Verwarrende krantenkop leidt tot bewering dat coronapatiënt een acteur is

Nadat twee kranten verschillende namen leken te geven voor dezelfde coronapatiënt, beweren honderden op sociale media dat hij een acteur is die werd betaald om te doen alsof hij ziek was. Maar dit is onjuist. Een van de kranten gebruikte een onnauwkeurige kop die de verwarring veroorzaakte. De fout werd later hersteld.

"Toch apart he. In Urk heet je Hendrik en in Friesland heet je ineens Romke” luidt de tekst in een afbeelding met twee screenshots van interviews in berichten op Facebook (hier, hier) en op Twitter. De afbeelding werd sinds 14 oktober meer dan 400 keer gedeeld op sociale media.

Beide screenshots tonen een interview met dezelfde man, maar in de kop van het AD staat "Visser Hendrik uit Urk", terwijl de Leeuwarder Courant vermeldt: "Romke Raap (66) uit Damwâld".

Verschillende Facebookgebruikers beweren dat dit betekent dat de man een acteur is: "Gecontroleerde media anno 2021: acteurs worden gebruikt in gefabriceerde artikelen, om angst te verspreiden."

Een variatie zien we in deze Instagrampost, met een screenshot van RTL Nieuws en een niet-gerelateerde advertentie door een castingbureau voor een acteur die een (geënsceneerde) vaccinatie krijgt op een testlocatie van de GGD.

Deze berichten op sociale media zijn misleidend. De man op de beelden is Hendrik Visser uit Urk, ook aangegeven in het volledige artikel door de Leeuwarder Courant. De oorspronkelijke kop (later aangepast) zorgde voor verwarring.

Image
Screenshot van een van de misleidende Facebookberichten, vastgelegd op 21 oktober 2021

Als we in de archieven van webpagina’s zoeken naar eerdere versies van het artikel van de Leeuwarder Courant, vinden we deze versie van 14 oktober in de WayBack Machine. Hierin bevat zowel de kop als het intro citaten met de naam "Romke", gevolgd door een foto van Hendrik Visser.

Wat de berichten op sociale media niet laten zien, is dat het onderschrift van de foto uitlegt dat het om Hendrik Visser gaat. Dit hebben we hieronder in het geel gemarkeerd:

Image
Screenshot van het artikel uit de Leeuwarder Courant met de naam Hendrik Visser in geel gemarkeerd, vastgelegd door de WayBack Machine op 14 oktober

In het artikel wordt verteld dat drie ongevaccineerde coronapatiënten, zogenaamde "vaccinatiespijtoptanten", op 14 oktober in Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) spraken met minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Het bevat twee interviews: met Romke Raap en Hendrik Visser.

Visser legt uit dat hij niet gevaccineerd was toen hij corona kreeg omdat hij op zee was. Hij kwam uiteindelijk terug met klachten en werd naar het ziekenhuis overgebracht waar hij naar verluidt meer dan 80 dagen in coma lag op de intensive care van MCL. Romke Raap was ruim een week opgenomen in het ziekenhuis.

De krant heeft het artikel in de tussentijd bijgewerkt. De huidige versie bevat de kop: "Hendrik Visser van Urk lag tientallen dagen in coma op de intensive care van ziekenhuis MCL in Leeuwarden: 'Die spuit moest er gewoon in'."

Het AD interviewde Visser ook. In hun video-interview legt Visser uit dat hij naar het ziekenhuis werd gebracht omdat hij nagenoeg geen zuurstof meer in zijn bloed had, en is vervolgens "voor meer dan 80 dagen in slaap gevallen.”

De misleidende berichten passen in een langere reeks verhalen die zogenaamd bewijzen dat de coronapandemie in scène wordt gezet en dat acteurs worden ingehuurd om de ernst ervan te overdrijven. Eerder ontkrachtte AFP de bewering dat acteurs zouden worden uitbetaald in Duitsland om te doen alsof de ziekenhuizen vol zijn, en opnames voor een promotievideo van een Israëlisch ziekenhuis werden gepresenteerd als bewijs dat de pandemie nep is.

Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?

Neem contact met ons op