Dit is een oude foto van Mark Rutte en Emmanuel Macron die elkaar begroeten

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een foto is honderden keren gedeeld op Facebook met de bewering dat het laat zien hoe minister-president Mark Rutte en Franse president Emmanuel Macron de anderhalvemeterregel ter preventie van het coronavirus overtraden tijdens een ontmoeting deze week in Den Haag. Deze bewering is onwaar. De foto werd gemaakt in februari, voordat Covid-19 was vastgesteld in Nederland.

De bewering werd gemaakt op 23 juni 2020 in verschillende Facebook posts, waaronder hier, hier en hier

De post bevat een foto van Macron en Rutte die elkaar begroeten. In het bijschrift staat “Rutte lapt anderhalvemetersamenleving aan zijn laars! Voorafgaand aan het overleg over schenkingen aan Zuid-Europa knuffelt Rutte Macron.”

Screenshot van de Facebook-post, gemaakt op 25 juni 2020

De Facebook-posts verschenen op de dag dat Macron en Rutte elkaar ontmoetten in Den Haag voor overleg over het Europese coronaherstelfonds. De ontmoeting vond plaats temidden van frustraties in Nederland over de coronamaatregelen van de regering, waaronder de anderhalvemeterregel. Op zondag 21 juni eindigde een demonstratie tegen de maatregelen in rellen tussen de politie en betogers, waaronder voetbalsupporters, waarbij 400 mensen werden gearresteerd. 

AFP Factcheck bevestigde dat de foto van Rutte en Macron gedeeld in de Facebook-post gemaakt werd tijdens een ontmoeting in Parijs, meer dan vier maanden voordat de twee leiders elkaar troffen in Den haag. Het is daarom onjuist om te zeggen dat de foto toont hoe ze de anderhalvemeterregel aan hun laars lappen: Covid-19 werd in Nederland pas later in februari vastgesteld en de maatregel om anderhalve meter afstand te nemen kwam pas in maart. 

Een omgekeerde beeldzoekopdracht met Google levert het onderstaande resultaat op. De foto werd gemaakt door Francois Guillot en verscheen op de website van de Telegraaf.

Screenshot van de omgekeerde beeldzoekopdracht, gemaakt op 25 juni 2020

Een Google zoekactie met de trefwoorden “‘Francois Guillot’ Rutte Macron” leidt naar een artikel in het Nederlands Dagblad waarin Macron’s bezoek aan Den Haag wordt genoemd. In het bijschrift onder de foto staat dat deze gemaakt werd in het Élysée-paleis in Parijs, op 14 februari 2020. De fotocredit is voor AFP. 

Een zoekopdracht in het beeldarchief van AFP bevestigt dat de foto gemaakt werd door AFP fotograaf Francois Guillot op 14 februari 2020. Op die dag bezocht Rutte Macron in Parijs, voorafgaand aan een extra Europese Raad.

Franse president Emmanuel Macron (L) verwelkomt Nederland’s minister-president Mark Rutte in het Élysée-paleis in Parijs op 14 februari 2020 (AFP / Francois Guillot)

Het eerste geval van Covid-19 in Nederland werd op 27 februari 2020 bekend gemaakt. Op 9 maart gaf het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het advies geen handen meer te schudden. Meer regels gericht op het beperken van besmettingen door het nieuwe coronavirus, waaronder de anderhalvemeterregel die 15 maart werd geïntroduceerd, volgden in de dagen en maanden erna.

COVID-19