Kinderen volgen online lessen op een leercentrum op 17 februari 2021 in Los Angeles, Californië ( AFP / Patrick T. Fallon)

Amerikaanse arts verspreidt onjuiste informatie over COVID-19 tijdens schoolvergadering

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een video van een Amerikaanse huisarts die verschillende onjuiste en misleidende beweringen doet tijdens een schoolvergadering in de Amerikaanse staat Indiana is op grote schaal gedeeld op sociale media. Hij meent dat mondkapjes en vaccins nutteloos zijn omdat ze de verspreiding van het virus niet kunnen stoppen. Zijn benadering negeert de manieren waarop beide middelen besmetting kunnen verminderen en in het bijzonder hoe vaccins mensen beschermen tegen ernstige en dodelijke gevallen van COVID-19. Hij prijst ook niet-goedgekeurde behandelingen aan voor de ziekte die geen wetenschappelijke onderbouwing hebben en schadelijk kunnen zijn.

"COVID VOLLEDIG ONTMASKERD", staat in hoofdletters in deze video op Rumble, een videoplatform dat met zijn "free-speech"-beleid van moderatie fungeert als een toevluchtsoord voor desinformatie. De Rumblevideo met Nederlandse ondertiteling is sinds 1 september 2021 meer dan 4300 keer gedeeld op Facebook. In de video is te zien hoe de huisarts Daniel Stock het schoolbestuur aanspreekt van Mt Vernon in Fortville, Indiana.

De video met Nederlandstalige ondertiteling is een van de vele versies die wereldwijd circuleert op sociale media. Het is over de hele wereld verspreid en miljoenen keren bekeken op platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter. Verschillende versies werden van YouTube verwijderd vanwege het schenden van de richtlijnen. Het werd ook verwijderd van TikTok, maar niet voordat één bericht meer dan 12,6 miljoen keer werd bekeken.


Screenshot van de misleidende video op Rumble met Daniel Stock, vastgelegd op 10 september 2021

Tijdens zijn betoog plaatst Stock vraagtekens bij de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid van de staat Indiana. Een woordvoerder voor het ministerie verwierp de kritiek en benadrukte de effectiviteit van coronavaccins bij het voorkomen van ziekenhuisopname en sterfgevallen in een verklaring aan het lokale televisiestation WTHR.

Hieronder verifiëren we verschillende onnauwkeurige beweringen van Stock.

Bewering: Mondkapjes stoppen besmetting niet - MISLEIDEND

In zijn 6 minuten durende toespraak stelt Stock dat de aanbevelingen van de CDC voor de bestrijding van COVID-19 "in strijd zijn met alle regels van de wetenschap". Hij suggereert eerst dat mondkapjes zinloos zijn omdat "het coronavirus en alle andere aandoeningen van de luchtwegen worden verspreid door aerosoldeeltjes die klein genoeg zijn om door elk masker te gaan."

Dit is misleidend. Hoewel maskers niet alle deeltjes blokkeren, met name de kleinere aerosoldeeltjes minder goed, is gebleken dat ze in verschillende mate werken – afhankelijk van het type masker en de situatie – om de overdracht van het virus te beperken.

Hier beoordeelt de CDC verschillende onderzoeken die de effectiviteit van het dragen van mondkapjes bekijken en concludeert dat "experimentele en epidemiologische gegevens het dragen van mondkapjes ondersteunen om de verspreiding van SARS-CoV-2 te verminderen".

Ze merken op dat het individuele voordeel toeneemt met een hoger gebruik van mondkapjes in de gemeenschap, en dat andere maatregelen zoals sociale afstand, handhygiëne en ventilatie ook nuttig zijn.

Het RIVM geeft aan dat afstand houden de belangrijkste maatregel is om besmetting te voorkomen, omdat grote druppels niet ver kunnen komen en omdat kleinere druppels verdunnen over een grote afstand.

In het meest recente literatuuroverzicht "Actualisatie van de gedragswetenschappelijke literatuur rond mondkapjes", merkt het RIVM op dat de effectiviteit van mondkapjes afhankelijk is van het type masker en het gedrag van de gebruiker.

Het RIVM specificeert dat bij professioneel gebruik chirurgische maskers in de meeste situaties voldoende bescherming bieden als iemand in contact komt met een persoon met een verdenking op COVID-19. Maar ze raden een FFP2-masker aan voor "aerosolvormende handelingen" zoals gevallen waarin iemand langdurig wordt blootgesteld aan iemand die mogelijk geïnfecteerd is.

Niet-medische mondkapjes helpen "maar beperkt bij het voorkomen van besmetting van anderen", aldus het RIVM.

Bewering: Geen enkel vaccin stopt infectie ooit - ONWAAR

In zijn toespraak doet Stock meerdere valse beweringen over vaccins, waaronder dat ze verantwoordelijk zijn voor recente uitbraken in de VS.

"Geen enkel vaccin, zelfs niet degene die ik steun en aan mezelf en mijn kinderen zou geven, stopt ooit infectie", zegt hij.

In werkelijkheid, hoewel het moeilijk is, hebben wetenschappers in het verleden vaccins geproduceerd die "steriliserende immuniteit" bieden - waardoor virusinfectie helemaal wordt gestopt. Dit werd bijvoorbeeld bereikt bij de mazelen, maar niet bij het rotavirus.

Dit is niet het geval voor COVID-19-vaccins - omdat sommigen nog steeds doorbraakinfecties meemaken. Maar dat betekent niet dat het nutteloze hulpmiddelen zijn. Het RIVM legt uit dat het belangrijkste punt van vaccins niet is om infectie te voorkomen, maar dat ze het beste werken om ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden te voorkomen.

