Deze QR-code werkt niet met de app voor het coronatoegangsbewijs

Tientallen berichten op sociale media suggereren dat een speciale QR-code een kritische boodschap zal tonen tegen de nieuwe coronaregels wanneer deze gescand wordt met de app voor het coronatoegangsbewijs. Dit is onjuist; terwijl de code wel werkt met andere scan-apps voor QR-codes, geeft de officiële applicatie – CoronaCheck Scanner – een foutmelding.

"Als je deze QR-code laat zien, dan krijgt de scanner een tekst in beeld te zien", luidt dit Facebookbericht, gepubliceerd op 17 september en sindsdien meer dan 130 keer gedeeld.

Het bericht bevat een QR-code met een tekst die bezwaar maakt tegen het nieuwe coronatoegangsbewijs dat op 25 september wordt ingevoerd: "Mensen toegang weigeren op basis van medische gronden is discriminatie. Volgens artikel 1 van de grondwet bent u daarom strafbaar."

Dezelfde boodschap circuleert op Twitter en in andere Facebookberichten. Deze zijn samen honderden keren gedeeld op sociale media.

Image
Screenshot van een van de misleidende berichten, vastgelegd op 23 september 2021

Terwijl sommige gebruikers enthousiast reageren met opmerkingen zoals "En het werkt!!" en "Ik sla het ook op!!", wijzen anderen erop dat dit niet werkt als je het bij een horecazaak zou tonen voor toegang:

"Het werkt niet. Alleen met je camera of gewone scanner. Niet met de speciale corona check scanner. En die wordt gebruikt voor de check. En als je hem daar mee scant, geeft hij een foutmelding. Dus leuk, maar werkt niet."

Image
Screenshot van de Facebookreacties waarin het bericht in twijfel getrokken wordt, vastgelegd op 22 september 2021

De berichten zijn inderdaad misleidend. AFP probeerde het en ontdekte dat de QR-code kan worden gescand met algemene applicaties voor QR-codes, maar niet werkt met de officiële applicatie die wordt gebruikt om de coronatoegangsbewijzen te controleren.

Coronatoegangsbewijs met CoronaCheck

Op 14 september kondigde de Nederlandse overheid aangepaste coronamaatregelen aan. Terwijl de maatregelen deels werden versoepeld door een einde te maken aan de verplichte 1,5 meter afstand, introduceerde het een toegangsbewijs op plekken waar het druk kan worden, zoals restaurants en cafés. Het idee was al eerder al geopperd, maar zal worden doorgevoerd op 25 september

Het coronatoegangsbewijs is een bewijsstuk in de vorm van een QR-code dat laat zien of een persoon negatief is getest in de laatste 24 uur, volledig is gevaccineerd, of is hersteld van het coronavirus. Met een volledig einde aan de verplichte 1,5 meter afstand, vertelde demissionair premier Mark Rutte in de persconferentie van 14 september dat het toegangsbewijs kan helpen om waakzaam te blijven in extra risicovolle situaties.

Deze nieuwe maatregel is niet zonder controverse omdat het tot verzet leidde van demonstranten, horeca-eigenaren, en diverse politieke partijen. Er zijn klachten over medische discriminatie, vaccinatiedwang en een onredelijke last voor de horeca die nu al te maken heeft met personeelstekorten.

In dezelfde persconferentie verklaarde demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge: "er komt geen vaccinatieplicht. Of je je wel of niet laat vaccineren is een vrije keuze", maar dat vrijheid "nooit een vrijbrief voor vrijblijvendheid" mag zijn. De Jonge wees erop dat hij het testen door niet-gevaccineerden zag als "een kleine moeite", die voorlopig gratis blijft.

Met de applicatie kan een toegangsbewijs in de vorm van een QR-code op een smartphone worden gegenereerd met CoronaCheck of een papieren versie kan uitgeprint worden op CoronaCheck.nl.

De gegenereerde QR-code kan uitsluitend worden gescand met de officiële applicatie: CoronaCheck Scanner, hier gratis te downloaden. Een groen scherm met een vinkje geeft aan of de aanbieder voldoet aan de criteria om een vestiging te betreden. Als dit niet het geval is, toont de applicatie een rood scherm met een kruis.

Image
Screenshot van de pagina "Zo werkt scannen" van coronacheck.nl, vastgelegd op 23 september 2021 (bewerkt door AFP)

QR-code in berichten werkt niet met officiële app

Volgens de berichten op sociale media zal een scan van de QR-code aangeven dat "mensen toegang weigeren op basis van medische gronden" discriminatie is. De scanner (die dus de toegang kan weigeren) zou hierdoor "strafbaar" zijn.

Gebruikers op sociale media zeggen dat ze de tekst zien wanneer ze een algemene QR-scan applicatie gebruiken. Toen AFP de QR-code scande met de camera-app van een iPhone, genereerde het een "Text QR-code" en krijgen we een suggestie om ernaar te zoeken met de webbrowser:

Image
Screenshot op een iPhone van de camera-app, vastgelegd op 23 september 2021

Maar de QR-code werkt niet met de CoronaCheck Scanner, die simpelweg de volgende foutmelding toont:

Image
Screenshot op een iPhone van de CoronaCheck Scanner-app, vastgelegd op 23 september 2021

Het bericht wordt dus niet gezien in de context waarin het relevant is: wanneer een coronatoegangsbewijs getoond moet worden en de toegang geweigerd kan worden.

Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?

Neem contact met ons op