Nee, Japan heeft de vaccinatie tegen covid niet verboden na een "verontrustend" onderzoek naar bloedtransfusies van gevaccineerde mensen

Covid-vaccins zijn nog steeds de meest effectieve bescherming tegen ernstige vormen van de ziekte. Sommige internetgebruikers beweren echter dat in het licht van "plotselinge sterfgevallen" en na de publicatie van een onderzoek naar de vermeende risico's van bloedtransfusies van gevaccineerde mensen naar niet-gevaccineerde mensen, Japan heeft besloten om de vaccinatie tegen covid en bloedtransfusies van gevaccineerde donoren te verbieden. Dit is niet waar: de vaccinatie gaat gewoon ten koste van de bevolking die niet als risicogroep wordt beschouwd. Bovendien is de studie in kwestie geschreven door een onderzoeker die bekend staat om zijn anti-vaccinstandpunt en is niet gevalideerd door de wetenschappelijke gemeenschap.

"Japan heeft zojuist covid-mRNA-injecties voor openbaar gebruik verboden en andere landen opgeroepen dit voorbeeld te volgen, nadat een officieel overheidsonderzoek de injecties in verband bracht met de stijgende plotselinge sterfgevallen in het land", zegt een gebruiker in het Nederlands op Facebook op 27 maart. Volgens het bericht zijn deze "plotselinge sterfgevallen" zo talrijk dat ze hebben geleid tot een "bevolkingsdaling". Verder in het bericht schreef de auteur ook: "Het ontvangen van bloedtransfusies van met COVID-19 gevaccineerde personen vormt een ernstig medisch risico voor niet-gevaccineerde ontvangers".

Op Telegram deelden andere gebruikers dezelfde bewering met dezelfde tekst.

In een Nederlandstalig bericht op X en in Franstalige publicaties halen andere gebruikers een link aan naar een studie over bloeddonaties van mensen die gevaccineerd zijn tegen covid, die hun beweringen zou ondersteunen.

Vergelijkbare onjuiste informatie is ook viraal gegaan in Thailand, vooral op Facebook waar gebruikers de volgende tekst deelden : "Japan stelt voor om mensen die gevaccineerd zijn tegen covid te verbieden bloed te doneren vanwege de gevaarlijke effecten van RNA-vaccins".

Ook in het Verenigd Koninkrijk circuleert soortgelijke verkeerde informatie, vooral op X, zoals in dit bericht van 26 maart, dat meer dan 10.000 keer is gedeeld.

Image
Screenshot van twee van de misleidende berichten, vastgelegd op 3 april, 2024

Vaccinatie is niet verboden, maar wordt niet langer voor iedereen vergoed

In tegenstelling tot wat in sommige misleidende publicaties wordt beweerd, heeft Japan de covid-vaccinatie helemaal niet verboden. Op de website van het Japanse Ministerie van Gezondheid staat het volgende geschreven op 12 april (link hier gearchiveerd) : "Routinevaccinatie door lokale autoriteiten zal in de herfst en winter van 2024 beginnen voor mensen van 65 jaar en ouder en voor mensen van 60 tot 64 jaar met hart-, nier- of ademhalingsproblemen".

In deze Vragen & Antwoorden over wat er veranderd is op 1 april 2024 (link hier gearchiveerd) wordt uit gelegd dat deze routinevaccinatie betaald zal worden door gemeenten, die elk moeten beslissen over de kosten ervan. Het zal worden aangeboden aan mensen met zeer lage inkomens, volgens de website van het ministerie.

Op dezelfde pagina staat dat vanaf 1 april 2024 mensen die zich tegen covid willen laten vaccineren en niet onder de categorieën vallen die onder de routinevaccinatie vallen, hun vaccin volledig zullen moeten betalen.

Het afzien van vaccinatie tegen covid door bepaalde landen over de hele wereld is een terugkerend thema van misinformatie sinds het begin van de COVID-19-gezondheidscrisis, vooral in Japan, zoals hier te zien is.

Bloeddonatie is niet verboden voor gevaccineerde mensen

Japan heeft bloeddonaties van mensen die gevaccineerd zijn tegen covid niet verboden en overweegt dit ook niet. Volgens de website van het Japanse Rode Kruis, dat bloeddonaties organiseert, weerhoudt de vaccinatie tegen covid mensen er op geen enkele manier van om bloed te doneren (link hier gearchiveerd). Het Rode Kruis raadt donoren gewoon aan om 48 uur te wachten na een messenger RNA-vaccinatie voordat ze bloed geven, en zes weken voor virale vectorvaccins zoals die van AstraZeneca.

Toegegeven, in maart 2024 waarschuwde een Japanse studie voor de vermeende gezondheidsrisico's van de transfusie van genetisch materiaal door vaccins (link hier gearchiveerd). Dit was echter geen studie met collegiale toetsing die gepubliceerd werd in een wetenschappelijk tijdschrift van hoge kwaliteit, maar een simpele 'pre-print' die gepubliceerd werd op een website die publicaties accepteert zonder voorafgaande controle.

Een aanvullende bewijs van de slechte wetenschappelijke geldigheid van de studie is het feit dat het gepubliceerd werd de dag nadat het op de site geplaatst was, een tijdsbestek dat geen tijd laat voor serieuze herlezing van dit soort studies.

Image
Screenshot van de website van preprints.org

De auteurs van deze studie stellen dat lipide nanodeeltjes of het spikeiwit (link hier gearchiveerd), "die ontstekingen kunnen veroorzaken, in het bloed kunnen achterblijven" en stellen daarom, in conclusie, dat "om deze reden, om deze risico's te vermijden en toekomstige uitbreiding van bloedbesmetting en complicatie van de situatie te voorkomen, we erop aandringen dat de vaccinatiecampagne met genetische vaccins wordt opgeschort".

