Drijvende energiecentrale is niet verantwoordelijk voor de dodelijke overstromingen in Valencia
- Gepubliceerd op 20 november 2024 om 14:41
- Leestijd: 10 min
- Door: Théophile BLOUDANIS, AFP Griekenland
- Vertaling en aanpassing: Liesa PAUWELS , AFP Nederland
Copyright © AFP 2017-2024. Voor commercieel gebruik van deze inhoud is een abonnement vereist. Klik hier voor meer informatie.
Valencia werd eind oktober 2024 getroffen door overstromingen die de dood van honderden mensen betekenden en ernstige materiële schade veroorzaakten. In deze context deelden socialemediagebruikers twee video's van twee grote schepen, waarin ten onrechte werd beweerd dat een schip het weer voor de kust van Valencia had gemanipuleerd tijdens de overstromingen. AFP ontdekte dat de schepen in deze twee video's zich niet in de buurt van Valencia bevonden tijdens of voor de overstromingen. De twee schepen zijn eigenlijk drijvende energiecentrales van een Turks bedrijf. Het bedrijf is niet gelinkt aan het HAARP-onderzoeksprogramma.
"Waarheid Valencia", schreef een socialemediagebruiker op X op 9 november 2024, "een middels HAARP-schip veroorzaakte ramp!", waarbij hij een video van een groot schip deelde. In een eerder bericht deelde dezelfde X-gebruiker gelijkaardige beweringen, maar met een andere video waarin een indrukwekkend vrachtschip te zien is, met enkele schoorstenen en hoogspanningsmasten op het dek.
Soortgelijke beweringen met dezelfde video's werden ook gedeeld op Facebook in het Nederlands en in verschillende talen zoals het Grieks, Spaans en Frans.
Deze beweringen kloppen echter niet. De twee schepen die in de video's te zien zijn, zijn drijvende elektriciteitscentrales die niets te maken hebben met HAARP of weersmodificatie, vertelden experts aan AFP. Ze zijn eigendom van een bedrijf dat gespecialiseerd is in drijvende elektriciteitscentrales. De schepen bevonden zich ook niet voor kust van Valencia voor of tijdens de overstromingen zoals de berichten beweerden. Bovendien is het HAARP-onderzoeksprogramma niet in staat om het weer te beïnvloeden en stormen te veroorzaken.
Op 29 oktober 2024 werd de regio Valencia getroffen door stortregens, die dodelijke overstromingen veroorzaakten. 227 doden lieten het leven en ernstige materiële schade werd aangericht. De Spaanse regering kondigde een hulppakket van 10,6 miljard euro aan om de verwoeste regio te heropbouwen.
Volgens de World Weather Attribution (WWA)-groep waren de verwoestende stortbuien die op 29 oktober overstromingen in Valencia veroorzaakten 12 procent zwaarder en twee keer zo waarschijnlijk als vóór de klimaatverandering. De WWA stelde geen direct verband vast tussen deze uitzonderlijke regenval en klimaatverandering, maar zei dat het "zeer waarschijnlijk" de oorzaak was.
Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change zijn extreme weersomstandigheden die overstromingen en droogtes met verstrekkende gevolgen veroorzaken, waarschijnlijker en ernstiger geworden als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.
Experts vertelden AFP dat de dodelijkste overstromingen in Spanje in een generatie te wijten waren aan krachtige stormen die versterkt werden door opwarming van de aarde, slechte stadsplanning en verwaarlozing.
Schepen niet voor de kust van het Iberisch Schiereiland
Door middel van een omgekeerde zoekopdracht naar de video vonden we het originele fragment terug van de eerste video die online werd gedeeld. De originele video werd op 11 augustus 2017 op Youtube geplaatst door het officiële Youtube-kanaal van het bedrijf Karpowership. De titel van de video luidt: 'Karadeniz Powership Osman Khan | Istanbul, Turkey'.
Volgens de publicatiedatum van de video op Youtube, werden de beelden jaren voor de overstromingen in Valencia opgenomen.
Een zoekopdracht op de scheepvaartwebsite Marine Traffic naar "Karadeniz Powership Osman Khan" gaf ook aan dat het schip zich momenteel in Ghana bevindt. Volgens de site is het de afgelopen vijf jaar nergens anders gemeld.
