Vaccinatie in het Royal Free Hospital in Londen op 8 december 2020. ( POOL / JACK HILL)

Brits "rapport" noemt coronavaccins onterecht "giftig" op basis van gemelde bijwerkingen na vaccinatie

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Verschillende Nederlandstalige blogposts over een “dringend rapport” dat de onmiddellijke stopzetting van coronavaccinatie eist, zijn in een maand tijd honderden keren gedeeld op sociale media. De verhalen citeren een brief van een medisch bedrijf met de waarschuwing dat vaccins “giftig” zijn voor mensen op basis van Britse meldingen van bijwerkingen na coronavaccinatie. De alarmerende brief is echter gebaseerd op een overtrokken interpretatie van deze cijfers, aangezien meldingen van gezondheidsklachten en overlijden ná vaccinatie niet hetzelfde omvatten als gevolgen dóór vaccinatie. Gezondheidsexperts bevestigen dat de vaccins veilig en effectief zijn.

“‘Dringend’ Brits rapport roept op tot volledige stopzetting van COVID-vaccins bij mensen” luidt de kop van deze blogpost, gepubliceerd op 16 juni. Hetzelfde verhaal werd ook gepubliceerd op andere dubieuze websites die bekend staan om desinformatie over COVID-19 te publiceren en die kritisch zijn over coronavaccinatie (hier en hier).

De verhalen omschrijven een “rapport” met een verontrustende lijst aan bijwerkingen die zouden optreden na vaccinatie, ondertekend door “Evidence-based Medicine Consultancy” (EbMC) en verzonden naar de Britse regelgevende instantie voor geneesmiddelen (MHRA).

Het document koppelt niet alleen sterfgevallen aan coronavaccinatie, maar noemt ook een groot aantal bijwerkingen zoals bloedingen, bloedstollingen, pijn, neurologische aandoeningen, verlies van zicht, gehoor, spraak of geur, en negatieve reacties die zwangerschappen beïnvloeden.

Het rapport concludeert dat "nu duidelijk is dat deze producten in de bloedbaan giftig zijn voor de mens". Dit is onjuist en gebaseerd op een misleidende interpretatie van gegevens, concludeerde AFP Frankrijk reeds in een factcheck van 16 juni.

Screenshot van een van de misleidende blogposts, vastgelegd op 29 juni 2021

Het “rapport” van de EbMC

Wat wordt gepresenteerd als een “rapport” is eigenlijk een brief van 11 pagina's, verzonden naar de MHRA door Dr. Tess Lawrie van de EbMC, een bedrijf dat beweert dat het "onafhankelijk medisch onderzoek" uitvoert, maar waarvan het Twitteraccount is geschorst wegens het schenden van de regels. Deze Britse arts heeft eerder ivermectine gepromoot om COVID-19 te behandelen, tegen de aanbevelingen in van de WHO. De Nederlandse blogposts verwijzen naar de brief van Lawrie op basis van een publicatie van een groep Amerikaanse artsen (America's Frontline Doctors) die herhaaldelijk onjuiste informatie verspreidt over de coronapandemie.

In de brief beweert Lawrie op basis van de Yellow Card-rapporten, een systeem van de MHRA waarmee iedereen in het VK vermoedelijke bijwerkingen van een vaccin kan melden, het volgende: “De MHRA heeft nu meer dan genoeg bewijs over het Yellow Card-systeem om de COVID-19-vaccins onveilig te verklaren voor gebruik bij mensen” en roept op tot stopzetting van de vaccinatiecampagne, die begin december in het land begon.

Als bewijs vermeldt de brief “het hoge aantal aan COVID-19-vaccin toegeschreven sterfgevallen en ADRs (adverse reactions, d.w.z. bijwerkingen, red.) die zijn gemeld via het Yellow Card-systeem” tussen 4 januari 2021 en 26 mei 2021 en noemt hierbij 1.253 doden.