Het is onwaarschijnlijk dat de auteurs van deze studie gehoor zullen vinden bij de Japanse autoriteiten: een van de auteurs, Masanori Fukushima, is een voormalig professor die bekend staat om zijn sterke anti-vaccin standpunt en die in 2023 door de voormalige minister van Volksgezondheid Taro Kono werd genoemd als een "anti-vaccin demagoog".

Eerdere geruchten over een verbod op bloeddonaties in Japan voor gevaccineerde mensen werden in mei 2021 door AFP Factcheck in het Frans ontkracht. Het Japanse Rode Kruis had bloeddonaties van mensen die gevaccineerd waren met mRNA-vaccins gewoon opgeschort voor twee maanden, terwijl de autoriteiten van het land een beslissing namen.

Zoals uitgelegd in dit verslag van AFP (Link hier gearchiveerd), neemt Japan systematisch babystapjes in gezondheidskwesties. Voordat een vaccin of medicijn op de markt wordt gebracht, legt het land extra klinische tests op zijn grondgebied op, zelfs als het product al is gevalideerd door klinische studies elders in de wereld.

Image
Een vrouw krijgt een dosis Moderna-vaccin tegen Covid in Tokio op 21 juni 2021. (AFP / Behrouz MEHRI)

In Nederland legt Sanquin, de non-profitorganisatie die verantwoordelijk is voor de bloedvoorziening van het land, op haar website uit dat donaties van bloed en andere bloedproducten van gevaccineerde donoren "even veilig [zijn] als die van een ongevaccineerde donor".

Dit geldt ook voor mensen die gevaccineerd zijn tegen covid, maar hen wordt gevraagd een week te wachten voordat ze bloed geven en geen symptomen te hebben die in verband kunnen worden gebracht met covid.

Sanquin gaf dit advies al in 2021, bij de start van de vaccinatie tegen dit virus.

Op haar website legt de organisatie ook uit dat er "geen patiënten [zijn] geweest die na een bloedtransfusie gezondheidsproblemen hebben ontwikkeld als gevolg van een vaccinatie door een bloeddonor " (link hier gearchiveerd).

Sinds de start van de covid-vaccinatiecampagne verspreidde zich misinformatie dat het bloed van gevaccineerde mensen niet-gevaccineerde mensen zou "besmetten". 

Het spike-eiwit dat zich op het oppervlak van Sars-CoV-2 bevindt, zorgt ervoor dat het zich kan hechten aan menselijke cellen en deze kan binnendringen om ze te infecteren. Messenger RNA-vaccins zijn erop gericht het menselijk lichaam dit eiwit te laten produceren om een immuunrespons op te wekken.

"Bepaalde aanpassingen aan het RNA-vaccin en aan het Spike-eiwit dat het aanmaakt, hebben de levensduur van zowel het RNA als het eiwit dat het aanmaakt verbeterd, met als doel hun vermogen om een immuunrespons sterker te activeren. Deze modificaties zouden het mogelijk kunnen maken om ze langer te detecteren dan 'natuurlijk' RNA of eiwit", zei Frédéric Altare, directeur van de afdeling Immunologie van het Nantes-Angers Kanker and Immunologie Onderzoek Center (CRCINA) en directeur onderzoek bij Inserm, in september 2023 aan AFP.

Hij is echter van mening dat "zelfs als deze afbraak [van de Spike] niet 100% is, zeker vanwege de specifieke modificaties die zijn toegevoegd om de stabiliteit te verbeteren", gaat het over "sporen van residuen van afbraak van het vaccinproduct (...) en tenzij er bewijs is van het tegendeel, heeft op dit moment niemand enige activiteit van dit type afbraakresten aangetoond".

Geen toename van plotselinge sterfgevallen in Japan

Het is ook onjuist om de "bevolkingsdaling" van Japan te koppelen aan de vaccinatie tegen covid: de bevolking van het land daalt al jaren en heeft nu een negatieve balans met meer sterfgevallen dan geboorten (link hier gearchiveerd). Volgens cijfers van de Wereldbank had Japan in 2023 het op één na hoogste percentage 65-plussers ter wereld hebben, na Monaco.

Deze daling begon ruim voor de covid-vaccinatie, in de jaren 2010, zoals op de bevolkingscurve van het grafiek hieronder te zien is:

Image
Screenshot van de Wereldbank, genomen op 4 april 2024

In december 2023 ontkrachtte het Engelstalige AFP Factcheck-team publicaties waarin werd beweerd dat in Japan 2/3 van de mensen die stierven na het ontvangen van het Pfizer-vaccin binnen 10 dagen na de vaccinatie waren overleden, waardoor de vaccinatie zeer verdacht werd. De resultaten van één onderzoek waren verkeerd geïnterpreteerd op sociale media, volgens de auteurs die door AFP werden geïnterviewd, en toonden absoluut geen verband aan tussen vaccinatie en overlijden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) herinnert mensen er trouwens regelmatig aan dat "ernstige reacties op vaccinaties uiterst zeldzaam zijn" (link hier gearchiveerd).

In de afgelopen jaren zijn overtollige sterfgevallen, met name wereldwijd veroorzaakt door het coronavirus zelf, vaak ten onrechte toegeschreven aan het covid-vaccin. AFP Factcheck heeft al meerdere keren beweringen hierover ontkracht, bijvoorbeeld hier en hier.

Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?

Neem contact met ons op