Het schip wekt nog steeds elektriciteit op in de haven van Takoradi in Ghana, waar het in 2019 werd geïnstalleerd, aldus de website Power Technology. Het schip is ook te zien op Google Maps.
Een andere omgekeerde zoekopdracht naar de tweede video stelde ons in staat de oorsprong te vinden van de andere video die werd gedeeld. Deze werd op 25 september 2024 op TikTok geplaatst door een account met de naam 'restorantepuntomarino' (hier en hier gearchiveerd).
In de video horen we de persoon zeggen: "Elektriciteitscentrale op zee. Dit schip is woensdag aangekomen, vol antennes". De auteur noemt nergens HAARP of iets dat met het weer te maken heeft.
Gezien de publicatiedatum van de video, 25 september 2024, zou dit schip er al zijn geweest ruim voor de overstromingen voor de kust van Valencia.
Wanneer we de video's op het TikTok-account analyseerden, zagen we deze video (hier gearchiveerd) van een restaurant genaamd 'Punto Marino'.
Een zoekopdracht op Google Maps naar "restorante punto marino" toonde dat het restaurant zich bevindt op het Spaanse eiland Gran Canaria, waar een soortgelijk gebouw te zien is op Google Street View.
De beelden van het schip werden opgenomen voor de kust van Gran Canaria, een eiland in de Canarische Eilanden, in de Atlantische Oceaan, en niet in de Middellandse Zee voor de Valenciaanse kust.
Bovendien beschreef een artikel in het Spaans dat op 26 september 2024 werd gepubliceerd door La Provincia, dat het schip 'Karadeniz Powership Onur Sultan' aanmeerde in Las Palmas de Gran Canaria. De krant publiceerde ook foto's en een video van het schip, identiek aan die in de video die op sociale media werd gedeeld.
Drijvende energiecentrales
Een geavanceerde zoekopdracht op het internet naar de naam die zichtbaar is op de romp van het schip in de eerste video, 'Karadenitz Powership Osman Khan', stelde ons in staat om hetzelfde schip te vinden op de bedrijfspagina van Karpowership.
De afbeelding van het schip verschijnt in een diavoorstelling van afbeeldingen van vergelijkbare schepen, waar ongeveer twintig schoorstenen en hoogspanningsmasten op het dek zijn geïnstalleerd. Het silhouet van deze schepen komt ook overeen met dat uit de tweede video die werd gedeeld.
Beide schepen die zichtbaar zijn in de gedeelde video's op sociale media, behoren tot het Turkse bedrijf Karpowership. Volgens hun website bezit het bedrijf 40 'stroomschepen' die elektriciteit opwekken in verschillende Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. De schepen zijn in staat om tussen de 415 en 470 MW aan elektriciteit op te wekken.
AFP nam contact op met Karpowership voor commentaar, maar ontving op het moment van publicatie nog geen reactie.
In een e-mail aan AFP op 5 november 2024 legde Lamis Aljounaidi, een energie-econoom en ingenieur van de Paris Infrastructure Advisory, uit dat een 'powership' of 'stroomschip' in feite een kant-en-klare mobiele elektriciteitscentrale is, geïnstalleerd op een schip, die is aangesloten op het lokale elektriciteitsnet en wordt voorzien van brandstof.
"In tegenstelling tot conventionele elektriciteitscentrales, die enkele maanden duren om te bouwen en niet gemakkelijk te ontmantelen zijn, maakt het stroomschip het mogelijk om noodstroomcapaciteit in te zetten, waarmee wordt gereageerd op onmiddellijke leveringsbehoeften," legde ze uit.
Aljounaidi legde verder uit dat deze stroomschepen voornamelijk op diesel varen, hoewel sommige eenheden kunnen worden aangepast om aardgas te gebruiken. Ze voegde eraan toe dat "ze vaak worden gebruikt in contexten waar de institutionele en financiële capaciteiten beperkt zijn, waardoor het moeilijk is om duurzamere oplossingen te ontwikkelen".
"Noodopwekkingsfaciliteiten, zoals stroomschepen, zijn over het algemeen duurder en daarom minder wijdverbreid dan conventionele opwekkingsinfrastructuur, en worden vooral aangetroffen in landen met een fragiel bestuur of financiële moeilijkheden, die niet over de middelen of garanties beschikken om conventionele infrastructuurprojecten te financieren."
Ze kunnen ook worden ingezet na natuurrampen, wanneer bestaande elektriciteitsinfrastructuur is beschadigd.
