Deze kiosken op Schiphol maken deel uit van een test met gezichtsherkenning, niet een plan om te controleren op vaccinaties

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Posts die gedurende een week honderden keren werden gedeeld op sociale media beweren dat Schiphol zich voorbereidt op een “vaccinatiepaspoort”. Zonder bewijs te geven beweert de post dat twee foto’s bewijs zijn van een systeem dat “waarschijnlijk” mensen zal weigeren als ze niet gevaccineerd zijn. Dit is onwaar. Een woordvoerder voor het vliegveld legt uit dat de getoonde kiosken deel uitmaken van een proef met gezichtsherkenningstechnologie.

De bewering werd gemaakt in deze Facebook-post, die gepubliceerd werd op 26 juli 2020 en bijna 300 keer gedeeld werd. “Mensen word wakker. Schiphol bereidt vaccinatiepaspoort voor!” staat er. De post bevat twee foto’s van wat lijkt op een kiosk met paspoortscanner. Erbij staat een tekstbericht van iemand die beweert voor het vliegveld te werken en die zegt dat het gaat om “een automaat die in de nabije toekomst de paspoorten zullen scannen, een systeem wat zal werken met gezichtsherkenning. Ook zal het systeem je (waarschijnlijk) gaan weigeren als je geen spuit hebt gehad.”

Screenshot van de Facebook-post, gemaakt op 31 juli 2020

Dezelfde bewering verscheen op Facebook hier, in een post die ook chemtrails vermeldt, en hier en in deze tweet die bijna 200 keer werd geretweet. 

Het is onduidelijk over welke vaccinaties de auteur van de post het heeft. De gebruikers van de Facebook en Twitter-accounts achter de meest gedeelde posts laten in hun profielfoto echter blijken dat ze tegen de voorgestelde coronaspoedwet zijn en hun recente berichten gaan voornamelijk over de Covid-19 pandemie. 

De bewering dat de kiosken bewijs zijn dat Schiphol zich voorbereidt op een “vaccinatiepaspoort” klopt niet. Schiphol woordvoerder Madelon van der Hof zegt tegen AFP Factcheck dat ze deel uitmaken van een test met gezichtsherkenningstechnologie. 

Controleren op vaccinaties, nu of in de toekomst, is “nu niet aan de orde”, meldt van der Hof per email aan AFP. “Wat je ziet op de foto’s is onze seamless flow testopstelling in Vertrekhal 3.”

Volgens de website van Schiphol deed het vliegveld in 2019 een proef met technologie die passagiers in staat zou stellen langs bepaalde controlepunten op de luchthaven te gaan zonder een paspoort of instapkaart te laten zien, nadat ze zich bij een kiosk registreren. “Deelname aan deze proeven is altijd vrijwillig en we gaan zorgvuldig om met jouw gegevens,” aldus de website.

Een publiciteitsfoto van de ‘seamless flow’ testopstelling, verstrekt aan AFP door Schiphol op 31 juli 2020
 
COVID-19