertonen hoogstwaarschijnlijk vervuilingen of normale afwijkingen van het glas dat wordt gebruikt bij optische microscopie, leggen verschillende onderzoekers uit aan AFP.

"Arts onderzoekt covidprik in het lab en is geschokt door wat ze ziet", luidt de sensationele kop van deze blogpost die op 1 oktober werd gepubliceerd en sindsdien ruim 160 keer is gedeeld.

Het artikel bevat een fragment uit de "Stew Peters show" waarin "Dr Carrie Madej" beweert een "organisme met tentakels" en "allerlei vreemde voorwerpen" te hebben geobserveerd in een monster van het Moderna-vaccin onder een microscoop.

Het fragment is hier geüpload op het omstreden videoplatform Rumble, waar veel andere coronakritische en misleidende content te vinden is. De video is daar inmiddels ruim 2,6 miljoen keer bekeken. Dit Nederlandstalige blog refereert naar dezelfde video.

De video circuleert in verschillende talen, zoals in het Frans en Pools.

Screenshot van de misleidende video op Rumble, vastgelegd op 25 oktober 2021

Wie is Carrie Madej?

Op haar Twitteraccount en op Instagram omschrijft Carrie Madej zichzelf als een "osteopaat" die "traditionele en holistische geneeskunde combineert voor optimale gezondheidseffecten", en als een "kind van God".

In een uitzending van een podcast voor alternatieve geneeskunde (van december 2020), vertelde Madej dat ze oorspronkelijk uit de Amerikaanse staat Michigan komt, geneeskunde studeerde in Missouri en vervolgens een opleiding volgde in de staat Georgia. Daarna had ze naar verluidt een privépraktijk en leidde ze tot 2015 twee klinieken in dezelfde staat.

Volgens de podcast woont ze momenteel in de Dominicaanse Republiek, waar ze zegt vrijwilligerswerk te doen.

AFP heeft eerder beweringen van Madej ontkracht, zoals dat coronavaccins menselijke genen zouden veranderen (hier in het Pools).

Zogenaamde "tentakels" in het vaccin

Op 29 september was Madej te gast in de Stew Peters Show, een online talkshow die al eerder het onderwerp was van verschillende factchecks door AFP (hier en hier).

Madej beweert in het fragment: "Ik weet niet zeker hoe ik het moet noemen, er kwamen tentakels uit ... Het was in staat om zichzelf van de glasplaat te tillen, leek zich bewust te zijn van zijn eigen bestaan."

Wanneer de interviewer vraagt of dit "organisme" leeft, antwoordt Madej instemmend: "Het was in staat om zijn omgeving te herkennen, te groeien en te bewegen..."

"Het is niet iets dat ons wordt geleerd op de medische school, ik heb nooit zoiets gezien in mijn laboratorium. Ik heb dit aan andere mensen in het veld laten zien, zij weten ook niet wat het is", vervolgde ze.

"Het lijkt erop dat het bewust is, dat het weet dat we ernaar kijken. Het is mijn intuïtie, mijn gevoel, maar het is erg verontrustend" vertelt Madej terwijl een wazige foto in beeld verschijnt van een draderig object.

Waarnemingen zijn niet wetenschappelijk noch rigoureus

Verschillende onderzoekers legden echter aan AFP uit dat de waarnemingen van Carrie Madej geen wetenschappelijke waarde hebben en op geen enkele manier bewijzen dat het vaccin levende organismen zou bevatten.

Het is ook niet mogelijk om onafhankelijk te verifiëren of Carrie Madej daadwerkelijk monsters van het Moderna-vaccin heeft geanalyseerd.

Virginie Serin, onderzoeker bij het Franse Centrum voor Materiaaluitwerking en Structurele Studies (CEMES), en secretaris-generaal van de Europese Vereniging voor Microscopie (EMS), vertelde op 21 oktober aan AFP dat haar verhaal ongeloofwaardig is: "er is niets wetenschappelijks of rigoureus aan."

Ze legde uit dat een experiment om de inhoud van een vaccin te evalueren normaal gesproken wordt uitgevoerd in een koude en steriele ruimte "om er zeker van te zijn dat er geen reactie optreedt." In de video vertelt Madej dat ze haar waarnemen doet bij kamertemperatuur.

"Dit is geen wetenschappelijke analyse die een geldig resultaat kan leveren", vervolgt Serin.

De beelden die Carrie Madej meent te zien onder haar microscoop zijn "dingen die vaak worden gezien in optische microscopie", voegt professor in celbiologie Philippe Roingeard toe, geïnterviewd door AFP op 19 oktober.

Een microscoop in Rome, Italië, op november 3, 2020 ( AFP / ANDREAS SOLARO)

Hij vertelt: "Dit is vuil dat je regelmatig ziet als je iets op een glasplaatje waarneemt met een dekglaasje erop. Het kunnen kleine onzuiverheden zijn die tussen het objectglaasje en het dekglaasje komen als je door een optische microscoop kijkt."

José Maria Valpuesta, onderzoeker in biochemie en moleculaire biologie en voorzitter van de EMS, is het hiermee eens: "ze zegt dat ze een reeds geopende injectieflacon van het vaccin gebruikt, alles kan daar inkomen (...) Iedereen kan een druppel water onder een microscoop leggen en zal iets kunnen zien bewegen."

"Als het voorwerpglaasje niet goed is afgesteld, kan het bewegen, in een vloeibare oplossing kan het ook bewegen ... Dat alles betekent niet dat het leeft, dat vormt geen enkel bewijs", voegt Virginie Serin toe.

"Het heeft niets met het vaccin te maken, je zou hetzelfde zien bij een druppel kraanwater", bevestigt Philippe Roingeard. Hij publiceerde in 2020 "Portretten van virussen" een fotogalerij van ziekteverwekkers onder de microscoop.

"Om precies te zien wat erin zit, heb je een elektronenmicroscoop nodig", vervolgde hij.

Sommige beelden door Madej vertonen kleine cirkels: "dat kunnen defecten in het glas zijn" van het dekglaasje, zegt de onderzoeker.

"Ik ben er absoluut van overtuigd dat dit allemaal niet waar is, het is helemaal geen dier of ruimtewezen", vat José Maria Valpuesta samen. Hij zegt het "zeer te betreuren" dat zo'n video zo vaak op sociale media kan worden gedeeld.

"Een enkel beeld heeft geen wetenschappelijke betekenis. (...) Hier is zelfs sprake van een bereidheid om mensen te manipuleren die geen vaardigheden hebben in het veld", betreurt Virginie Serin.

Even later in de video stelt Madej ook dat er in het Johnson & Johnson-vaccin (Janssen in Europa) "zeker een stof zit die op grafeen lijkt".

De vermeende aanwezigheid van grafeen in coronavaccins is de afgelopen maanden een hardnekkig gerucht geworden in de stroom aan desinformatie. AFP wijde hier verschillende factchecks aan, waaronder deze over grafeenoxide halverwege juli 2021.

De ingrediënten van coronavaccins zijn geen geheim. Die van Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen zijn allemaal gepubliceerd door de gezondheidsautoriteiten. Hiertussen staan geen bijzonderheden zoals levende organismen of grafeen.

AFP verifieerde eerder een vergelijkbaar verhaal over "parasieten" in coronavaccins (hier in het Pools). Online publicaties gebruikten toen ook de video van Carrie Madej om valse beweringen te ondersteunen.

Vertaling en aanpassing:
COVID-19 VACCINS