Tot slot legt Lamis Aljounaidi uit dat Karpowerships een van de leidende spelers is in de inzet van noodstroomcentrales van dit type en actief is in verschillende Afrikaanse landen.
Historisch gezien is het gebruik van schepen als drijvende energiecentrales vrij gebruikelijk. Zo werd in 1929 al het Amerikaanse vliegdekschip USS Lexington een maand lang gebruikt als noodstroomcentrale voor de haven van Tacoma. Er zijn zelfs nucleaire projecten uitgevoerd, zoals de drijvende kerncentrale MH-1A, die stroom levert aan het Panamakanaal. Deze werd in 2019 ontmanteld.
HAARP kan het weer niet manipuleren
Het High frequency Active Auroral Research Program (HAARP) is een Amerikaans onderzoeksprogramma dat in 1990 werd gelanceerd en dat gebruikmaakt van 's werelds krachtigste hoogfrequente (HF) zender "om de kennis van de bovenste atmosfeer van de aarde uit te breiden door de fysieke en elektrische eigenschappen van de ionosfeer van de aarde te 'bestuderen', wat van invloed kan zijn op militaire en civiele communicatie- en navigatiesystemen," aldus de website van het programma.
Tot 2015 voerden de Amerikaanse luchtmacht en de Amerikaanse marine gezamenlijk HAARP uit. Sindsdien wordt het beheerd door de University of Alaska Fairbanks vanwege een gebrek aan financiering van de luchtmacht.
HAARP is al lang het onderwerp van meerdere samenzweringstheorieën en speculaties. Experts weerlegden al herhaaldelijk beweringen dat dit onderzoeksprogramma invloed heeft op het weer en het klimaat van de aarde, zoals hier en hier. AFP ontkrachtte eerder ook al beweringen dat HAARP aardbevingen kan veroorzaken zoals die van Turkije en Syrië in 2023
Volgens de HAARP-website worden de radiogolven die door de HAARP-infrastructuur worden uitgezonden niet geabsorbeerd door de troposfeer, het deel van de atmosfeer dat het weer produceert. "Omdat er geen interactie is, is er geen manier om het weer te controleren", aldus de HAARP FAQ-pagina.
In een eerdere AFP-factcheck vertelde Umran S. Inan, hoogleraar elektrotechniek aan de Stanford University, in een e-mail aan AFP op 24 april 2024 dat de opwarming die door HAARP in de ionosfeer wordt gegenereerd, heel klein is, "bijna een miljoen keer minder dan die veroorzaakt door bliksem".
"Gezien het feit dat er op elk willekeurig moment ongeveer 2000 actieve onweersbuien op onze planeet zijn en dat er elke seconde gemiddeld 50 tot 60 blikseminslagen op aarde plaatsvinden, is het volkomen belachelijk om te praten over de impact van HAARP op weersomstandigheden of aardbevingen," legde Inan uit.
Morris B. Cohen van de School of Electrical and Computer Engineering gaf in een e-mail op dezelfde datum aan dat "HAARP op geen enkele manier in staat is om het weer te controleren".
"HAARP kan vergeleken worden met wanneer je je vinger in een grote rivier steekt om het water en de stroming ervan te bestuderen. Deze complottheorieën zijn hetzelfde als zeggen dat je vinger in een rivier steken een enorme overstroming veroorzaakt, wat natuurlijk belachelijk is," zei Cohen verder.
In een e-mail van 2 mei 2024 legde Hélène Galiègue, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van elektromagnetisme en antennes aan de Franse nationale school voor burgerluchtvaart (ENAC), uit dat de troposfeer, waar klimatologische en meteorologische gebeurtenissen plaatsvinden, op geen enkele manier wordt beïnvloed door de HF-golven waarmee het HAARP-project werkt, en dat "er daarom geen risico is dat deze golven het klimaat veranderen".
"HAARP-geïnduceerde deeltjesverwarming in de ionosfeer is extreem lokaal en extreem klein vergeleken met alle andere verschijnselen die de beweging van deeltjes in de ionosfeer beïnvloeden, zoals het magnetische veld van de aarde. Het kan worden vergeleken met het gooien van een zandkorrel in een rivier, de kleine impact van de zandkorrel op het water zal na slechts een paar seconden al onzichtbaar zijn," zei ze.
Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?
Neem contact met ons op