Vaccins zijn "zeer effectief tegen ziekenhuis- en IC-opname", zelfs tegen de zeer besmettelijke deltavariant, aldus een rapport van het RIVM op 27 augustus. Volgens het instituut is het risico op ziekenhuisopname voor volledig gevaccineerde patiënten 20 keer lager en voor IC-opname 33 keer lager dan voor niet-gevaccineerde mensen.

Stock beschuldigt vaccins voor het veroorzaken van een toename van COVID-19-infecties in de VS deze zomer, en beweert dat dit te wijten aan een mechanisme genaamd ADE (Antibody Dependent Enhancement).

ADE refereert naar het mechanisme dat optreedt wanneer antilichamen die tijdens een immuunrespons worden gegenereerd, zich binden aan een pathogeen, maar niet in staat zijn om infectie te voorkomen. Hierdoor hebben de antilichamen een averechts effect omdat ze fungeren als een "trojaans paard", omdat het virus zich zo kan verspreiden en gemakkelijker in de cellen kan komen.

Echter, deskundigen legden eerder uit aan AFP dat er weinig tot geen bewijs is voor het veronderstelde risico van ADE door COVID-19-vaccinatie, aangezien het risico in geen enkel onderzoek is waargenomen, en als dit het geval was, zouden we de effecten al hebben gezien onder de miljoenen gevaccineerde mensen wereldwijd.

Bewering: Vitamine D, ivermectine en zink voorkomen ziekenhuisopname door COVID-19 - ONGEFUNDEERD

Stock beweert ook dat hij zijn patiënten met COVID-19 succesvol heeft behandeld met alternatieve medicijnen. "Ik kan je vertellen dat ik, na meer dan 15 COVID-19-patiënten te hebben behandeld, dat er door actieve vormen van vitamine D, ivermectine en zink geen enkel persoon in de buurt van het ziekenhuis is gekomen."

Maar deze behandelingen worden niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

Ivermectine, een medicijn dat wordt gebruikt om parasitaire wormen te behandelen, is door de antivaccinatiegemeenschap aangeprezen als een remedie voor COVID-19.

Maar de FDA waarschuwt dat het het gebruik van het geneesmiddel voor de preventie of genezing van COVID-19 niet heeft goedgekeurd en het "meerdere meldingen heeft ontvangen van patiënten die medische aandacht nodig hadden, waaronder ziekenhuisopname, na zelfmedicatie met ivermectine bedoeld voor vee".

"Je bent geen paard. Je bent geen koe. Serieus, allemaal. Stop ermee", twitterde de FDA in augustus.

"De momenteel beschikbare gegevens tonen niet aan dat ivermectine effectief is tegen COVID-19", merkte de FDA op, eraan toevoegend dat klinische proeven met het medicijn aan de gang zijn.

De EMA raadt ook het gebruik van ivermectine af voor de behandeling van COVID-19, aangezien recente wetenschappelijke gegevens de voordelen ervan niet ondersteunen, terwijl de WHO adviseerde dat ivermectine alleen zou moeten worden gebruikt voor de behandeling van COVID-19 in klinische onderzoeken, in de richtlijnen die op 31 maart 2021 zijn gepubliceerd.

Zink wordt door sommigen ook aangeprezen als een supplement om COVID-19 te voorkomen en te genezen. Zink is een voedingsstof die het immuunsysteem kan helpen infecties te bestrijden. Hoewel er enig bewijs is dat zink het lichaam helpt bij het bestrijden van verkoudheid, zegt het American National Academies of Sciences, Engineering and Medicine: "wetenschappers weten niet of het de symptomen van COVID-19 helpt verlichten."

In april 2021 vertelde de in Nairobi gevestigde epidemioloog dr. Emanuel Okunga aan AFP dat het nemen van zink COVID-19 niet voorkomt of geneest.

"Tot nu toe tonen onderzoeken aan dat zink niet effectief is bij de behandeling van COVID-19, en zelfmedicatie met zink is gevaarlijk", waarschuwde hij.

De Amerikaanse National Institutes of Health waarschuwt voor het nemen van hoge doses zink om COVID-19 te voorkomen, wijzend op een gebrek aan bewijs en mogelijke bijwerkingen, waaronder onomkeerbare neurologische aandoeningen door langdurig gebruik.

Wetenschappers hebben aanbevolen om vitamine D te nemen - dat het lichaam aanmaakt door blootstelling aan zonlicht - om gezonde botten en spieren te bevorderen aangezien mensen tijdens de pandemie meer tijd binnenshuis doorbrengen.

Er is echter nog niet genoeg bewijs om het gebruik van vitamine D aan te bevelen om COVID-19 te voorkomen of te behandelen, en klinische proeven zijn aan de gang.

Raymond Tellier, microbioloog aan het McGill University Health Center, waarschuwde voor het nemen van "een te hoge dosis, die tot toxiciteit kan leiden".

Deze waarschuwing wordt ondersteund door een studie gepubliceerd in Clinical Medicine, waarin stond: "meer dan het aanbevolen dagelijkse supplement moet alleen onder medisch toezicht worden ingenomen."

AFP ontkrachtte hier eerder beweringen over "behandelingen" tegen COVID-19 zoals zink, vitamine C en vitamine D.

Eerder deze zomer maakte een andere arts tijdens een schoolvergadering van de gelegenheid gebruik om zijn mening te geven over maatregelen tegen COVID. Een opname van zijn uitspraken ging op dezelfde manier viraal en bevatte talloze valse beweringen over coronavaccins die werden ontkracht door AFP.

Vertaling en aanpassing:
COVID-19 VACCINS