Deze cijfers komen overeen met de gegevens verzameld door de MHRA (1.295 doden op 2 juni volgens AFP-berekeningen, toen ongeveer 66 miljoen prikken waren gezet). Maar de interpretatie is misleidend: de rapporten van bijwerkingen, waaronder sterfgevallen, maken deel uit van de geneesmiddelenbewaking van de autoriteiten om mogelijke problemen te identificeren, maar betekenen niet automatisch dat er een causaal verband is met vaccinatie. Dit is wat de MHRA ook expliciet aangeeft in haar rapporten:

"Het is erg belangrijk op te merken dat een Yellow Card-melding niet noodzakelijkerwijs betekent dat het vaccin die reactie of gebeurtenis heeft veroorzaakt. (...) Onderliggende of eerder niet-gediagnosticeerde ziekten die geen verband houden met vaccinatie kunnen ook een rol spelen in zulke rapporten", en de gegevens "kunnen niet worden gebruikt om een bijwerkingsgraad uit af te leiden of het veiligheidsprofiel van COVID-19-vaccins te vergelijken."

Screenshot van de webpagina “Coronavirus vaccine - weekly summary of Yellow Card reporting”, vastgelegd op 28 juni 2021

In tegenstelling tot wat het "rapport" beweert, worden de sterfgevallen en bijwerkingen niet formeel “toegeschreven” aan de vaccins.

AFP nam op 16 juni contact op met de MHRA, welke verzekerde dat de vaccins "duizenden levens" hebben gered en dat "geen enkel effectief medicijn of vaccin zonder risico is. (...) Ons advies blijft dat de voordelen van het vaccin bij de meeste mensen opwegen tegen de risico's", zei een woordvoerder in een e-mail.

De enige frequente bijwerkingen die de autoriteit meldt na meer dan 77 miljoen prikken (op het moment van schrijven) in het VK: een zere arm door de injectie, vermoeidheid, hoofdpijn, pijn in het lichaam of misselijkheid. Symptomen die door de Britse gezondheidsdiensten als "zeer zeldzaam" worden vermeld, zijn onder meer allergische reacties en bloedstolling die zijn waargenomen bij een enkele mensen die zijn gevaccineerd met de vaccins van AstraZeneca en Janssen.

In combinatie met een strenge lockdown gedurende enkele maanden, ging vaccinatie in het Verenigd Koninkrijk gepaard met een zeer duidelijke afname van de epidemie die daar meer dan 127.000 mensen heeft gedood, daarmee het zwaarst getroffen land in Europa.

Volgens officiële schattingen uit juni heeft coronavaccinatie de dood van 14.000 60-plussers voorkomen. Aan de andere kant heeft het land eerder aangekondigde versoepelingen met vier weken uitgesteld op 14 juni vanwege het stijgende aantal besmettingen met de deltavariant.

Paradoxaal genoeg geeft de alarmerende brief van het medische bedrijf zelf toe dat de gegevens van het Yellow Card-systeem "niet zo moeten worden geïnterpreteerd dat het betreffende medicijn het waargenomen effect veroorzaakte of gevaarlijk zou zijn".

Screenshot van de brief van de EbMC, vastgelegd op 28 juni 2021

Nogmaals, moet het worden opgemerkt dat de Nederlandse blogposts zowel de brief van de eBMC citeren, als een blogpost van "America's Frontline Doctors", een zelfverklaard collectief van artsen dat eerder door AFP is geverifieerd voor het verspreiden van valse informatie. We ontkrachtten bijvoorbeeld hun beweringen over hydroxychloroquine.

Een van de leden van de organisatie, Dr. Stella Immanuel, verklaarde in een video in 2015 dat "er mensen zijn die deze natie regeren die niet eens menselijk zijn", die zij omschreef als "reptielachtige geesten" die "half mens, half ET" zijn.

Deze verkeerde voorstelling van gemelde bijwerkingen na coronavaccinatie door onterecht van een causaal verband uit te gaan, is een terugkerend fenomeen op dubieuze weblogs en sociale media. AFP Factcheck heeft dergelijke zorgwekkende verhalen eerder onderzocht toen we vergelijkbare cijfers van het EMA verifieerde (hier en hier).

Vertaling en aanpassing:
COVID-19 VACCINS