Dit bericht in de Volkskrant is satire, geen echt nieuwsbericht

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Tientallen berichten op sociale media verwijzen naar een artikel van De Speld in de Volkskrant waarin demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ongevaccineerden zogenaamd wil "tegemoet komen" door werk in de horeca toe te staan in verband met de problemen die ze zullen ervaren met het coronatoegangsbewijs. Veel gebruikers nemen het verhaal aan als een echt nieuwsbericht. Het verhaal door De Speld is echter satire, wat in sommige afbeeldingen van het verhaal niet te zien is.

"Kabinet komt ongevaccineerden tegemoet: 'Je kunt nog wel in horeca werken'", luidt de tekst in een afbeelding van een Volkskrantartikel in deze Facebookpost. Het werd gepubliceerd op 23 september en is inmiddels 80 keer gedeeld.

Een foto van hetzelfde artikel in een papieren druk van de Volkskrant verscheen ook op Facebook, zoals in dit bericht van 15 september. Daarin staan citaten die zogenaamd van Hugo de Jonge afkomstig zijn. Hij zou ongevaccineerden willen "tegemoet komen" omdat het coronatoegangsbewijs tot gevolg heeft dat ze meer moeite zullen hebben om als klant de horeca te betreden, omdat ze dit alleen kunnen doen met een negatieve test die 24 uur geldig is, of met een herstelbewijs van het virus.

Facebookgebruikers reageren boos op de berichten "Wat een schande is dat hele Nederland" zegt een gebruiker en "Deze lariekoek moet stoppen van deze Hugo", schrijft een ander.

Screenshot van het misleidende Facebookbericht, vastgelegd op 24 september 2021

Satire

Als we zoeken naar het oorspronkelijke artikel in de Volkskrant wordt al snel duidelijk dat het screenshot op Facebook een belangrijk aspect heeft weggelaten, namelijk de vermelding dat het om een satirisch artikel gaat door De Speld. De vermelding van 'satire' is echter wel afwezig in de papieren druk van de Volkskrant, maar bij het artikel staat wel duidelijk "De Speld" vermeld.

Screenshot van het artikel in de Volkskrant, vastgelegd op 24 september 2021 (gele markering toegevoegd door AFP)

Het verhaal is dus overgenomen van De Speld. Zij publiceerde het verhaal op 15 september. De Speld is een populair satirische platform met ruim 560.000 volgers op Instagram en meer dan 660.000 likes op Facebook. Op hun website staat een disclaimer waarin zij hun werk uitleggen:

"De artikelen die geplaatst worden op deze website zijn persiflerend, satirisch of parodiërend van aard. Ze geven slechts de visie of mening weer van de redactie van De Speld. Opgevoerde personages of rechtspersonen kunnen gefingeerd zijn."

Als we de rest van het satirische verhaal lezen komen we nog meer opmerkelijke en onjuiste citaten tegen die van De Jonge afkomstig zouden zijn: "Maar ik heb ook goed nieuws: je kunt nog wel op het terras lopen, met een dienblad tjokvol met glazen op je hand."

Het verhaal en de citaten door de minister zijn dus verzonnen. Desondanks worden ze door sommigen onterecht geïnterpreteerd als echte uitspraken door de minister.

In werkelijkheid heeft De Jonge deze uitspraken over het "tegemoet komen" van niet-gevaccineerden nooit gedaan. In de oorspronkelijke persconferentie van 14 september zei hij dat het coronatoegangsbewijs een "praktische" manier zou zijn voor werkgevers om een veiligere werkomgeving te creëren door het ook te vereisen van hun medewerkers, maar "op basis van de huidige wet kan dat niet".

COVID-19