De ingestorte brug ligt bovenop het containerschip Dali in Baltimore, Maryland, 27 maart 2024 ( AFP / Jim WATSON)

Berichten betrekken ten onrechte Oekraïense kapitein bij de instorting van de brug in Baltimore

Het bedrijf dat het containerschip exploiteert dat op 26 maart 2024 een grote brug in Baltimore deed instorten, zegt dat alle bemanningsleden uit India afkomstig zijn. Het schip werd op dat moment bestuurd door twee havenloodsen uit Baltimore. Maar in berichten op sociale media werd beweerd dat de kapitein Oekraïens was. Gebruikers deelden een screenshot van zijn professionele profiel; het CV van dezelfde man laat echter zien dat hij in 2016 slechts een paar maanden op dit schip heeft gewerkt.

Berichten op sociale media met de bewering verspreidden zich op verschillende netwerken in verschillende talen. In sommige berichten impliceren gebruikers ook een verband met de oorlog in Oekraïne. Het land werd in februari 2022 door Rusland binnengevallen.

"De kapitein die verantwoordelijk is voor de vernieling van de Baltimore-brug is gevonden. Het bleek de kapitein te zijn van het containerschip dat de brug ramde. Hij heet Sergei en hij is Oekraïens", staat in een bericht op Telegram van 26 maart, dat meer dan vierduizend keer is bekeken.

De post werd ook in het Nederlands gedeeld op X en Facebook. Sommige posts bevatten een versnelde video van het moment van inslag, bijvoorbeeld hier en hier.

Het onder Singaporese vlag varende containerschip Dali gaf een noodoproep vlak voordat het op de brug botste en waarschuwde dat het zijn vermogen en voortstuwing had verloren. Zes bouwvakkers zijn vermoedelijk omgekomen.

Kort na de ramp werd er gespeculeerd in berichten op sociale media dat de crash opzettelijk was. Hoewel het niet meteen duidelijk was wat de stroomstoring had veroorzaakt, zeiden ambtenaren dezelfde dag (link hier gearchiveerd) dat er geen aanwijzingen waren voor een opzettelijke aanval.  

Image
Screenshot van twee van de misleidende berichten, vastgelegd op 29 maart 2024

Vergelijkbare onjuiste beweringen dat de kapitein uit Oekraïne afkomstig was, verspreidden zich in verschillende talen, waaronder in het EngelsRoemeens, Servisch en Duits.

Professioneel profiel

De onjuiste berichten verwijzen naar een online profiel van het bemanningsbedrijf Baltic Shipping. Het profiel is van een man die ooit op de Dalí werkte en geeft aan dat hij een Oekraïense staatsburgerschap en nationaliteit heeft. Zijn profiel werd na de crash van de website verwijderd

Image
Screenshot van de Baltic Shipping website, vastgelegd op 26 maart, 2024

Online arbeidsgegevens spreken echter tegen dat hij aan boord van het schip was toen het de brug raakte. Volgens het CV van de werknemer op de website van Baltic Shipping werkte hij alleen op de Dali van 19 maart 2016 tot 27 juli 2016.

Het laatste schip waarop hij werkte was de CMA CGM MOMBASA, tot 19 februari 2024 (link hier gearchiveerd).

Image
Screenshot van een CV van een werknemer op de website van Baltic Shipping, vastagelegd op 26 maart 2024 met details gemarkeerd door AFP

Screenshots van het werkverleden van deze man die gedeeld werden op sociale media voordat zijn profiel werd verwijderd van de Baltic Shipping site lieten ook zien dat hij alleen kapitein was van de Dali in 2016, zoals gerapporteerd door factcheckers van de BBC, AP en Open.

Synergy Marine Group, het Singaporese bedrijf dat de Dali exploiteert, zei in een persbericht van 26 maart dat alle bemanningsleden die op de Dali werkten uit India afkomstig waren en dat twee Baltimore havenloodsen het schip bestuurden op het moment van de botsing.

De Association of Maryland Pilots zegt op haar website (link hier gearchiveerd) dat "elk schip in de buitenlandse handel dat een haven in Maryland aandoet, verplicht is een lokale specialist in scheepsbehandeling aan te nemen, bekend als de loods, om het schip veilig de haven binnen te loodsen". Loodsen navigeren dergelijke schepen ook als ze de haven verlaten.

Op 28 maart begonnen de autoriteiten een opruimfase van de ramp. De National Transportation Safety Board onderzoekt de ramp (link hier gearchiveerd).

Meer artikelen van AFP Fact Check over desinformatie over de instorting van de brug is beschikbaar in het Engels; hier en hier.

Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?

Neem contact met ons op